34 comments for “Viikon puheenaiheet 50/2019

 1. Esko Tarvainen
  9.12.2019 at 17:51

  Jos Värtsilän muki saisi täysin uudet kuvat kylkeensä nykypäivästä. Muki eläisi ja ostajansa siitä aamun lämpimän juoman haluaa huulilleen hörpätä.

 2. Poikamies kolmannessa polvessa
  9.12.2019 at 19:32

  Jos Värtsilän mukin logo muutettais, niin se ei ois enää Värtsilän muki vaan Murtsilan väki:-)

 3. erkki lintunen
  10.12.2019 at 10:18

  Värtsilän logo – mukissakin oleva muistuttaa vanhasta sananparresta, joka pitää paikkansa: “Joka e tunne meneissyyttään, sillä ei ole tulevaisuuttakaan”.

 4. erkki lintunen
  10.12.2019 at 10:23

  No, niin, kun etusivun kautta ruutuun ilmestyy muki, niin kommentteja selatessa se on hävinnyt Tarvaisen metsään.

 5. Alpoaatos
  10.12.2019 at 10:56

  Semmoista se on, Erkki.. mikään ei ole ikuista

  Tuossa Eskon
  kommentissa on ajatusta. Eihän se samanlainen kuva kahvikupissakaan kaikille kelpaa.

  Jokohan keksin ratkaisun?? Hommataan peilipintaisia kahvimukeja. Olisi se ilo silmälle nähdä peilistä kahvia hamuavat huulensa ja harittavat silmänsä.. vai olisikohan?

 6. erkki lintunen
  10.12.2019 at 14:27

  Miksi Värtsilän mukiin kuuluu alasin ja sen yllä tulen liekki? Miksi menneisyyden tunteminen on tärkeää? Värtsilä on aikanaan noussut Tohmajärven kunnassa tehtaan liekissä. Kun raja tuli meille epämieluisaan paikkaan, isämme ja äitimme jatkoivat takomista. Muistelen sitä hyvin usein suurella kunnioituksella.

  Kun seurakunta palasi takaisin Tohmajärveen ja kunta vähän myöhemmin – paikkakuntamme historian mukaisesti perässä – takominen ei rauennut. Se jatkui kolmannella sektorilla – yhdistystoiminnassa. Värtsilä on loistava esikuva muualle Suomella siinä, ettei kaikkea hoideta virallisesti – jollain lakisäätöisellä päätöksellä – vaan asioita voidaan panna toimeksi tuttavien, naapurien, kylänmiesten ja -naisten sopimuksilla. Värtsilän Pitäjäyhdistys ja sen rinnalla muut yhdistykset ovat alasimia, joiden yllä palaa sytyttävä ja lämmittävä lieska.

  Tämäkin verkkolehti, jota nyt sormillani hakkaan (virhelyöntejä alituiseen korjaten ja yhtäkkiä aikaansaanosten harhalyönnin jälkeen kadottua uudelleen taon), tämäkin lehti on olemassa siksi, että on joillakin palaa kotiseutuliekki.Tämä on selitys sille, miksi milloin missäkin päin Suomea kerron osoitteeni näin: Asun Pohjois-Karjalan maakunnan – Tohmaj’rven kunnan – Värtsilän pitäjän – Kaustajärven kylän – Ullukassa – liki rajaa Suomen puolella – Universumin Helmessä.

  Se liekki oli minussa myös silloin, kun hakeuduin paluumuuttajana synnyinseudulleni. Sama liekki lämmittää jaloissa, kun kokoonnutaan kesällä Värtsiläpäiville, Navetan vintille tai Värtsilän kirkkoon, joka kesällä juhlii syntymäpäiväänsä.

  Säilytetään siis mukissamme alasin ja sen yllä liekki. Juodaan kahvit Arppeen pihan kylätalossa tai Hotelli Joessa, jonne voimme mennä, koska Pitäjäyhdistyksen liekki palaa ja takojat pitävät ovia auki.
  .

 7. Sakari H
  10.12.2019 at 16:56

  Kiitän mukisematta!

 8. Esko Tarvainen
  10.12.2019 at 18:55

  Ihmettelen miksi noin voimakkaasti itseään sivistyneenä pitävä laukoo. Tarkoitin, että kotiseudulta löytyy hienoja luontokuvia täydentämään vanhoja perinteisiä sympoleja. Yhdessä kuvat voisivat tuoda mukin tähän päivään.

 9. Esko Tarvainen
  10.12.2019 at 19:30

  Erkki ja minä ollaan kotiseudun asialla. Jos me saadaan keskusteluun mukaan nuoret tulevaisuuden tekijät keskenään keskustelemaan. Nuoret teidän käsissä on tulevaisuus.

 10. Esko Tarvainen
  10.12.2019 at 19:57

  Nyt on Suomeen on saatu alle keski ikäisiä ihmisiä hallitukseen. Tuetaan heitä ja annetaan heille mahdollisuus. Maailma muuttuu ja ollaan mukana jokainen kykyjemme mukaan muutoksessa. Kyllä nuoret meistä huolenpitää.

 11. erkki lintunen
  11.12.2019 at 9:54

  No, nythän se muki on pysynyt paikallaan tämän kirjoittelun otsakkeessa. Vartsin toimittajilla sytyttää.

 12. Sakari H
  11.12.2019 at 10:28

  Tällä viikolla on tehty paljon mukiin meneviä oivalluksia.

 13. Kalevi Tikka
  11.12.2019 at 12:02

  Taisipa olle sellainenkin sanonta, jotta mukinat pois.

 14. alpoaatos
  11.12.2019 at 14:48

  Jos joku laittaisi minulle sellaisen kaikille mieluisan kuvanVärtsilän mukin kylkeen, niin minä voisin liimata sen tuohon mukin kylkeen.

 15. Sakari H
  11.12.2019 at 19:14

  Minä sain ensimmäisen mukin jo kauan sitten jyrkässä alamäessä Sääperin suunnan metsässä. Siitä mukista en saanut kuvaa, vaikka kirkkaita tähtiä näkyi, kun otsa kopsahti koivun runkoon. Onneksi sukset eivät katkenneet.

 16. Hemppa Turunen
  12.12.2019 at 10:49

  Jokainen voi tietenkin vapaasti juoda mukista, kuin mukista. Kunhan se vain on vapaa muki.
  Vapaa sanaa viljelläänkin elintarvikkeissa jo aika paljon. Käytiin tässä ruoka marketissa ostettiin sieltäkin vapaata.
  Vapaan kanan munia, vapaan naudanpaistia ym. Lopuksi mentiin kassalle ja sielläkin valittiin vapaa kassa.

 17. Sakari H
  12.12.2019 at 17:59

  On tuo viikonloppuvapaa alkamassa. Käynkin ostamassa pilkkivapaan siiman. Kalat vapaaksi tyyppiset pilkit löytyvät omasta hyllystä. Vapaa mies saa lähteä kalaan, itse kysyn luvan.

 18. Esko Tarvainen
  12.12.2019 at 18:09

  Tänään taas tuli vuosia täyteen. Hierova tuoli lahjaksi oikeaan aikaan. Laite tuntuu hierovan aika kovakouraisesti, kun lihakset selässä ovat vuosien jumittamat. Luulen, että jumit pikkuhiljaa sulavat kun maltilla laitetta käytän.

 19. Pakarinen Pentti
  12.12.2019 at 19:02

  Eihän siitä mukisematta selvinnyt kun pikkupoikana “Häränmukin heitti ja
  suksi meni rikki. Niin että silleen!!!

 20. Kauko Virtanen
  13.12.2019 at 22:34

  Muki , Värstilän oma ikiliikkuja ja sote sekä brexit.
  Antakaa Lintusen olla oikeassa. Se ressukka tulee
  siitä iloiseksi ja hänen joulu on kohdillaan.

 21. erkki lintunen
  14.12.2019 at 11:25

  “Ressukka” nousi tänä aamuna selkä kipeänä. Hän meni läppärin luo ja laittoi tuolissa olevan hierojan päälle. Alkoi helpottaa. Hän luki “Tavallisen Virtasen” kommentin, jossa oli vain yksi virhe. Ei “hänen joulu”, vaan “hänen joulunsa”.

  Kun selkää oli hoidettu tuolissa olevalla kuntolaitteella, “Ressukka” käveli postilaatikolle, kantoi sisälle sanomalehti Karjalaisen. Hän luki Mielipidepalstalta kolme poliittista uskottavuutta käsittelevää juttua. “Ressukka” käänsi sohvalla kylkeäään ja myös katsettaan kolmanteen kirjoitukseen, joka teki mielen kiitolliseksi. Metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes selvittelee kirjoituksessaan Suomen osuutta ilmastomuutoksessa hiilinielujen näkökulmasta. Tämä kirjoitus on tärkeä ja tervetullut – realivihreä – Suomen imagoa oikeaan suuntaan rakentava.

  “Ressukan” päivänohjelmaan tuli lisäys: lähden eilistä pitemmälle sauvamatkalle – metsään. En aja kuntosalille bensaa polttaen, vaan sauvakävelylle ohutpeitteiseen metsään, joka on suomalaisten viisauden hoitamaa – itsenäisten suomalaisten – kiitos veteraanien, isien ja äitien jotka tekivät työtä ilman sekuntikelloa myös sotien jälkeen. “Ressukka” opetteli samaa heidän jaloissaan ja jatkaa selkäänsä pidellen ja koneellakin sitä hoitaen – ainakin silloin, kun istuu läppärin äärellä lukemassa kotiseudun ihmisten – tuttujen ja tuntemattomien – tekstejä, juovatpa he sitten millaisesta mukista tahansa.

  “Ressukka” juo Värtsilämukista yleensä vain juhlapäivinä. Arkisin kelpaavat muutkin mukit. Kunhan vain ovat kunnolla pestyjä – ainakin oman käytön jälkeen.

 22. Esko Tarvainen
  14.12.2019 at 18:09

  Minut sai joulutunnelmaan, kun tyttäreni 8 vuotias tytär laittoi minulle jouluaiheisen joulukortin syntymäpäivänäni. Itse tekemänsä runon hän oli myös korttiin kirjoittanut.

 23. irene peuhkurinen
  15.12.2019 at 8:43

  Kielioppivirheet annettakoon anteeksi, vaikka vähän korvaan särähtääkin. Ne ovat toissijaisia asiaan nähden. Sitä asiaa tulee “ressukka” Erkin kynästä mukavasti. Kirjoituksia lukee mielellään niin paperilta kuin näytöltä.

 24. jore
  15.12.2019 at 10:12

  Lapset laskee viilettää
  Mäen alas hiilettää
  Siihen vauhti seisahtaa
  Kun MUKI sitten tupsahtaa 🥶

  Tämän ”runon” jore 6 vuota 😉kirjoitti
  Kostamon kaupan puotipaperille
  Koukun kalliolla vietetyn mäenlasku
  session päätteeksi.

  Tyytyväisyyteen oli aihetta kun sukset säilyivät
  ehjinä sillä reissulla.

 25. jussip(ietikäinen)
  15.12.2019 at 16:13

  jossain suht lähimenneisyydessä oli täällä kuva matti ja antti varosen hautakivestä, kyseltiin kuvaa matista. onnistuin löytään haulla matti varonen sortavalan seminaari, yritin siirtoa kehnolla menestyksellä— ken taitaa hommelin, voinee noutaa kuvan. hän oli siellä opettajana.

 26. Sakari H
  15.12.2019 at 16:37

  Vieköhän tämä linkki tarkoittamasi Matin kuvaan

  https://www.kuvakokoelmat.fi/pictures/view/HK19390901_334

 27. Sakari H
  15.12.2019 at 16:42

  Tässäkin linkissä samasta Matista tietoa

  https://www.geni.com/people/Matti-Waronen/6000000090153812920

 28. jussip
  16.12.2019 at 0:32

  jees, samma karl sama mies, anttia en ole löytänyt, oli prokuristi—-valtiontaloushallinnon virkamies. kuvan voinee liittää kaurila-muskon galleriaan simo-broiden kuvien joukkoon— immolan / okkulan hovin kuviin. höveli kiitoxein.

 29. alpoaatos
  16.12.2019 at 16:15

  Nuo pienet lapset osaavat jo luonnostaan riimitellä asioita loruiksi tai runoiksi. Minusta tuntuu, että ennen kuin osaavat kirjoittaa niin vielä paremmin. Kirjoittamisen oppimisen jälkeen tuleekin aikamoinen kynnys kirjoittaa loru oikein. Siinä vaiheessa vahempien pitäisi osata olla viisaampia eikä alkaa korjaamaan virheitä. Pitää kehua piirrosta tai kirjoitusta, ainahan voi kysyä mitä siinä lukee

 30. mökkiläiset
  17.12.2019 at 8:59

  Tuskinpa “jore” on Koukun kalliolla mäkeä laskenut, sillä eihän siellä ole ollut edes mäen lasku paikkojakaan.
  Tanelin kallioksi sanottiin sitä suosittua mäen lasku paikkaa mikä oli teiden risteyksien lähellä ja rautatien lähellä. Laakkoset asuivat mäen yläpuolella, heillä oli maata ja kalliota. En tiedä kenelle mäenlasku paikka kuului. Tanelin kallioksi sitä sanottiin.

 31. jore
  17.12.2019 at 11:40

  Mökkiläiset muistavat ihan oikein Tanelin kallioksi
  kutsutun mäenlaskupaikan.

  Kävimme kyllä laskemassa mäkeä myös Koukun kallioksi kutsumassamme paikassa.
  Mäki tuli kalliolta polkua pitkin tielle joka kulki asemalta Sairasen,Piipposen ja Pitkäkankaan perukalle.

  Kun ruvettiin tarkentamaan päivitystä on runoilijan
  alun ikääkin täsmättävä ikähaarukka 7-8 vuotta.☺️

 32. mökkiläiset
  17.12.2019 at 13:01

  Yksi polku oli kallion päältä, se oli hyvin mutkainen ja siinä oli isoja kiviä polun vieressä.
  Se oli sen ajan oikopolku, joka oli Kuosmasien omistamalla metsämaalla.
  Siinä sai “mukin” jos ylhäältä laski, oli se semmonen mäki.

 33. jussip
  19.12.2019 at 21:59

  sakari h>>tietoo prokuristi-antista löytyy osoiteesta :https://github.cöm>mlamela>dh-methods-course/blod>Bankregister -line 1073 antti varonen syntt-järvi 12/7 1849…..toinen osoite:full text of”Finlands statskalenter”-Internet Archive https://archive.org>stream saatko haut auki?

 34. jussip
  19.12.2019 at 22:40

  sakari h>>tietoo prokuristi-antista löytyy osoiteesta :https://github.com>mlamela>dh-methods-course>blod>Bank Register line rivi 1073 antti varonen synt Tohmajärvi 12/7 1849…..toinen osoite:full text of”Finlands statskalender”-Internet Archive https://archive.org>stream saatko haut auki?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *