Oppimisen arviointi peruskouluissa muuttuu

Heti joulun jälkeen uutiset tiedottivat kouluarvosanojen uudistusperusteista. Nyt pitäisi kuulemma onnistua jo paremmin. Erään arvostelijan mielestä eriarvoisuus on räikeää ja samanlaisella osaamisella koulusta ja koulun sijainnista johtuen samanlaisella osaamisella voi saada hyvin erilaisia arvosanoja. Autotkin saavat kuulemma katsastuksessa paljon oikeudenmukaisemman kohtelun kuin koululaiset kouluissaan.

Vaikka Caussinkäyrä perusteinen arvostelu on lopetettu jo aikoja sitten, niin kuitenkin painotusta siihen suuntaan tapahtuu edelleen. Kuulemma heikompitasoisessa koulussa arvostellaan yläkanttiin ja korkeampitasoisen koulun arvostelussa oltaisiin tiukempia. En tiedä kuinka asia on oikeasti. Olen kuullut vain ”ovensuukyselyiden” tuloksia. Pieni syrjähyppy omaan aikuiskouluaikaan sallittaneen.

Kun minä viimeksi kävin koulua, niin Caussin käyrästö kiemuroineen oli vahvasti mukana arvostelussa. Eräissä oppiaineissa opettajat tulivat ”jostain ulkoa” ja opettivat kyseisen aineen muutamassa viikossa ja lopuksi siitä oli loppukoe. Opettaja vaihtui ja siirryttiin seuraavaan oppiaineeseen. Kerran oli niin korkeatasoinen opettaja, tai me niin tyhmiä, että me ei opittu juuri mitään. Kurssin keskiarvoksi jäi alle 6 ja eihän niin saanut olla. Opettajien huoneessa lienee ollut melkoinen miettiminen mitä tehtäisiin, että keskiarvo saataisiin nostettua Caussin käyrän edellyttämälle tasolle 7 ja 8 välille. Useitakin eri konsteja oli kokeiltu, mutta oikeudenmukaisuus ei meinannut toteutua mitenkään. Eräässä versiossa joku tietty kokeen kysymys jätettiin arvostelematta kaikilta ja näin saatiin kurssin keskiarvo ylemmäs. Kuitenkin jotkut oppilaan oilvat ratkaisseet tämänkin tehtävän oikein ja heillä keskiarvo olisi noussut yli 10 ! Eikä sekään ollut ihan oikeudenmukaista.
Toivotaan menestystä tälle arvostelu-uudistukselle

Miten lienevät asian ratkaisseet ja saaneet meidät tarpeeksi ”tasapäisiksi.” Laskivat kuitenkin kaikki pois, eikä ketään jäänyt tuplaamaan kurssiaan.

Toivotaan onnea ja menestystä tälle arviointiuudistukselleVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *