Tohmajärven ev.lut. seurakunnan kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunta on kokouksessaan 27.8.2019 päättänyt esittää kirkkoneuvostolle Värtsilän kirkon ja seurakuntakodin sulkemista talvikaudeksi, marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Syynä tähän esitykseen ovat sähkö- ja lämmitys-kustannukset ja vesikiertojärjestelmän heikko kunto.
Asiaa on pohdittu seurakunnassa jo usean vuoden ajan. Oikeastaan asiasta on jo tehty periaatteellinen linjaus jo vuonna 2013, jolloin kirkkoneuvosto päätti Värtsilän kirkkokiinteistön muuttamisesta ns. kesäkirkoksi. Toteuttamisaikataulu jätettiin silloin kyllä avoimeksi. Tämän jälkeen vuosittaiseksi käytännöksi vakiintui toiminta, jossa kirkkosali on ollut aktiivikäytössä Kauneimmat joululaulut-tilaisuuteen saakka eli suunnilleen joulukuun puoleenväliin saakka, kun taas seurakuntakodin puoli on ollut eri ryhmien käytössä myös talvella. Samoin messut on voitu pitää seurakuntakodin puolella talvisaikaan. Toiminta kirkkosalissa on herännyt henkiin vasta pääsiäisen aikaan.
Mikä sitten mättää? Värtsilän kirkon sähkö- ja lämmityskustannukset ovat vaihdelleet 7000-10.000 euron välillä. Vesikiertojärjestelmä vaatisi pikaista uusimista. Kirkkosalista on jo nyt poistettu käytöstä kolme patteria vesivuotojen takia. On pelättävissä, ettei verkosto kestä vuotamatta tätäkään talvea. Järkevintä lienee jättää koko rakennus kylmilleen talven ajaksi ja ajoittaa aktiivinen käyttö lämpimiin kuukausiin. Värtsilän kirkko lämpiää öljyllä. Kirkon uusi ”Hiilineutraali kirkko” -ohjelma suosittelee seurakuntia luopumaan öljylämmityksestä vuoteen 2025 mennessä. Maalämpöön siirtyminen vaatisi mittavaa investointia sekä vesikiertoverkostoon että maalämpöön. Valitettavasti kirkon tontti on liian pieni tarvittavien lämpökaivojen sijoittamiseen.
Tohmajärven ev.lut. seurakunnan suurin taloudellinen haaste on alijäämän kattaminen. Siihen tehtävään on käytykin rivakoin ottein. Tänä syksynä merkittävin askel tällä saralla on seurakuntapastorin viran osa-aikaistaminen ja metsätonttien myynnin valmistelu. Kirkkoniemen kirkon ulkoseinien maali kuoriutuu pois ennätysvauhtia. Tähänkin investointiin seurakunta aikoo hakea rahoitusta Kirkkohallitukselta. Kemien seurakuntatalo kaipaa myös ehostusta. Valitettavasti kirkollisverokertymä pienenee vuosi vuodelta väestöpohjan kaventuessa.
Kirkkoneuvosto on lokakuussa suuren ratkaisun edessä. Mitä teemme Värtsilän kirkolle ja koko rakennukselle, joka juuri sai uuden maalipinnan ja uuden sadevesijärjestelmän? Kiinni vai auki? Ollako vai eikö olla? Ja ennen kaikkea tärkein ratkaistava kysymys on: Miten voimme yhdessä turvata seurakuntaelämä Värtsilän pitäjässä?
Mikko Lappalainen
kirkkoherra
Tohmajärven ev.lut. seurakunta
Jos kylmäksi jättäminen toteutuu se on viimeinen niitti nykyiselle lämmitysjärjestelmälle. Jos putkistoja ei tyhjennetä vedestä niin ne jäätyvät ja rikkoutuvat. Tyhjentäminenkään ei niitä pelasta, ne ruostuvat pilalle.
Myös wc- ja keittiöputkistojen ehjänä pitäminen on haastavaa jos kaikki tilat päästetään kylmäksi.
Kyllä siinä kylmäksi laittamisessa on suuret haasteet. Korroosio ottaa vauhtia jos rautaputket tyhjennetään vedestä putken sisälle pääsevän hapen vuoksi. Kupariputkiston tyhjentäjän on tunnettava kiinteistö putkiston osalta hyvin tarkkaan, ettei jää vesitaskuja talveksi. Aika hankala on tilanne Kirkossa. Kokemuksesta tiedän että ongelmia helposti tulee tekipä puolin tai toisin.
Kemien Seurakuntaloa olen silmäillyt. Ja on kiire laittamaan ulkopintoja/ikkunan puitteitä kuntoon. Vuosi vanhan vanhentavi. Niin myös rakennuksen Suomen syksy ja talvi nakertavat kovasti huonokuntoisia maali ja puupintoja. Joka vuosi kustannukset nousevat viivyttelyistä johtuen.
Silloin alkuaikoina tässä oli polttavan kuumat pattetit. Puhuttiin, että oli höyrylämmitys. En tiedä oliko
Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry on siirtänyt Tohmajärven ev. lut. seurakunnan tilille 12 200 euroa Värtsilän kirkon ulkomaalauskustrannuksiin. Tämän lisäksi on yhdistyksen varoja käytetty useita tuhansia eri kohteisiin – talkootyön avulla. Väistyvänä yhdistyksen puheenjohtana KIITÄN kaikkia kirkkomme ystäviä! Jätämme rakkaan kirkon Jumalan hoitoon.
Ettei totuus unohtuisi. Ohessa esitykseni joka tuli johtokunnan päätökseksi ja jonka kirkkoneuvosto ”töpeksi”
Kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunnan kokous 13.8.2013 sen 23 § Muut asiat.
Puheenjohtajan esityksestä johtokunta päättää esittää kirkkoneuvostolle seuraavaa.
Päätösehdotus:
Värtsilän kirkkokiinteistöstä muodostetaan ns. kesäkirkko.
Kiinteistön lämmitys lopetetaan. Jäätyvät lämmityksessä tarvittavat nesteet poistetaan. Kaikki lämmityksessä tarvittavat laitteet jätetään paikoilleen odottamaan mahdollista uuskäyttöä.
Sähköliittymä ja kaikki siihen liittyvä tarpeisto ja laitteisto jäävät paikoilleen.
Urut ja kirkkoirtaimisto jäävät paikoilleen kesäaikaista käyttöä varten.
Kirkon varas-, palo- ja mahdollinen muu valvonta pidetään toiminnassa ja kunnossa.
Kiinteistön lumityöt lopetetaan. Kesäaikaiset hoitotyöt jatkuvat entisellään.
Perustelut:
Seurakuntalaisten käynti kirkossa suhteessa seurakunnalle tuleviin kustannuksiin käyntikertaa kohti on kustannustasoon nähden epäedullinen.
Seurakunnalla ei ole varaa Värtsilän kirkossa edessä oleviin ja kohta pakollisiin remonttikustan Kirkkoniemen vanha pappila. Nämä kaikki yhdessä ovat liian suuri rakennusmassa pidettäväksi kaikki moitteettomassa kunnossa ja käytössä.
Samalla kun Värtsilän kirkko muutetaan kesäkirkoksi on ryhdyttävä ajattelemaan vanhan pappilan käyttöä ja mahdollista myymistä.
Värtsilän kirkon muuttaminen kesäkirkoksi ei merkittävästi heikennä varsinaista seurakuntatyötä. Haittaa seurakuntalaisille voidaan vähentää tarjoamalla heille kyyditystä Kirkkoniemen kirkkoon.
Tietoa Värtsilän kirkon käytöstä ja kustannuksista:
Vuonna 2013 on Värtsilän kirkossa ollut 4 tapahtumaa, joissa on ollut yhteensä 227 osallistujaa.
Lisäksi kylätalolla on ollut seurakuntatapahtumaan 25 osallistujaa ja kesäteatteri tapahtumaan 47 osallistujaa.
Kirkkoon on tulossa tänä vuonna vielä 28.8 messu.
Vuonna 2012 ovat toimintamenot olleet 34000 euroa
” ” toimintatulot ” 500 euroa.
Vuoden 2012 sähkökulut ovat olleet 1372,50 euroa
Vuoden 2012 lämmitysöljykulut ovat olleet 9762,12 euroa
Eli sähkö ja öljy yhteensä 11134,62 euroa.