Vanhojen teatterikuvien näyttely kylätalolla

 


VALOKUVAT OVAT NÄHTÄVÄNÄ KYLÄTALOLLA AINAKIN HEINÄKUUN AJAN.

VÄRTSILÄN TYÖVÄENNÄYTTÄMÖN TEATTERIKUVIA VUOSILTA

1936-1939

Värtsilän työväenyhdistykseen perustettiin v. 1920 näytelmäseura, joka aluksi toimi täysin harrastelijavoimin esittäen mm. Teuvo Pakkalan,  Minna Canthin ja muita kotimaisia näytelmiä.  Värtsilän työväentalo, jossa näytelmiä harjoiteltiin ja esitettiin paloi v. 1928 aivan perustuksiaan myöten ja näytelmätoiminta lakkasi  joksikin aikaa, kunnes 1936 valmistui työväenyhdistyksen uusi rakennus Kansantalo, jossa oli 500 paikkainen teatterisali ja tilava ravintola.

 Värtsilän työväen näyttämön loiston aika alkoi jo talon valmistumisvuonna 1936 kun Värtsilään kiertueelle tullut  Kalle Viherpuu palkattiin työväennäyttämön johtajaksi.

Näin kertoo Värtsilän työväennäyttämöllä itsekin esiintynyt Hilkka Partanen:
Kylässä oli asukkaita n. 6000 näyttämötoiminnan alkaessa syksyllä 1936 Kalle Viherpuun johdolla. Katsojamäärä oli heti ensimmäisellä näytäntökaudella n. 6000 henkeä ja seuraavana kautena pantiin reilusti paremmaksi, 13000 katsojaa. Teatterissa oli vain kaksi ammattinäyttelijää Kalle Viherpuu ja Helvi Andersin- Pulkkinen. Ammattilainen alallaan oli myös teatteriin palkattu pianisti Lahja Niemi. Henkilökuntaan kuului yli 50 esiintyjää.  Puhuttiin Värtsilän teatteri-ihmeestä. Taidettiin olla ylpeitäkin!”

Alkuperäiset teatterikuvat:   Värtsilän valokuvaamo J. Ikonen

Teatterin kuvaaja on ollut maineikkaan Värtsilän valokuvaamon omistaja  J. Ikonen. Ikosen kerrotaan olleen myös Värtsilän rautatehtaan hovikuvaaja.

Valokuvat on saatu käyttöön Hilkka Partaselta hänen isänsä  Yrjö Vänttisen keräämästä valokuvakokoelmasta ja suurennettu. Kuviin liittyvät tiedot on saatu Hilkka Partaselta, osin hänen lehtiin kirjoittamistaan  muisteloista, osin haastatellen. Mukaan on otettu myös osia valokuvakokoelman yhteyteen tallennetuista teatteriarvostelijoiden teksteistä (lehtileikkeistä).

Tässä kuvasarjassa on esillä 14 näytelmää.  Kaikki työväennäyttämön esitykset vuosina 1936-39 eivät  mahtuneet tähän kuvasarjaan.  Tallennettujen kuvien perusteella näyttämöllä on ollut  ainakin  4 ensi-iltaa vuodessa.

Hilkka Partanen on kertonut että, kun näytelmän  lavastus oli viimeistelty  ja oli pukeuduttu rooliasuihin, kuvia otettiin kenraaliharjoitusten yhteydessä ateljeekuvien tapaan  asettautumalla esittämään jotakin näytelmän kohtausta. Postikorttikokoisia kuvia myös myytiin teatteriyleisölle.

Kuvasarjan on koonnut Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry.

 

2 comments for “Vanhojen teatterikuvien näyttely kylätalolla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *