15 comments for “Sana on vapaa 41/22

 1. Media puhuu, että punaista lihaa ei pitäisi syödä.
  Kaippa pitänee ruveta lihat paistamaan mustiksi.

 2. Z-landian erikoisterroristien värväysleirillä alokas kysyi esimieheltään, että kenen kanssa sodimme?
  Esimies sanoi, että natsien ja typerien idioottien kanssa.
  Alokas jatkoi, tarkoitin kysyä, että ketä vastaan?

 3. Vapaan sanan palstalle – vapaasti: Tänään on tullut kuluneeksi 32 vuotta ätini siirtymisestä ikuisuuteen. 2.11. hautajaiset ja saattue Leminrinteen hautausmaalle. Seurakuntakodista ennen muistotilaisuuden alkua soitin Mikkelin tuomiokapituliin. Sain kuulla, etttä olin ainoa hakija Värtsilän – synnynseurakuntani – kirkkoherran virkaan.

  Tämä ei ollut sattumaa. Äiti oli se. joka houkutteli minut tien toiselta puolelta – urheilukentältä – kirkkoon su klo 10. Ja Leino Hassinen hoiti jatkon. Kuusi vuotta Helsingin yliopstossa ja monen mutkan kautta kotiin – VÄRTSILÄÄN.

  Kirjoitettu Pohjois-Karjalan maakunnan – Tohmajärven kunnnan – Värtsilän pitäjän – Kaustajärven kylässä – Universumin helmessä likii rajaa Suomen puolellla – puoli kilemetriä!!!

 4. Miksi läksit Lemiltä. Et kai suuttunut mökkitontti kaupoista. Kertoivat lemiläiset. Pitää olla suora.

 5. En tunne Sinua Lemin Otto enkä tiedä,mitä mökkitonttikaupaa tarkoitat. Vastattuasi tätän kerron, miksi lähdin Lemiltä.

 6. Tänään VÄRTSILÄN KIRKOSSA. Kokemuksen takana aimo annos nostalgiaa. Virsikirjassa oli leike: ”Maksettu on velkani mun…” suomeksi ja venäjäksi!!! Se on nyt myös virsikirjassa numero 960.

 7. Erkki hoi. Sinun piti saada lisämaata. mökkitontillesi, mutta et saanut.

 8. Nyt lienee puhe omakotitalosta, jonka olin ostanut ja jota kunnostamassa olivat jonkin aikaa isä ja äiti, kunnes palasivat takaisin Värtsilään. En tarkemmin muista yksityiskohtia, mikä todistanee. ettei asialla ole mitään tekemistä Lemiltä muutolle.

  Jos nyt jotakuta kiinnostaa muuton syyn selitys, niin tässä se tulee. 1) Raamatun opetus rakkaudesta: rakasta Jumalaa, rakasta lähimmäistä niinkuin itseäsi. Tähän 2) Luther opetti, että Jumala toimii keskuudessamme kahdella kädellä. Toinen on vasen käsi eli laki/ yhteiskunta. Toinen on oikea käsi eli evankelimi/ kirkko. Halusin kokea kirkon viran lisäksi myös työtä Maaseudun Sivistysliitossa ja Keskustan työntekijänä. Siirryin särän ja neliäänisen virren parista toisenlaisiin hommiin. Kokemukset olivat mielenkiintoisia, mikä nyt hyödyntää seuratessani Ukrainan kohtaloa. Delegaatiomatka Moskovaan ja Odessaan tutustumaan Neuvostoliiton aikuiskasvatusjärjestelmään eli niinkuin nyt sanotaan propagandatoimintaan on ollut asioita selventävää.

  Mutta sitten halusin palata takaisin kirkon leipiin. Pyysin piispan mielipidettä, ja kun se oli myönteinen ja samalla huomasin Värtsilään haettavan kirkkoherraa, laitoin paperit Mikkeliin. Kun totesin, että olin ainoa hakija pyysin päästä kirkkoneuvoston kokoukseen kuultavaksi. Eräs neuvoston jäsen sanoi: ”Kyllä miulle vain kelepoo Lintusen Maijan poika”.

  Luen melkein koka päivä läppäristä Lemin kirjavaa!

 9. Muistan sattuneesta syystä hyvinkin 90-luvun alun ja Värtsilän tilanteet. Vaikka olimme muuttaneet Tohmajärvelle jo 70-luvulla ja äitini jäänyt eläkkeelle toimestaan Uudenkylän koulusta 1984, oli henkinen kotimme edelleen täällä Värtsilässä. Isäni vaihtoi kesäasuntomme Tikkalasta Kenraalinkylään, jotta olisimme edes ”sielläpäin”.

  Erkin päätöstä tulla takaisin kotipitäjäänsä kunnioitettiin laajasti, koska se rohkaisi monia uskomaan siihen, ettei Värtsilälle kävisi samalla tavalla kuin monille kaltaisilleen pikkukunnille. Tuohon aikaan oli muuttoliike jatkunut kiivaana koska se oli lähes valtiovallan kirjaus ja epävirallinen tahtotila. Useimmat kaipailivat poispäin. Sittemmin on vääjäämätön tapahtunut.

  Oma kotikirkkomme pysyi Värtsilässä. Ajelimme Elinan kanssa usein Kaurilan ja Selkäkylän kautta Leminrinteelle ja alas kirkolle. Konkreettinen muisto Erkin paluusta liittyy Värtsilän kirkon alttaritauluun. Lähes joka kerta kun olimme aikojen saatossa lähteneet kirkolta, äitini totesi, että pitääköhän odottaa ”toista tulemista” ennen kuin alttariauluksi saadaan siirrettyä seurakuntakodissa siihen asti riippunut Seppo Uolevi Näätäsen vuonna 1952 maalaama upea ”Passio”. Siirtoa oli ehdoteltu ja perusteltu vuosikymmeniä, turhaan. Homma korjautui aika nopsaan sittemmin. Nyt taulu on ollut kirkkosalissa jo vuosia, missä sen tematiikaltaan tuleekin sijaita. Kiitos!

  Elinakin muutti takaisin entiseen kotipitäjäänsä kolmisen vuotta ennen viimeistä muuttoaan Leminrinteeseen. Uskon, että se oli järkevä teko.

 10. Kenenkään toteutuneet tai toteuttumatta jääneet kaupat eivät kuulu reposteltavaksi missään, edes Värtsissä!

  Tekisi mieli poistaa hänen kirjoittamat kommentit! Tsempit ja terveiset Erkille!

 11. Eikö olisi jo aika jättää kaikenkarvaiset nimimerkit hyllyyn täällä Värtsissäkin ja esiintyä omalla nimellään. Mielestäni sellaista juttua ei pitäisi ilmoille saattaakaan, jota ei voi allekirjoittaa itse. Vaikka nimet saadaankin tiukan paikan tullen selville IP-osoitteiden perusteella, omalla nimellä toimiminen karsisi enimmät hölmöilyt jo kotioville.

  Nimikäytäntö on olemassa jo monissa medioissamme, muun muassa Hesarissa. Ongelma kasvaa kuitenkin koko ajan, Venäjän ja Ukrainan tapahtumien seurauksena. Trollien levittämää propagadaa yritetään tätä nykyä tunkea joka reiästä. Meillä kaikilla on velvollisuus ehkäistä tämä kehitys alkuunsa.

  Sitä paitsi Värtsi on sen verran mainio aviisi, ettei sitä kannattaisi uhrata roskapuheiden alttarille.

 12. Värtsi
  Värtsi
  Värtsilän verkkolehti

  Sana on vapaa!

  Lainaus Värtsi-lehden yhteystiedoista.
  ”Lukijoilta toivotaan kirjoituksia eli juttuja sähköpostin välityksellä, mieluiten omalla nimellä. Jos haluaa kirjoittaa nimimerkillä, on mukana oltava nimi ja yhteystiedot, jotka jäävät toimituksen tietoon”.

  ”Värtsissä voi vapaasti kommentoida muiden kirjoittamia juttuja omalla nimellä tai nimimerkillä”.

  Ps. Olen huomannut että hyvin harva kirjoittaa omalla koko nimellään.

  Tehkää laki että kaikkien pitää kirjoittaa omalla koko nimellään! Muuten kirjoituksia ei julkaista!

  Kirjoitti Värtsilässä syntynyt ja kasvanut Suomen kansalainen joka täysi-ikäiseksi tultuaan lähti leivän perässä maailmalle.

 13. Sori, huomasin että Värtsi sana on tullut alkuun tuplasti, vaikka tarkoitus oli vain kerran.
  (Tekevälle sattuu).

 14. Liekö kaikki suomenkieliset nimetkään oikeita nimiä täällä Värtsissä!
  Vaikuttavat supisuomalaisilta,.. mutta tosiasiassa niissäkin saattaa olla tekaistuja nimiä, eli ”hakkereita”!
  Mene ja tiedä.

  Asiasta pitäisi ottaa selvää.

  Suositeltavaa olisi tietenkin se, että jokainen kirjoittasi omalla kutsumanimellään etu- sekä sukunimellään joita käytetään virastoissa ja virallisissa papereissa, jotka on kasteessa tai nimiäisissä annettu.

  Ei tarvitsisi puskista huutaa nimimerkillä!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *