Kotiseutumatkalla Värtsilän Atinpolvessa

Kuvassa Juho Väänäsen maatila ja viereisen leirin sotavangit (5) heinätöissä. Oikealla Pentti Väänänen pienen Vappu (sotasaalis) hevosen kanssa. Toinen vasemmalta ilm. renki Veikko Hirvonen.
(Pentti Väänänen toimi myöhemmin Värtsilässä myllärinä)

Sotavankeja heinätöissä Juho Väänäsen pihassa
Kuva: Pentti Pirhonen
Kartta Atinpolven tilan viljelysmaista
Mitannut v 1935 V. Haapalainen
Piirustanut Eino Salakka

Vuonna 1993 kävimme Atinpolvessa kotiseutumatkalla 17 hengen voimin. Saimme luvan vierailuun sekä asiantuntevan paikallisen upseerin oppaaksi. Menimme Notkolle ja ns. vanhan Ruutin paikan kautta rajalle. Kuljimme sillan kautta Juvanjoen yli, eli tulimme Atinpolveen Suomesta päin.

Piirretty kartta vuodelta 1941.
Kartassa 1 ruutu on 200 m maastossa

Atinpolvi oli Juvanjoen mutkassa olevan tilan nimi. (Juvanjoen lisäksi puhutaan myös Oksajoesta) .

Juvanjoki liittyy Jänisjokeen Terävässäniemessä. Atinpolvi on lähellä entistä Juvanjoen ylittänyttä “Pusu”siltaa. Sillan vieressä on aikoinaan ollut nahkurin verstas.

Verstas sai vettä ns. orsivetenä eli paineellisena pohjavetenä. Vielä -90 luvulla jotkut Värtsilän asukkaat kävivät juomavetensä kyseisestä paikasta. Savikerroksen läpi oli juntattu putki josta vesi nousi omalla paineella jatkuvasti. Putki oli ruostunut  lyhyemmäksi ja paikalliset olivat syventäneet kuoppaa,että saivat vettä astioihin.

Kävimme appeni Pentti Väänäsen kanssa täällä ensimmäisen kerran 90-luvulla kotiseutumatkalla, mutta aivan Atinpolveeen saakka emme päässeet. Kotiseutumatkailu alkoi niihin aikoihin ja monenlaisia alkukankeutta oli niitten järjestelyissä.

Pentti kertoi, että vankileiri oli lähellä Pususiltaa.

Vanhassa kartassa näkyy tie joka tulee Juvanjoen yli ja menee ns.Näverin sahalle Jänisjoelle

Teksti ja kuvat
Pentti Pirhonen

Share

7 comments for “Kotiseutumatkalla Värtsilän Atinpolvessa

 1. Tapani N
  8.1.2021 at 8:58

  Onpas perin harvinainen valokuva Värtsin arkistoihin. Kiitos lähettäjälle. Vielä kun saatais kartta missä Atinpolvi tarkkaan ottaen sijaitsee.

 2. erkki lintunen
  8.1.2021 at 9:28

  Kuva on Juho-ukkini ja Maija-äitini ja Pentti-enoni kotipihasta, jossa käynneistäni muistan kaksi. Ensimmäinen tapahtui veneellä Jänisjokea ja Oksajokea myöten ennen kuin raja tuli nykyiselle paikalleen.

  Toinen 1990-luvun alkupuolella, kun tuli mahdolliseksi päästä vierailemaan Venäjälle. Tämä reissu tapahtui autolla. Matkamuistona on Ullukan saunan pukuhuoneen tiiliseinässä yksi tiili, joka on tuotu matkamuistona Atinpolven entisen rantasaunan rauniolta. – Tässä kirjoittamisen vaiheessa alkoi mieli heilahdella ja käsi täristä.

  Kesti kotvan aikaa jatkaa kirjoittamista – ja aikaan jälkeen Paasikiven ja Kekkosen.

 3. Värtsi / Alpo
  9.1.2021 at 10:21

  Väitä Värtsin juttuja vanhasta Värtsilästä ja yleensä “tuolta puolelta vanhaa Suomea” on ollut mukava lukea, mutta on häirinnyt kun paikan nimiä vilahtelee tekstissä tuon tuostakin, mutta kartoissa niitä nimiä ei näy. Ensi kertaa näen missä “Pusun silta” on. Kiitos Pentti Pirhoselle paikannuksesta. Juvanjoessa on Värtsilässä ainakin neljä siltaa, nyt minäkin tiedän mikä niistä on Pusu. Vielä kun joku kertoisi missä on Pussinpohja ja Notko niin lisättäisiin karttaan.

 4. Sakari H
  9.1.2021 at 11:32

  Yksiin käy omatkin mietteeni Alpon kanssa.

 5. mökkiläinen2
  9.1.2021 at 23:07

  Matti Sallisen piirtämässä kartassa Pussinpohja on kahdessa kohdassa, Pusunsillan molemmilla puolilla.
  Ensinmäinen Pussinpohja on tehtaan ohi kulkevan radan loppupäässä eli ylemmässä kartassa olevan Atinpolvi- nuolimerkin alla.
  Toinen Pussinpohja on Pususillan vasemmalla puolella alemman kartan Atinpolvi-nuolimerkin kohdalla.

 6. Värtsi / Kuva lisätty
  10.1.2021 at 10:04

  Kiitos “mökkiläiselle” paikannuksesta. Itse olen mielessäni pähkäillyt “pussinpohjan” olleen jossain Korpiselän tien suunnalla niin kaukana ja syrjässä mihin ei päässyt kuin hevosella tai jalan. Kun katselee karttaa, niin ymmärtää, että tämäkin seutu on Juvanjoen muodostamassa pussissa. Liikenne Värtsilän keskustan suuntaan lienee mennyt pääosin Pusunsillan kautta. Juvanjoessa näyttäisi kartan mukaan olevan kymmenkunta muutakin siltaa

 7. Kuva lisätty / Värtsi / Alpo
  14.1.2021 at 20:27

  Matkalaisten kuva lisätty tarinaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *