Kuva ja teksti Ely – keskus
Lumen painon mittaus (tee se itse -lumipuntari)
Epäiletkö, että katollesi sataneen lumen paino ylittää rakenteelle sallitut kuormitusvaatimukset? Keski-Suomessa talojen kattorakenteet on yleensä mitoitettu kestämään 180 kg/m2 lumikuorman.
Kun lumen vesiarvo ylittää tämän rajan, on kattojen vaurioituminen mahdollista. Lumi saattaa myös kinostua epätasaisesti katoille, jolloin kattorakenteet voivat vaurioitua jo pienemmästäkin määrästä lunta. Varsinkin tasakattoisten rakennuksien katoilta lumi kannattaa poistaa hyvissä ajoin ennen kuin kattorakenteiden kestovaatimukset täyttyvät. Tämä siitä syystä, että katolle kertynyt lumi saattaa osittain sulaa ja sen jälkeen uudelleen jäätyä. Lunta poistettaessa kannattaa jättää n. 10 cm kerros lunta poistamatta, jotta katon pintamateriaali ei vaurioituisi.
Voit mitata itse katollesi kertyneen lumen painon seuraamalla alla olevia kuvia ja ohjeita. Noudata varovaisuutta kiivetessäsi ja työskennellessäsi katolla.
Lumitilanne 25.2.2022
- Lumen painon (kg/m2) laskeminen:
Punnitun lumen paino (kg) / putken pohjapinta-ala (m2)
Esim. jos luminäyte olisi painanut
2 kg ja sisähalkaisijaltaan 15 cm
putken pohjapinta-ala 0,0177 m2,
niin laskukaavalla lumen painoksi
neliömetrille saataisiin:
2kg / 0,0177m2 = 113 kg/m2.
Elyn ohjetta ja Ojalan laskuoppia muistellen putken tilavuus on pään pinta-ala kertaa pituus.
Säde kertaa säde kertaa pii eli 5cm x 5cm x 3.14 noin 750 cm2 eli 0,0075 m2
Lumen paino 1,4 kg
1,4 kg / 0,00785 m2 = noin 170 kg / m2
Mittasin lumen painon Elyn ohjeen mukaan
Siinäpä hommaa kerrakseen!
Eipä tule mieleenkään moinen homma.
Eihän se usein tule mieleen. Onhan se toinenkin tapa testata kattonsa. Katsoa kestääkö se vielä, varmaan kestää, kun ei ole pudonnut ennenkään. En huomannut tuossa Ely:n esimerkissä kuinka paksu lumihanki oli, mutta paino oli 113 kg /m2.
2.3. hanki meidän pihalla oli 80 cm ja sen paino noin 170 kg / m2. Suurin piirtein samanlaista lumi on muuallakin. Siitä voisi arvioida talonsa lumikuorman.
Eli jos rakennus on 10 m pitkä ja 8 leveä niin pinta-ala on noin 80 m2 . Kun yksi neliö painaa noin 170 kg niin 80 m2 katollinen lunta painaa 13,6 tonnia kuivana, vesisateen jälkeen reilusti enemmän
Alpolle.
Lumien pudotus katoilta on asia erikseen.
Reilu kuukausi sitten punnitsin ja laskin silloisen lumen painon. Se oli noin 170 kg/ m2.
Oletin että lumen paino on sama vielä nytkin, mutta kerkisi sataa vettä muutaman päivän ja olla muutenkin plus-kelejä yötä päivää, joten lumi ei ole enää samaa kuin silloin. Oli miten oli, lumen paksuus on noin 70 senttiä ja ”putkellinen” lunta painaa 1,55 kg eli noin 200 kg / m2
Kesää kohti se lumenpainokin muuttuu lopulliseen ominaispaino muotoonsa, kuten vesi 1:1 :een.
Nyt, helmikuussa kaksi vuotta myöhemmin lunta samassa paikassa on 85 senttiä. Nyt lumi on kevyempää höttöä pinnasta pohjaan saakka.
2 v sitten 70 senttinen lumipötky painoi 1,4 kg ja nyt 85 senttinen pötky vain 1,322 g
Eli neliömetri tätä lunta painaa nyt noin 176 kg
1,322 / 0,0075 = 176 kg
Arvostan tieteellistä näkökulmaasi Alpo. Mutta kun viikonloppuna lapioin lumet pois tallin katolta niin totesin sen olevan aivan liian painavaa. Lunta oli ehken puoli metriä ja siinä päällä semmoinen (vajokki uniteilla sanottuna) tuuman kerros jäätä. Lukuisten kirosanojen jälkeen tuli taas kerran senkin rähjän katto pelastettua. Ensi talvea odotellessa 😰