Sotamuseon ilmavalokuvien näyttely Värtsilä-päivillä. kuvat 1930-luvulta Värtsilästä. Järj. Aulis Kosonen, Värtsiläisten Seura ry. Tähän Värtsin juttuun on lisätty alkuperäiset kuvat joita voi suurentaa ruudulla.
Sotamuseon ilmavalokuvien näyttely Värtsilä-päivillä. kuvat 1930-luvulta Värtsilästä. Järj. Aulis Kosonen, Värtsiläisten Seura ry. Tähän Värtsin juttuun on lisätty alkuperäiset kuvat joita voi suurentaa ruudulla.
Hyvät kuvat. Kiitokset julkaisusta.
Löytyyköhän vielä alkuperäisenä tuo, jossa näkyy Sääperiä ja Onkilampi. Otettu 24.11 1939.
Siinä näkyy sopivasti rakennuksia ja hieman Värtsilän Kylänpäätä.
Mahtavat kuvat. Kiitos Aulis, olet tehnyt ison työn kuvia tutkimalla. Kiitos Eiralle kun teit näistä suurennettavat versiot.
Olen yrittänyt etsiä sotavankileiri 10 paikkaa, mutta en löydä. Löytääkö joku?
Silmä on tottunut katselemaan karttaa pohjoinen yläreunaan päin, mutta ilmakuva – ”kartta” voi olla vaikka miten päin
Värtsilän sotavankileiri 10 perustettiin 2.7.1941ja liitettiin sotavankileiri 16 (Impilahti-Ilmajoki). 1.4.1943. Joten kattaako kuvien vuosiluku 1941?!
Siinä ”Piirretty TT-kartta 1941” löytyy oikealta siitä sillankupeesta viivan 897 kohdalta hautausmaan yläpuolelta leirin paikka merkittynä.
Ilmakuvat vanhempia, että leiriä ei näy mutta leirinpaikan voi löytää esim. siitä 1931 kuvasta, jossa näkyy Sääperijärvi ja Ryösiönjärvi.
Mikä sitten tuo merkitty leiri onkaan. Kuitenkin siellä ”Pusu-sillan” vieressä Pussinpohjan lähellä on varmaankin se sotavankileiri 10 on ollut.
Uutta tietoa sotavankileiri 10 perustamisesta ? Karjalan Armeijan hyökkäys alkoi 10.7.1941 klo 17.00. Siis sotavankileiri perustettiin reilu viikko ennen hyökkäyksen alkamista. Hyvä ennakointi !
Wikipedian luettelossa Suomen sotavankileireistä sanotaan näin:
Sv.leiri 10, Värtsilä -1. huhtikuuta 1943
Voisiko tuo 1.4.1943 olla perustamispäivä?
MInulla on ollut jo vuosia käytössä Lars Westerlundin toimittama talvi-, jatko- ja Lapin sotien sotavanki- ja siviilileirien 1939-1944 Käsikirja. Luulen että laitos on yksi paikkansapitävimmistä. Vallalla on monenlaista tietoa, etenkin näistä kiistellyistä leireistä, mutta tiedot pitäisi aina tarkastaa.
Westerlund on ”Suomi, sotavangit ja ihmisluovutukset 1939–55 hankkeen” tutkimusjohtaja. Olen verrannut useiden leirien tietoja ristiin muihin lähteisiin. Kyseisen käsikirjan verkkojulkaisukin on olemassa osoitteessa: https://www.arkisto.fi/uploads/Julkaisut/monografiat/Vankileirien_kasikirja_web.pdf
Esa, meidän naapurina Kivijärvellä asui Luukkaisia. He olivat myös siirtolaisi lähtöisin Sortavalan mlk:sta Koivisillan kylältä. Ovatko sukulaisia? Meidän populaatio on Wärtsilästä.
Tervehdys, Eero!
Sortavalan Luukkaiset ovat hiukan eri puuta kuin meidän. Isäni isän sukujuuri on Savonlinna-Sääminki -akselilta. Esi-isämme ovat Listonsaaresta, Otavanniemestä ja Kesamonsaaresta Pihlajavedeltä. Muistelisin, että esimerkiksi muusikko-kollegani Leila Luukkainen Kesälahdelta olisi juuri tätä Sortavalan sukupuunhankasta.