Värtsilän kirkko kesäkirkoksi?

Tohmajärven ev.lut. seurakunnan kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunta on kokouksessaan 27.8.2019 päättänyt esittää kirkkoneuvostolle Värtsilän kirkon ja seurakuntakodin sulkemista talvikaudeksi, marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Syynä tähän esitykseen ovat sähkö- ja lämmitys-kustannukset ja vesikiertojärjestelmän heikko kunto.

Asiaa on pohdittu seurakunnassa jo usean vuoden ajan. Oikeastaan asiasta on jo tehty periaatteellinen linjaus jo vuonna 2013, jolloin kirkkoneuvosto päätti Värtsilän kirkkokiinteistön muuttamisesta ns. kesäkirkoksi. Toteuttamisaikataulu jätettiin silloin kyllä avoimeksi. Tämän jälkeen vuosittaiseksi käytännöksi vakiintui toiminta, jossa kirkkosali on ollut aktiivikäytössä Kauneimmat joululaulut-tilaisuuteen saakka eli suunnilleen joulukuun puoleenväliin saakka, kun taas seurakuntakodin puoli on ollut eri ryhmien käytössä myös talvella. Samoin messut on voitu pitää seurakuntakodin puolella talvisaikaan. Toiminta kirkkosalissa on herännyt henkiin vasta pääsiäisen aikaan.

Mikä sitten mättää? Värtsilän kirkon sähkö- ja lämmityskustannukset ovat vaihdelleet 7000-10.000 euron välillä. Vesikiertojärjestelmä vaatisi pikaista uusimista. Kirkkosalista on jo nyt poistettu käytöstä kolme patteria vesivuotojen takia. On pelättävissä, ettei verkosto kestä vuotamatta tätäkään talvea. Järkevintä lienee jättää koko rakennus kylmilleen talven ajaksi ja ajoittaa aktiivinen käyttö lämpimiin kuukausiin. Värtsilän kirkko lämpiää öljyllä. Kirkon uusi ”Hiilineutraali kirkko” -ohjelma suosittelee seurakuntia luopumaan öljylämmityksestä vuoteen 2025 mennessä. Maalämpöön siirtyminen vaatisi mittavaa investointia sekä vesikiertoverkostoon että maalämpöön. Valitettavasti kirkon tontti on liian pieni tarvittavien lämpökaivojen sijoittamiseen.

Tohmajärven ev.lut. seurakunnan suurin taloudellinen haaste on alijäämän kattaminen. Siihen tehtävään on käytykin rivakoin ottein. Tänä syksynä merkittävin askel tällä saralla on seurakuntapastorin viran osa-aikaistaminen ja metsätonttien myynnin valmistelu. Kirkkoniemen kirkon ulkoseinien maali kuoriutuu pois ennätysvauhtia. Tähänkin investointiin seurakunta aikoo hakea rahoitusta Kirkkohallitukselta. Kemien seurakuntatalo kaipaa myös ehostusta. Valitettavasti kirkollisverokertymä pienenee vuosi vuodelta väestöpohjan kaventuessa.

Kirkkoneuvosto on lokakuussa suuren ratkaisun edessä. Mitä teemme Värtsilän kirkolle ja koko rakennukselle, joka juuri sai uuden maalipinnan ja uuden sadevesijärjestelmän? Kiinni vai auki? Ollako vai eikö olla? Ja ennen kaikkea tärkein ratkaistava kysymys on: Miten voimme yhdessä turvata seurakuntaelämä Värtsilän pitäjässä?

Mikko Lappalainen

kirkkoherra

Tohmajärven ev.lut. seurakunta

Share

5 comments for “Värtsilän kirkko kesäkirkoksi?

  1. Jos kylmäksi jättäminen toteutuu se on viimeinen niitti nykyiselle lämmitysjärjestelmälle. Jos putkistoja ei tyhjennetä vedestä niin ne jäätyvät ja rikkoutuvat. Tyhjentäminenkään ei niitä pelasta, ne ruostuvat pilalle.
    Myös wc- ja keittiöputkistojen ehjänä pitäminen on haastavaa jos kaikki tilat päästetään kylmäksi.

  2. Kyllä siinä kylmäksi laittamisessa on suuret haasteet. Korroosio ottaa vauhtia jos rautaputket tyhjennetään vedestä putken sisälle pääsevän hapen vuoksi. Kupariputkiston tyhjentäjän on tunnettava kiinteistö putkiston osalta hyvin tarkkaan, ettei jää vesitaskuja talveksi. Aika hankala on tilanne Kirkossa. Kokemuksesta tiedän että ongelmia helposti tulee tekipä puolin tai toisin.

  3. Kemien Seurakuntaloa olen silmäillyt. Ja on kiire laittamaan ulkopintoja/ikkunan puitteitä kuntoon. Vuosi vanhan vanhentavi. Niin myös rakennuksen Suomen syksy ja talvi nakertavat kovasti huonokuntoisia maali ja puupintoja. Joka vuosi kustannukset nousevat viivyttelyistä johtuen.

  4. Silloin alkuaikoina tässä oli polttavan kuumat pattetit. Puhuttiin, että oli höyrylämmitys. En tiedä oliko

  5. Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry on siirtänyt Tohmajärven ev. lut. seurakunnan tilille 12 200 euroa Värtsilän kirkon ulkomaalauskustrannuksiin. Tämän lisäksi on yhdistyksen varoja käytetty useita tuhansia eri kohteisiin – talkootyön avulla. Väistyvänä yhdistyksen puheenjohtana KIITÄN kaikkia kirkkomme ystäviä! Jätämme rakkaan kirkon Jumalan hoitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *