Värtsilä–päivät 2019

Värtsilä -päivät Värtsilässä ovat taas kertaalleen ohi. Sää suosi niin kuin melkein aina ennenkin. Tuntui omassa mielessäni, että ollaanko Suomessakaan! Paljon myyntikojuja, kaikenlaista, muun muassa herkullista syötävää oli tarjolla. Kososen Kirstin myyntipaikalta piti tietenkin ostaa kunnon lettivehnänen, ja maukkaat karjalanpiirakat, jokavuotiseen tapaan. Tuttuja näkee enää harvemmin, meitä yli yhdeksänkymppisiä on jo vähemmän juhlimassa. No, aina iloinen Mämmin Sara, vierustoverini kansakoulusta, kuitenkin.

nn

Itselleni oli tietysti tärkein tapahtuma Värtsilän työväen näyttämön valokuvanäyttely! Ja minkälaisen näyttelyn Värtsilän Kotiseutuyhdistys olikaan saanut aikaan! Kuvat olivat upeita, kiinnitettyinä hienoihin telineisiin, jossa selventävät tekstit, hyvänkokoisin kirjaimin, että heikompinäköinen katselijakin sai hyvin selvää.  Kiitokset vielä juhlien järjestäjille,  jotka jaksavat vuodesta toiseen ahkeroida uupumatta Värtsilä–päivien onnistumiseksi. Hatunnoston arvoinen asia.

Hilkka Partanen

7 comments for “Värtsilä–päivät 2019

 1. Kyllä, erittäin hieno ja mittava näyttely. Jos tässä olisi ”tykkää” -nappi niin peukuttaisin. Vaikka yleensä en ”peukaloi” mitään.

  Iso kiitos !

 2. Juuri saamani tiedon mukaan näyttely on ainakin heinäkuun loppuun esillä, joten teretulemast katsomaan:-)

 3. Vähän hintsusti on Värtsiläpäivistä kommentteja. Oma näkemykseni Toritapahtumassa paikan päällä käyneenä on että, torilla oli tosi paljon väkeä. Mikähän lie virallisempi arvio Toritapahtuman onnistumisesta?

 4. Minäkin viiruilin torilla miltei koko päivän. Varmasti väki vaihtui, kansaa tuli ja lähti pois, mutta koko ajan näytti olevan enemmän kuin ennen. Loppua kohden varmaankin lisääntyi, koska teatteriin tulijat saapuivat ”iltavuoroon”. Tuskinpa kävijöiden määrää kukaan laski. Jaettujen ohjelmalehtisten määrästä tai arpalippujen määrästä voisi päätellä jotain. Ohjelmatarjontaa oli mukavasti ja ruokapaikkoja riittävästi. Pienenä henkilökohtaisena kiusana koin äänentoiston. Tietysti on sattumaa, että sattuu olemaan sellaisessa paikassa missä ääni häiritsee ja olisi mielenkiintoista keskusteluseuraa.

  Venäläisten tanssiesitys kokosi katsojia lähes navetanvintin täyteen. Hieno kokonaisuus

 5. Koti-Karjala uutisoi koko aukeaman mittaisella jutulla Värtsiläpäivistä. Mervi Venäläinen oli taitavasti löytänyt olennaiset asiat. Koti-Karjala täydentää merkittävästi maakuntalehti Karjalaisen Keski-Karjala -uutisointia, Värtsiläpäivien osalta peräti 100-prosenttisesti. Asiaa olisi ollut jopa valtakunnalliseen mediatarjontaan. Pohjois-Karjalan rajavartiolaitoksen komentajan, eversti Vesa Blomqvistin avajaispuhe haastatteluineen osui rajavartiolaitokseen 100-vuotisjuhlaan. Ja Värtsilä on ympärivuotinen rajanylistyspaikka – Niiralahan on Värtsilän pitäjässä, joka on osa Tohmajärven kuntaa Pohjois-Karjalan maakunnassa.

  Värtsiläpäivien ohjelma oli hyvin monipuolinen ja tasokas – vaikka olikin talkoovoimin toteuttettu – ilman isompia julkkiksia, jotka saavat mediassa pääroolin. – Koti-Karjala kannattaa tilata täydentämään maakunnan julkistamista täällä itäreunalla.

  Rohkenan tässä yhteydessä esittää yhden ohjelmaidean ensi vuoden Värtsiläpäiviä varten. Se syntyi sunnuntaina messun jälkeen kirkon pihalla. Ensi vuonna 6.8.2020 kirkkomme täyttää 70 vuotta. Vaikka Värtsiläpäivät lienevät perinteisesti heinäkuun lopulla, on jo niiden aikana syytä juhlia myös kirkkoamme. Messun yli satapäisessä joukossa oli runsaasti nykyisin muualla asuvia entisiä värtsiläisiä. Monen silmäkulmassa oli kosteaa, kun silmät hyväilivät uudelleen maalattuja seiniä. Monet muistot täyttivät mielen. Värtsiläpäiville tulemiseen on ensi vuonna perusteltua kuulua kirkkomme juhliminen. Tämänvuotinen messu oli ikäänkuin esijuhlaa.

  Kohta 70 vuotta sitten oli kirkossa – ja sen pihassa kovaäänislaitteiden avulla – parituhantinen joukko kuuntelemassa piispa Ilmari Salomien puhetta: ”Pitäkäämme huoli siitä, että uusi temppeli, jonka tänään juhlajoukon tungos täyttää ja piirittää, myös aina saisi säilyttää sen jaloimman kaunistuksen, mikä kirkolla saattaa olla, sen tilat täyttävä, Herraa etsivä, hänen sanastaan ravintonsa saava ja häntä ylistävä seurakunta.”

  Kirkkomme juhlaan valmistauva voi tutustua aiheeseen mm. kirjani Värtsilän kirkot avulla. Kirkon aikaansaaminen Lauri Emerik Uskin – todellisen ”kerjäläismunkin”- työnä on historiaan jäävä teko. Sitä kannattaa muistella vuoden kuluttua – jopa hyvin perusteellisesti. Myös ihan ”kulttuurikristillisestikin”.

 6. Olen samaa mieltä Erkin kanssa; kirkkomme juhla on ehdottomasti otettava osaksi Värtsilä-päivien ohjelmaa. Juhlajumalanpalvelus lienee joka tapauksessa mukana edellisten vuosien ja vuosikymmenien tapaan, mutta ehdottaisin sen lisäksi lauantai – illalle 18.7 kirkkoon järjestettäväksi jonkinlaisen juhlakonsertin joka korvaisi samalla normaalin kirkon pihalla pidettävän lauluhetken. Konsertin tulisi ehdottomasti alkaa vasta klo 19.00 niin siihen kerkiäisivät varmuudella kaikki he, keitä asia vähänkin kiinnostaa. Kesäteatterin tanssit voi jättää tällä kertaa vaikka pitämättä tai vaihtoehtoisesti aloittaa ne niin myöhään, että mitään kilpailua ”asiakkaista” ei vahingossakaan näiden tapahtumien välillä pääse syntymään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *