10 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 29/2021

 1. mikä siinä wanhassa oli vikana, alkuvoimainen
  ja perinteikäs

 2. Ei Värtsi lehdellä ole ollut aiemmin logoa. Mitä Jouko tarkoitat?

 3. No sitähän mie, että tykkäsin siitä wanhasta vaakuna liekistä kuin se entinen hullu puurosta. T-paidankin ostaisin jos siinä on se Värtsilän klassikkovaakuna.

 4. Elina Solja: Rohkeasti sinä! Tammi Kustannus 2021

  Itsetunto kuntoon

  Sosiaaliset kontaktit tärkeitä

  Elina Solja: Rohkeasti sinä!, Tammi Kustannus 2021

  – Kaveruus voi syttyä erilaisten ihmistenkin välille.

  – Kömmähdyksille on osattava nauraa.

  – Älä tee nopeita johtopäätöksiä ihmisistä.

  – Aurinkoinen sää tuo kaikista esiin hyvät puolet.

  – Jokainen hyvä teko kertoo vahvuuksistasi.

  Nuoriin on tärkeää valaa hyvää itsetuntoa. Tässä kivassa kirjassa on homma otettu haltuun eläinhahmojen avulla. Jokaisella ihmisellä on jonkun eläimen luonteenpiirteitä, opettaa kirjan tekijä. Eläimistä voi oppia vaikka itsehillintää.

  Ennen kun toimme lehmiä metsälaitumelta, niin puhkesi äkillinen rajuilma. Olin jotakin seitsemän vuoden paikkeilla. Salama iski aitatolppaan ihan lehmäjonon vieressä. Eläimet karkasivat sekasortoisena laumana viljapeltoon, joka sattui olemaan matkan varrella. No neuvokas isosisko nosti minut, pikkuipanan, rauhallisen kirjo-lehmän selkään. Kirjo oli lehmäkatraan pomo, suuri vaskikello kaulassa, eikä vähistä säikähtänyt. Kirjo löntysteli poika selässään turvallisesti kotiin sillä aikaa kun sisko haali lehmäkarjan takaisin tielle. Semmoista rauhallisuutta kuin oli kirjolla, tarvittaisiin elämässä. Vaikeudet tulisi ottaa vastaan harkiten eikä hössöttämällä ja eskaloitumalla.

  Mutta mitäs minä nyt. Kirja on tehty nuorille tytöille. Niinpä taitto ja tekstit ovat lukijaystävällisiä ja kiinnostavia. Kun pidin kirjastotuntia joka viikko ekaluokkalaisille, he selasivat eläinkirjaa ja kun käänsivät sivua tuumivat:

  – Mie haluisin olla tuo.

  -Miepä olisin tuo.

  Eläimiin samaistuminen on lapsille terapeuttista. Niinpä kirjan tekijä on oivaltanut tärkeän pointin lasten tavasta ajatella asioita ja jopa hoitaa psyykeään. Sen tietävät myös lemmikkieläinkaupat. Lapselle ei voi olla parempaa lahjaa, kuin lemmikkieläin, olkoonpa vaikka pienenpieni marsu tai hiiri. Niillä on oma luonteensa ja tapansa viestittää hoitajalleen. Itselläni kun oli angoramarsu, niin se alkoi vinkua heti, kun jääkaapin ovi aukeni.

  Elina on löytänyt tähän kirjaansa tärkeän lähestymistavan lapsiin. Huumorilla ja iloisella mielellä pitää elellä ja luoda suhteita toisiin ihmisiin. Ja onhan kirjantekijällä mukana psykologista luotaustakin, kun yhdistelee ihmisten luonteenpiirteitä eläinhahmoihin. Joku eläin on rauhallinen, joku hössöttäjä, joku luotettava ja joku tuuliviiri.

  Mainio kirja. Kiitosta vain luontokuvaajalta ja nuortenkirjailijalta, joka kuvausreissuillaankin juttelee villeille eläimille rauhallisesti, kehuu niitä ja puhuttelee. Silleen ne alkavat luottaa kuvaajaan ja tuovat poikasensa ihan rapsutettavaksi. Jokainen ihminen ja eläin on erilainen, pitää vain löytää hänen rinnassaan tikittävä sydän, olla reilu ja rakastava.

  Jouko Varonen

  SARV:n jäsen

 5. Värtsilän kunnan vaakuna on nykyisin Tohmajärven kunnan vaakuna, ollut kuntien yhdistymisestä vuodesta 2005 lähtien.

 6. Jouko Varonen
  Katajakatu 7 C 16
  53810 Lappeenranta

  Puh 0504669911

  Tämä on paitatilaus.

  Postiennakkona ja muut kulut lisäksi.

  L koko, jos on vaalea pohja niin se.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *