Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa 1.4.2022

Pohjois-Karjalan rajavartioston maaliskuu oli rauhallinen. Liikenne on rajanylitysliikenteen rajoittamisesta johtuen säilynyt rauhallisena.

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan maaliskuussa 2022

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä maaliskuun aikana.  Niiralan rajanylityspaikalla havaittiin yksi henkilön aiheuttama luvaton rajanylitys Venäjältä Suomeen 17.3.2022, joka on käsitelty rajavaltuutettujen kesken.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa maaliskuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä ja maastoliikennettä maastoliikennereiteillä. Samalla suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa sekä yleisen järjestyksen turvaamistehtäviä syrjäseuduilla.   Lisäksi rajavartiosto osallistui kaksi kertaa kiireelliselle ensivastetehtävälle rajan läheisellä alueella.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin maaliskuussa 18 199 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2021 maaliskuuhun (11 525) verrattuna noin 58 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen vähentää päivittäisen rajaliikenteen määrää edelleen, vaikka määrät ovatkin nousussa.

Maaliskuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli maaliskuussa 4 705 (noin 26 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 13 036 (noin 72 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 458 (noin kolme prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 maaliskuussa suomalaisten osuus oli noin 12 prosenttia (1 335) ja venäläisten osuus noin 85 prosenttia (9 854).

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden tartuntatautilain mukaisia terveystarkastuksia sekä koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00- 20.00. Koronatestaus ja terveysturvallisuustoimet jatkuvat toistaiseksi. Pandemian aiheuttamien muutosten myötä rajavartiosto kehottaa tutustumaan ajantasaisiin rajanylittämistä koskeviin määräyksiin ja ohjeisiin osoitteessa: www.raja.fi.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu maaliskuussa Schengen-alueen sisä- tai ulkorajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna maaliskuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Maaliskuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi törkeä rattijuopumus, yksi valtionrajarikos, kolme ulkomaalaisrikkomusta, yksi kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, kolme liikennerikkomusta, yksi radiolaiterikkomus ja kaksi ajoneuvorikkomusta.

Epäilty törkeä rattijuopumus ja valtionrajarikos liittyvät 17.3.2022 Niiralan rajatarkastusasemalla havaittuun henkilön aiheuttamaan luvattomaan rajanylitykseen, jonka tutkinta on vielä kesken. Muiden rikkomusten seuraamuksina annettiin neljä sakkoa ja kuusi huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania järjesti maaliskuussa kaksi suurempaa sotaharjoitusta, rajavartiointiharjoituksen sekä perus- ja ampumaharjoituksen. Rajajääkärikomppaniasta siirtyi 16.3. 2022 reserviin kaksi 255 vuorokautta palvellutta varusmiestä. Rajajääkärikomppanian koulutuksessa siirryttiin 21.3.2022 erikoiskoulutusjaksolle, ja samalla päivämäärällä aliupseerikurssi alkoi. Kurssilla valittiin 54 aliupseerioppilasta, joista kuusi oppilasta suorittavat aliupseerikurssin Kainuun prikaatissa.

Muut asiat

Rajavartiosto tuki Itä-Suomen poliisilaitosta osoittaen henkilöstöresursseja turvapaikkahakemusten sekä tilapäisen suojelun hakemusten vastaanottamiseen liittyviin tehtäviin.

Pohjois- Karjalan rajavartiosto vietti Rajavartiolaitoksen 103. vuosipäivää 21.3.2022. Yhteistyötahot ja esikunnan henkilöstöä palkittiin yhteisessä tilaisuudessa Onttolassa. Lisäksi yksiköissä järjestettiin erilliset tilaisuudet. Tilaisuudet toteutettiin pienellä joukolla koronaturvallisin järjestelyin.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *