Sana on vapaa 38/2020

Aila – myrsky taitaa olla viikon puheenaihe. Tuuliset kuvat ovat edellisestä Päiviö – myrskystä, joka alkoi 30.6.2020

Kesäkuun lopussa, tänä vuonna, oli Päiviö- myrsky ja aiheutti pitkiä sähkökatkoja ja muuta vahinkoa.
Värtsilän pururadan reunoja kaunistaa puolukat
Kuva: Alpo R.

10 comments for “Sana on vapaa 38/2020

 1. Kävin iltapäivällä Ilomantsin suunnalta keräämässä 12kg puolukkaa ,matkoineen meni aikaa kaksi tuntia.Hirvikärpäsetkin tuli päivitettyä ,kyllä niitä näköjään riittää,”molempia” .Tuulikin kuivatteli maaston sopivasti,notkelmissa vielä täysin kosteaa.

 2. Minäkin kävin vähän puolukassa, kun piti saada kuva tuoreista puolukoista Värtsiin. Hirvikärpäsiä ei juurikaan näkynyt. Muutama löytyi myöhemmin vuodevaatteista.

 3. Mantsisen Veijo ilmoitti, että auringonkukat Pykävaarantien ja Selänteentien kulmassa, kirkon takana sekä kylätalon lähellä ovat vapaasti kyläläisten poimittavina.

 4. Yllättäen tuli tämä myrsky. Tavallisesti ukkosista ja tykkylumista tulee uutisia tuuttien täydeltä etukäteen. Omalta osalta on vähän varauduttukin sähkökatkoihin
  Vene kiinnitetty paremmin ja pohjaroppu avattu.Veneitä kannattaisi käydä vilkaisemassa toistenkin.
  Auto tankattu jä kännykät ladattu sekä valaisimia varattu.
  Leivinuuni lämmitetty ja kasarillinen soppaa tehty. Sitten seurataan tilannetta

 5. Pohjoistuulen huminaa kuunnellessa tuli mieleen ihan huluvaton ajatus.. Nimittän pari päivää sitteni puhuivat muuttolintujen muuttopuuhista. Monet lajit kokoontuvat parviin ja odottavat pohjoistuulta jonka mukaan lähtisivät. Nythän olisi pohjoistuuli. Entäpäs jos hanhiparvi menisi pojoistuulen imuun, niin eihän niitä jäisi pelloille yhtään. Nyt olisi niin hyvä tuuli, että hanhetkin lentäisivät vaikka pyrstö edellä

 6. Just katselen sateesta märän ikkunan läpi läheisen
  puistikon nurmelle. Siellä häärää satapäinen rastasparvi!
  Luin netistä, että rastaat muuttavat yöllä, mutta kai
  niiden on päivän näöllä ruokailtava.
  Koskaan ennen en ole sattunut näkemään noin isoa
  rastas populaatiota. Suurin osa taitaa olla tavallisia
  räkättirastaita.

 7. Suhteellisen vapaata, Otava Kustannus 2020

  Seikkailuja rakkauden ja ystävyyden välimaastoissa

  Kyllä nykynuoret asian tietävät

  Riikka Suominen: Suhteellisen vapaata, Otava Kustannus 2020

  ”Kun parisuhde on päässyt maaliin, saanut meidät laillisesti saman katon alle ja lisääntymään, pitäisi sen mielestä kaiken pysyä samana siihen saakka, kunnes me makaamme Ilmarin kanssa käsi kädessä sukuhaudassa.”…

  ” Pahinta on, että pettäminen voi tulla niin monenlaisessa peiteasussa. Pikkujoulujen känninen pussailu voi olla portti siihen, että perustaa salassa toisen perheen.”

  No niinhän se on, että elämä antaa meille haasteita monessa asiassa. Joskus sitä pitää ottaa itseään niskasta kiinni, kun kuppi maistuu ja toisen kerran houkuttelevat valtiovallan keksimät kyykytykset rahapelien muodossa. Joku on semmoinen, että kotiolo onnistuu kirpparin feikkireinot jalassa ja toista taas viedään kuin litran mittaa sosiaalisessa mediassa ja puoliso ihmettelee, kun kaveri tulee pikkutunneilla silmät sikkarassa viereen ilmeisen selvästi aikomuksenaan syödä puoliso elävältä.

  Mikä näistä ihmisen aivoituksista selvän ottaa. Parempi, että on rehellinen itselleen, toisin sanoen suora. Kierous kun on paha syöpä parisuhteessa. Sen kumppani kyllä huomaa heti vaikka silmän iiriksen liikkeistä. Kas kun pehmoisten puhuja ei esim. pysty katsomaan kumppania silmiin, vaan katse valahtaa jonnekin sivulle tai alas strategiseksi hetkeksi.

  Riikka Suominen, helsinkiläinen toimittaja, tietää varmaan mitä on ammatin ja parisuhteen yhteensovittaminen, myös omakohtaisesti. Toimin erään kulttuurikeskuksen kirjoittajakouluttajana ja kutsuin mm. toimittajan asiantuntijavieraaksi lukuisten kirjailijoiden lisäksi. Tämä pamautti nuorille, että jos pysyvään parisuhteeseen aiotte, on paras jättää toimittajan ammatin ihannointi sikseen. Siinä ovat jo työajat semmoisia, että hyvästi auvoinen perhe-elämä.

  En sano Suomisen aivoituksiin sitä, en tätä. Luulisin, että itselleen kannattaa ihmisen olla rehellinen. Kaveria voi pettää, mutta ei itseään. Maailma on nuorten ja he luovat omia sääntöjään myös parisuhteisiin. Meidän ikääntyvien ei kannata jurnuttaa. Kunhan nostamme eläkkeemme ja keitämme vaimolle päiväkahvit, tuomme kukkakimpun aika usein kun hautakummulle sitä on turha enää hiissata. Kyllä siinä parisuhteessa voi harmoniankin löytää, mutta nuori polvi on hektisempää elämäntavoiltaan. Wanhan liiton vinkkinä lienee kuitenkin tuo kuudes käsky parisuhteen ohjeeksi. Monelta itkulta siinä säästyy kun sen tallentaa mielensä viisiteraiselle muistitikulle.

  Nuoret ovat nuoria. Yksilöitä pitää ymmärtää, kävelivätpä he vaikka käsillään vastaan kaupungin keskuskadulla. Nuoret ovat oikeassa. Kaikkia pitää arvostaa ja ottaa jokainen lämmöllä ja huumorilla, tuottaa iloa. Se on sentään luvallista. Aina on ollut muutoshakuisia nuoria, joista varttuu ihan mukiinmeneviä aikuisia.

  Että pistähän lupaava esikoiskirjailija Riikka arvot uusiksi. Sinulla näyttää olevan verbaalia lahjakkuutta vaikka kansainvälisiin haasteisiin asti. Jäntevöitä kuitenkin vähän. Et ole ensimmäinen kysytyssä genressäsi.

  Jouko Varonen

  SARV:n jäsen

 8. Jos haluat ikäänkin jatkorippistä, niin katso TV 1:stä ma 21.9. klo 11 uusintana jumalanpalvelus. Moni kohta saa syventävää tietoa kristittyjen jumalanpalvelustapahtumasta.

  Messu on nähty TV:ssä ensimmäisen kerran jo 22.9.2019.

 9. Hanhiviikotkin on alkamassa. Tänään jo oli pieniparvi valkoposkia Värtsilän pelloilla, vasta vähän vaille tuhat hanhea.
  Sähkötkin jo välähtelivät merkiksi, että pääsee poimimaan linjaan lentäneitä mustaposkihanhia.

 10. Johan nuita oli lpr konnunsuolla pelto täynnä. Ylilentoja on kuvailtu
  sekä kiljukotkaa, sinisuota, ruskosuota hiiri- ja nuoli- tai tuulihaukka ym
  Käppäili konnunsuolla soikkelintieiiä sepelhanhi. Täällä ei ammuta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *