Kaatuneitten muistopäivän vietto Värtsilässä

Wikipedia: ”Kaatuneitten muistopäivä, jota vietetään toukokuun kolmantena sunnuntaina, on Suomen aluetta ja suomalaisia koskettaneissa sodissa tai muissa taisteluluonteisissa toimissa, kuten rauhanturvaamistehtävissä, kaatuneiden sekä taistelujen aikana ja niiden päättymisen jälkeen muillakin tavoin sodan takia kuolleiden, kuten teloitettujen ja vankileireillä menehtyneiden, muistoksi vietettävä päivä.

Puolustusvoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Gustaf Mannerheim määräsi päiväkäskyssään talvisodan jälkeen keväällä 1940 toukokuun kolmannen sunnuntain vietettäväksi ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”.[1]

Päivään kuuluvat käynnit sankarihaudoilla. Alkuvuosikymmeninä Suomen lippua pidettiin kello 10–14 suruliputuksen tapaan puolitangossa, muun osan päivästä (klo 8–10 ja klo 14–21) tangon huipussa. Kun toisen maailmansodan päättymisestä vuonna 1995 tuli kuluneeksi 50 vuotta, ohjetta muutettiin niin, että liputetaan normaaliin tapaan koko päivän laskematta lippua välillä puolitankoon.

Vuodesta 1977 lähtien kaatuneitten muistopäivä on ollut vakiintunut liputuspäivä.”

Värtsilän sankarihautausmaa nykyisessä Venäjän Värtsilässä

Värtsilän kirkkopuistossa järjestettiin sunnuntaina aamulla perinteiseen tapaan pienimuotoinen juhlahetki sotiemme sankarivainajien muistoksi. Varsinainen sankarihautausmaa jäi v. 1944 rajankäynnissä silloiseen Neuvostoliittoon mutta vainajien nimet on ikuistettu kirkon eteisen seinälaattoihin, muutama Vapaussodan aikainen nimi löytyy pihalla olevasta muistomerkistä jolle laskettiin nytkin sekä Pitäjäyhdistyksen että Rajavartioaseman seppeleet ja tämän jälkeen kokoonnuttiin vielä nauttimaan täytekakkukahvit Värtsilän koululle. Osallistujia oli mukana yhteensä 20 henkilöä.
Kahvitilaisuudessa kuultiin Pohjois-Karjalan Reserviläispiirien sekä Tohmajärven Reserviläisyhdistysten ja Perinnetoimikunnan tervehdys. Niiralan rajavartioaseman vartioupseeri Jere Jeskanen piti rajaturvallisuuskatsauksen ja Pitäjäyhdistyksen pj Matti Jaatinen kertoi tuoreimmat Värtsilän koulun kohtaloon liittyvät päivitykset.

Suuret kiitokset kaikille paikalla olleille sekä aivan erityisesti kakun leipojalle ja kahvin keittäjälle!

Lisää tämän juhlan kuvamateriaalia löytyy Pentti Mielosen toimittamana Värtsin fb-versiosta osoitteesta https://www.facebook.com/groups/vartsi/

Jussi Raerinne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *