21 comments for “Sana on vapaa. Vko 39/22

 1. Maailman kirjat on sekaisin.
  Sota riehuu tällä pallon puoliskolla, joka aiheuttaa hirvittäviä kärsimyksiä ihmisille, eläimille, luonnolle jne..
  Eurooppa on kaaoksessa, eikä loppua näy.
  Sota yltyy yltymistään.
  Suomikin osallistuu kyseessä olevaan sotaan tavalla tai toisella.
  Sitäkö suomii haluaa, kolmatta maailmansotaa?!?!?!!
  Suomi on heti pakolaisten ja ”mamujen” asuma maa.
  Ei hyvältä näytä eikä kuulosta.
  Tohmajärvellä on eniten venäläisiä asukkaita kuin missään muualla Suomessa.
  Inte bra!!!
  Talvi- ja jatkosodasta ei ole kovin pitkää aikaa!
  Sotaako Suomi haluaa. Kaikki merkit viittaa siihen että niinhän siinä lopulta käy. Helvetti pääsee valloilleen!

 2. Poikkesin kioskilla pikkuostoksilla. Jouduin tahtomattani seuraamaan, kun edelläni ollut asiakas pyysi myyjältä kahvipaketin pannujauhettua. Hän muisti paketin saatuaan, että suodatinjauhettua sen pitikin olla. Pyysi myyjää vaihtamaan pannujauhetun suodatinjauhettuun. Asiakas kiitti, varsinkin kun välirahaakaan ei tarvittu.

  Myyjä kuitenkin keksi, että sinun pitäisi maksaa se pannujauhettu kahvi. Nytpä asiakas miltei tuohtui, että enhän minä sitä ottanutkaan. Myyjä sanoi, niinhän se olikin, kiitos ja näkemiin.

 3. Yhtenä päivänä pilkisti aurinko näkyvillä jonkin aikaa ja kirkasti alkavan ruskan värejä. Vaahteroiden latvat loistivat punaisina. Siinä tuli mieleen jotain hyvin hempeää ja romanttista, en vain keksinyt mitähän se mahtoi olla. Autoradiosta kuului ”Punaiset lehdet, vaahterasta maahan leijaa…” kovasti tuttu laulu.Miten se onkaan niin tuttu?? Tätähän aikanaan soitettiin ja laulettiin jatkuvasti..

  Silloin keksin sen, sehän oli lokakuussa armeijaan menneiden 11 kk miesten siviililaulu, eli punaisten lehtien aikaan päästiin syyskuulla siviliin. En vain muistanut monesko päivä. Piti etsiä käsiin vanha sotilasmuistio päivän varmistamiseksi. Sehän oli 9.9.1963. Kyllähän syntymä- ja hääpäiviä unohtuu, mutta että armeijan siviliin pääsypäivä unohtuu niin on jo aika törkeää

  Punaiset lehdet, Olavi Virta
  https://www.youtube.com/watch?v=z3AfbcfqpGg

 4. Kuuntelen parhaillaan paikallisradiosta kun toimittaja Tanja Perkkiö
  ja Matti Jaatinen keskustelevat rajalla asumisesta. Toimittajia on
  kuulemma riittänyt Japanista saakka, yleisin kysymys on ”Pelottaako?”

 5. EI PELOTA! Terveisin Ierikka 500 metriä Putinin rajasta! Jatketaan Niinistön ja Marinin johdolla – Kaikkonen kainalossa.

 6. Minun mielestäni ”mamu” on iänkaiken ollut rasistinen ilmaisu. Miksi Värtsi sallii sen palstoillaan?

 7. Lehdet leijailee ja alkaa lehtien ilmaisjakelu rynnäkkö. Iiihanaaa, kun pääsee taas vastanlehtiä haravoimaan.

 8. ”Mamu” on lyhennelmä sanoista maahanmuuttaja!!
  Onko sillä väliä onko maastamuuttaja, sillä onhan niitäkin… – vai maahanmuuttaja.

  Oma maa mansikka muu maa mustikka.

  Kotimaa on kotimaa

 9. Lyhennelmät voivat olla joskus huvittavia tai päin vastaisia ja joskus asiallisesti osuvia. Mitä se lyhenne kellekin ensimmäiseksi mieleen tuo.
  Esim. pamu, Paluu muuttaja. Johonkin asia yhteyteen lyhenneltynä sen ymmärtää ehkä oikein, mutta slangi kielessä se voi olla mitä karmeinta kieltä.

 10. Tasa-arvoa on tietenkin aiheellista aina edistää. Meillä Suomessa on jo vuosia ollut epäkohtana, että naisen palkka on vain noin 85% miehen palkasta.

  Tämä on tietenkin itsekästä, mutta minulla on ollut ongelmia pärjätä jo 15% osuudellakin. Vähemmällä pitäisi ainakin ajoittaa lakkatuutti ja parturi eri kuukausille.

 11. Olen samoilla linjoilla EJ:n kanssa. ”Mamu” on rasistinen ilmaus aivan kuin ”nekru,” ”ryssä,” ”hurri” yms ja tavallisesti alentavassa mielessä käytetty sana ihmisestä tai ihmisryhmästä.

  Vastaan EJ:n kysymykseen ”Miksi Värtsi sallii sen palstoillaan” , että ainakaan minulla ei ole aikaa tutkia kenenkään tekstejä. On yritetty luottaa kirjoittajiin. Rasistisiksi ”päätetyt” sanat toki voitaisiin korvata jollain muilla termeillä, mutta jos itse teksti on alentava ja rasistinen -käyttämättä näitä tiettyjä sanoja – niin sen siivoaminen olisi jo työläämpää.

  Nimimerkille ”samm” : Kirjoita vastaisuudessa mitä tarkoitat ja jätä ”mamu” termit kirjoittamatta.

  Presidentti Koivisto sanoi että 30 vuoden päästä Suomen väkiluku ei riitä, vaan tarvitaan maahanmuuttajia. Silloin se tuntui suorastaan vitsiltä, mutta nyt aletaan nähdä, mitä presidentti tarkoitti.

 12. Sanalyhennelmiä on Suomessa paljon!!

  Miksi sitä ei saa käyttäämaahanmuuttajista? Kysyn vaan.

  Pitääkö takertua yhteen lyhennelmään? Kun on muitakin satoja jopa tuhansia….

  Alpo pidä tunkkis.

 13. Tuon ois voinut lyhentää Apt:-)

 14. Pitempimatkalaisille tiedoksi;
  Joensuun uuden kauppahallin rakennus alkaa tänään ja

  Onttolan uuden Sotilaskodin ym rakennuksen peruskiven muuraus ensi maanantaina

 15. Poikamies puhuu järkeä, paitsi että Apt on kirkollinen lyhenne, apostolien teot. Nyt hävytön poikamies jalkapuuhun kirkon eteen ensi sunnuntaina. Hä hää, kuriton.

 16. Hei kaikki toisia nimiä ja tekoja nälvivät, tehän olette kuin teinit jotka ei tykkää kenestäkään vähän poikkeavista asioista saatikka ihmisistä, unohtakaa moiset. Tänään on Arjan nimipäivä Onnea kaikille Arja nimen omistaville, etenkin Arja Varoselle serkkusi Sirpa ja hänen rumempi puoliso Jouko S laittavat onnittelut tähän maailman harmauteen PS Juhalle myös terveset vaikkei sulla nimipäivää nyt olekkaan.

 17. Minusta tuntuu, että nykyajan teinit ovat huomattavan valistuneita ja suvaitsevaisia sellaisia kanssaihmisiä kohtaan, jotka ovat erilaisia kuin me. Myö vanahempi ikäpolvi oomme tottuneet veistelemään vitsejä vaikkapa romaneista. Maahanmuuttajista puheen ollen emme taijja muistaa omia evakkoaikojamme.

 18. Vanha viitakon sanonta:
  Lehmä ei muista vasikkana oloo:-)

 19. Poikamies hoi. Siun vitsit on olleet parhaita. Luo vuutta pitää olla ja harmitonta iloa.

 20. Olenhan tiällä miekii. Huumorista tykkään.

 21. Pittää pittää, luo uutta, se ois päivän motto. Vuan misteepä tuota alavariisa ihan uutta, vanaholoihin värssylöihin pittää tyytyvä. Huumorii ois hyvä viljellä lähes joka kiänteessä, mutta kun tää verkkolehti Värtsi on hyvin vakavamielinen ja erityisesti vaktoloihin pohjautuva avviisi. Heti hyssytellään jos joku ilonpilikahus sattuu joltain lipsahtammaan. Ei toinperrään, hyvä lehti tämä on. Värtsiläräppi on myös oikein mukkiinmänevä, hyvä. No painetaanhan tuas leuka rintaan ja edettään kohti uusia vastoinkäymisiä:-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *