27 comments for “Sana on vapaa 25/21

 1. Eikös se saunajuttu sopisi juhanukseen.
  Sitä sopii vaikka tutkia suurennuslasilla.

  Terhi Ruutu: Hoitava sauna, Reseptejä hyvinvointiin, Tammi Kustannus 2021

  Jos viina ja sauna ei auta…

  Saunaa kehutaan terveelliseksi

  Terhi Ruutu: Hoitava sauna, reseptejä hyvinvointiin, Tammi Kustannus 2021

  ”Suomalainen saunoo läpi elämän, ja sauna on niin itsestään selvä osa elämää, että harva miettii saunoessaan edistävänsä hyvinvointiaan ja elävää kulttuuriperintöä.”

  Tämä Terhi Ruutu on oikea saunaterapeutti. Hän on innovoinut saunan yhteyteen kokonaisen terveysinstituutin, niin sanoakseni. Saunomiseen kun yhdistyy parhaassa tapauksessa rauhoittuminen, positiivisuus, yhteisöllisyys, viisaus ja nöyryys, elämän ja kehon arvostus, ravinto ja nesteytys, liikunta, jne…

  Ennenvanhaan susirajalla hilpaistiin pönttökiukaan löylyjen jälkeen lumihankeen ja sama uudestaan ja uudestaan. Kesällä juosta potallettiin kotirantaan uimaan, ja tietysti monta kertaa.

  Vastat tehtiin omasta koivikosta ja laitettiin suolan kanssa kuivumaan vartaalle. Kun vastat sitoi kahden vastan kammitsaan, ne oli helppo viskata liiterin orrelle.

  Mutta asiaan. Kirjan tekijä ei olisi saunaterapeutti, ellei esittelisi monia saunomiseen liittyviä terveysniksejä. Hänen firmassaan annetaan saunahoitoja yrttikylvyistä etikkaiseen jalkakylpyyn ja lumipallolla hieronnasta kaalinlehtikääreisiin.

  Kirja on taitoltaan rauhallinen ja kuvitustakin on niin, että ihan saa tuntuman saunomiseen ja saunarannan auvoisiin kesäpäiviin. Kylläpä on vaihtoehtoja erilaisiin hoitoihin, syötäviin ja juotaviin ihan hengästykseen asti. Ei olisi ihme jos moinen tiiliskivi palkittaisiin vuoden terveyskirjana, jos semmoista arvonimeä on kirjoille edes keksitty. Syytä olisi.

  Tämmöinen julkaisu se avaa perussaunojalle uudenlaisen sfäärin ja nostaa homman ihan eri levelille. Asiatietoa on myös saunomisen oikeista käytännöistä ja jopa siitä, miten voi välttää haittoja, kuten liiallista löylyttelyä tulikuumassa saunassa. Siis rajansa kaikella.

  Kiitos kirjasta Terhi Ruutu.

  Jouko Varonen

  SARV:n jäsen

 2. Olisin kysynyt onko Värtsilän tai muualla asujienkin eteen tupsahtanut Vaskitsa? Kyykäärme se ei ollut jonka näin vaan mielestäni juuri Vaskitsa. Tapaaminen oli lyhytaikainen joten havannointiin ei juuri jäänyt aikaa. Näyttää palkkio Vaskitsan tappamisesta olevan 200 e lasku.
  Vuodet eivät ole veljeksiä, joten tänä vuonna itikoita, mäkäräisiä ja paarmoja tuntuu olevan tavallista enemmän?

 3. Kyllä vaan. Vaskitsa on nähty jokunen vuosi sitten
  mökkimme parkkipaikalla Kaustajärvellä.

 4. Vaskitsaan en ole vähäänaikaan törmännyt mutta
  rantakäärmeiden kanssa uin harva se ilta.Rantakäärme on kyllä helppo tunnistaa keltaisista läiskistä korvien takana.

  Vaskitsahan ei tosin ole käärme vaan raajaton lisko.

  Kolmas vaihtoehto lienee kangaskäärme ellei sitten ankerias ole joesta noussut Tapsan pihalle ☺️

 5. Käärmet yllättää aina kauhunkirkaisuilla etenkin naisihmisillä. Yritin tsiikata Wikipediasta kangaskäärmettä ja sillä näyttäis olevan kirjava kuviointi. Tämä näkemäni lisko oli enemmänkin kiiltävän harmaa ja ilman kuvioita. Joren uimakaveri eli rantakäärme se ei ilmeisesti ollut koska en nähnyt keltaista väriä. Pituus oli n. 40-50 cm ja ohuehko. Tontilla on ollut ennenkin sammakoita ja ilm kaveri oli kytistelemässä niitä koska sammakko hyppäsi yht aikaa piiloon puupinon sisään.
  Sitähän ei tiedä mitä tuolta naapurin puolelta nousee Jänisjokeen, vaikka niitä maalla käveleviä ankeriaita. Ankerias on kuulemma hyvää savustettuna.
  Värtsilässäkin on ollut rupiliskoja oliko se nyt Räykyssä ja nyt niitä esitellään Joensuussa erittäin uhanalaisena eläimenä. Rupilisko se ei ollut mutta onkohan kukaan nähnyt rupiliskoja nykypäivänä Värtsilässä?

 6. Nyt se on Tapsalla todellinen Ongelma.
  Kysäise isoveljeltäsi Aulikselta. Isoveljet
  yleensä ovat viisaampia. Varmuuden vuoksi
  tietysti olisi sen voinut tappaa, kuten
  vieläkin kyykäärmeille tehdään.

 7. Noin kymmenen vuotta siten oli Värtsissä juttua rupiliskosta hienoine opettaja Sepoo Pusan akvaariokuvineen. Koulupojat olivat niitä tuoneet ilmeisesti Palovaaran ja koulun välisestä ”lössästä”. Juttu on 22.5.2011 nimellä ”Rupiliskoja”

 8. Mihinkäs se poikamies kolmannessa polvessa katosi.
  Onko näätänen luokitellut hänetkin ongelmaksi,
  kukaties karanteeniin. Olis kiva kuulla joku tosi
  kiva juttu. Näätäset ja Mämmit, kuten Vornasetkin
  hakkasivat minut koulussa usein verille, eikä Vatanen
  puuttunut asiaan, kun jouko oli alempaa kastia.
  Nyt olen näätäsen mielestä ongelma. Eihän sitä
  semmoisista lapsuuden traumoista saa Värtsissä
  puhua. Olis kiva kun joku sanoisi lohduttavan
  sanasen tämmöiselle kouluväkivallan uhrille, eikä
  juttujani kylmästi poistettaisi. Vaikuttaa vähän
  venäjän opposition tyyliseltä kohtelulta tämä
  Värtsilän tyyli. Parempi kun jouko vaiennettaisiin.

 9. Kivoja Värtsilä päiviä vain, mutta älkää peitelkö huonoja asioita. Antakaa sijaa myös Värtsilän lapsiuhreille. Semmoinen on reilua peliä.

 10. Ka, tässähän vois järkätä vaikka Värtsiläpäiville kerräyksen esim, hukkuneitten merimiesten vuatetukseen, joista saatuloilla tuloloilla vois tukkee syrjäytyneitä, viärinymmärrettyjä, myöhään heränneitä ja kaltonkoheltuja kansalaisii:-)
  Ajatusta voip meleko vappaasti ruveta kehittämmään, tietennii suatuaan luvan julukasta ajatuksesa:-)
  Joukole tiijoks, jotta ei oo kukkaan ahistana nurkkaan tiällä, tahi mie en sitä tiijä.
  Mennään suon yli jotta heilahtaa:-)

 11. Aikonnaan minuuhi haukkuvat vähän neitimäiseks, niin siitä suivaantunneena vetelin käslaukulla sanojoo ympäri korvia:-)

 12. Varo varo poikamies tai et pääse Värtsilä päivien pääsymmaksulliselle kirpputorille. Lipunmyyjän käsi on sulle pystyssä ja mummot alkavat supista, että tuo on se rietas.

 13. Kaustajärven kulmilla on pian alkamassa Raskaan patteristo 1:n
  80 v muistomerkin paljastustilaisuus. Tykinlaukaukset kuulunevat
  mökillemme saakka puolen päivän aikaan.

  Samaan aikaan alkaa myös Pälkjärven pitäjäseuran vuosikokous, jota
  voi seurata etänä teamsin kautta.

  Ilmassa on siis suuren juhlan tuntua.
  *
  Eikö noita koulukiusaamisjuttuja voisi vihdoinkin selvittää sen porukan kesken,
  joka on ollut osallisena ikäviin tapahtumiin? Saisivat kaikki mielenrauhan lopultakin
  ja me mummotkin voisimme hyvillä mielin osallistua juhlatilaisuuksiin ja Värtsin antiin
  kenenkään tönimättä.

 14. Sitä tuota kiusaamista on niin monenlaista.

  Minulla ensimmäiseksi tulee mieleen ne tapaukset, joissa opettaja kiusasi. Ei sitä silloin aikoinaan kunnolla tajunnut, mutta nyt kun on ikää tullut ja vielä muistaa.

  Eräs poika tuli kävellen meidän kouluun kuuden kilometrin päästä aikana, jolloin tietä sinne perukkaan aurattiin satunnaisesti. Me kyläkoulun pennut ennen koulun alkua seisoskeltiin pihalla siihen asti kun opettaja tuli soittamaan kelloa. Sitten järjestäydyttiin jonoon ja marssittiin sisälle. Tämä eräs poika oli muutaman kymmenen metrin päässä vasta tulossa. Lähellä kuitenkin, mutta ei odotettu, ovi vetästiin kiinni.

  Aamuhartauden aikana ei saanut luokkaan tulla. Kun tämä osuus oli ohi, ovi hiljaa avautui. Poika siinä sitten esitti asiansa: ”Olisko opettaja hyvä ja antaisi anteeksi kun myöhästyin?”. Opettajalta moitteet saatuaan sai istua paikalleen. Sama tapaus toistui monta kertaa.

  Toinen tapaus: Tyttö ei ollut selvinnyt jostakin laskutehtävästä. Niinpä opettaja komensi tytön taululle ja käski ruveta laskemaan sinne kirjoitettuja tehtäviä. Tyttö lukkiutui niin, että pystyi vain seisomaan liitu kädessä korokkeella taulun vieressä mitään sanomatta. Kauan.

  Tällä samaisella opettajaneidillä oli vielä tapana antaa muutamalle oppilaalle kesäksi lukemista ehtojen merkeissä. Aina samoille. Mitähän varten.

  Nämä tapaukset eivät ole Värtsilästä, eikä läheltäkään. Muistelussa olevat henkilöt jo osaksi manan mailla.

  Noitten tapahtumien aikana olen ollut noin kymmenen ikäinen, koska kävin tuossa kuolussa vain neljä ensimmäistä kansakoululuokkaa, aika oli viiskymmentälukua.

  Tapasin joku aika sitten silloisen luokkakaverin, näitäkin muisteltiin ja mietittiin, että miten sitä on oltu niin pöljiä, me ja meidän kaikkien vanhemmat, että mihinkään ei puututtu. Mutta se oli sitä aikaa.

  Mitenkähän sitä itse osasin keplotella niin, etten joutunut enempiä kiusatuksi. Yhdellä nurkassa-seisomisella selvisin nuo ekat vuodet. Ja se oli aiheesta, jo ekalla luokalla.

  Pieni kaltoin kohtelu taisi olla se, että olin saanut uudet talvikengät, tosi rumat ja kasvunvaran kanssa ostetut.
  Äiti oli tietysti ottanut semmoiset, mihin raha riitti, eli halvimmat. Pakkohan ne oli laittaa jalkaan.

  Välitunnilla yksi tyttö tuli kuiskaamaan ”Eija ja Ulla katto sun kenkiä ja supisevat”. Sehän piti vain niellä, köyhän penikan. Mutta ei olisi tarvinnut tulla kuiskimaan, tiesin sen muutenkin.

  Onhan muistoissa muutakin, mukaviakin asioita.

 15. Tykkään tuosta Tuulan tavasta ajatella ja kirjoittaa asioista.Tässä kommentissa on eläneen naisen viisautta.

  Otetaan koppia.Jouko myös.Pyydän että lopetat ihmisten solvaamisen vaikka se onkin hävyttömän helppoa ja raukkamaista tässä somessa.Voi heitellä ihmisten nimiä eri asioiden yhteydessä ilman mitään totuuspohjaakin.

  Uskon että meitä kaikkia on joku jossain elämän vaiheessa kiusannut.

  Minun suojauksen läpi meni se kun sama opettaja tölvi useammin kuin kerran äidittömyydestäni.

  Pienin vaurioin selvisin.Jonkinasteinen auktoriteetti inho kyllä jäi mutta sehän on osoittautunut elämän myötä vain voimavaraksi 🙂

 16. Sitä kun on penskana saanut riittävän kovan kaverien kurituksen niin se kirvelee vielä 60-70 vuoden jälkeenkin. Minä opettelin kouluaikaan niin hyväksi tappelijaksi (itsepuolustautujaksi) ettei monikaan hävitty kiusausyritys jäänyt kirvelemään. Itse aiheutetut tai ansaitut kuritukset on unohdettu aikoja sitten, mutta ne mihin itsellä ei ole osaa tai arpaa onkin vaikeampi unohtaa. Aina voi kuitenkin opetella.

 17. Ei ollut kyse kiusaamisesta vaan rikollisesta väkivallasta syytöntä kohtaan. Kerrankin kaadettiin talvella maahan ilman syytä ja potkittiin monolla nenärusto poikki. Nykyäänhän ne kriminaalit lopulta huvikseen tappavat uhrinsa. Vatanen antoi kaverinsa pojalle kolmen minuutin jälki-istunnon em tapauksen johdosta.

 18. Tämä Varonen on nimennyt minut koulukiusaajakseen. Olen 4 vuotta kyseistä herraa nuorempi. En edes tuntenut Varosta kun oltiin kansakoulussa. Olen myös keskustellut useamman kerran Joukon siskon Mirjan kanssa asiasta. Tiedän tarkalleen mikä tilanne on Joukolla. Niinkuin Jore tuolla aiemmin kirjoitti nettikiusaamisessa pitää pysyä totuudessa. Nykyään lainsäädäntä on tiukka myös tällä saralla ja asioihin on perehtynyt moni asianajotoimisto.

 19. Kysäsehän tapani veljeltäsi Aulikselta tätä kiusaamisasiaa. Juoksin karkuun kunnes kaaduin ja sitten hakkasi tarkoituksella löytää veret esille. Ja tulihan sitä kunnolla. Vatanen joi kahvia. VALVONTAA EI OLLUT KOSKAAN. Veljesi Jouko oli kunnollinen. Ei auttanut kertoa kellekään.

  Kerran olin menossa ulkovessaan asialle. Erkki Mämmi odotti oven sisäpuolella kahden yläluokkalaisten kanssa. Ne pitelivät minua käsistä kiinni että sankari sai hakattua.

  Eipä se totuus pala tulessakaan. Ei Mirja Näistä tiennyt. Jos häiritset yli kahdeksankymppistä Mirjaa selvitän asian muulla tavalla.

 20. On kyllä pakko kommentoida tätä koulukiusaamis ? tapausta. Vaikka kuin olis sana vapaa niin tällaiset nimen mainitsemiset ei kuulu Värtsiin .Alkaa olla jo vaarallista touhua.Minun mielestä koulukiusaaminen oli hyvin vähäistä Värtsilän kouluissa.

 21. Ota rennosti pikku Tapsa. Eiköhän niitä pitelijöitä löydy täältäkin jos alat häiriköimään siskotyttöä joka on minulle rakas. Saadaan siun tilanne kuntoon.

 22. Jouko se sinun siskosi oli se joka otti yhteyttä. Meillä oli ammattiini liittyvää asiaa jonka Mirja halusi tietää.

 23. Nää näkyy muuttuvan miesten hommiksi. Pidä varasi snadi.

 24. Se on sivistynyt mies tämä Jouko.Ihan Johtajaopettajan käytöstä.

 25. Ylläpito voisi keskeyttää kommentoinnit tähän ketjuun. Huomenna alkaakin jo viikko 27. Uudet puheenaiheet.

 26. Ylläpito sulkee tämän keskustelun tältä viikolta.

Comments are closed.