20 comments for “Viikon puheenaiheet vk 22/2019

 1. Meillä on maailmanlaajuinen jäte nimeltä muovi. Olen omissa tarinoissani tämän ajan nimennyt muovi kaudeksi. Meillä ihmiskunnan historiassa on ollut monta aikajaksoa. Esim. Kivikausi ja Rautakausi. Eivät nämä kaudet kovin paljon ympäristöä kuormittanut, saati sitten mitä ydinvoimala kausi tuo tullessaan. On ydinvoimasta monta mittaa matkassa.

 2. Tässä ohjelmassa mihin kirjoitan oikolukija ohjelma muuttaa sanoja. Ei pysy valittu ohjelma päällä kuin hetken.

 3. Löysin eilen illalla pullopostin. Litran vetoiseen viinapulloon oli sievästi pakattu rullalle A4 – kokoinen paperiarkki, jossa oli toisella puolella vanhan ajan oikealla kirjoituskoneella laadittu pieni tarina kahdesta kissasta ja toisella puolella lyijykynällä piirrettyinä kolme eläinhahmoa; luultavasti lasten käsialaa. Pakkaus löytyi Kaustajärven rantametsästä läheltä Varpasalmea, ilmeisesti kulkeutunut sinne tulvaveden mukana ja jäänyt sitten pinnan laskiessa kuivalle maalle. Kirjeessä ei ollut mitään päiväystä joten en pysty sanomaan sen ikää; useamman vuoden takaisesta jutusta ei liene kuitenkaan kyse.

 4. Mielenkiintoinen kuitenkin, sehän voisi viedä kylätalolle esille, jos sille löytyisi tunnistaja ja sen historia paljastuisi.

 5. En ole kiinnosutnut kilpaurheilusta. Siksi olin ylen hämmästynyt kultamitalin aiheuttamisa reaktioista. No,en kiellä, etteikö se olisi ollut hieno saavtus, mutta että ilmavoimat laitaa lentokoneita taivaalle ja tuhannet ihmiset käyttäytyvät kuin höyrypäiset, menee jo yli ymmärryksen. Olisiko tässä kysymys jonkinlasesta joukkohysteriasta. Ihmiset ovat helposti manipuloitavissa vaikka mihin. Tällä kertaa aihe oli vaaraton, jopa hauska.

 6. Kosteeta pitää,ei tarvihe männä kipunavartioon.Vaimo käy tuossa valamistumaan
  Karjalalan piiroiten paistoon.Jotta semmosta tiälä KAUSTAJÄRVEN rannalla.

 7. Taitassii tulla assiita sinne suuntaan:-)

 8. Irenen kirjoitukseen hieman lisäisin. Suomalaisten reagointi jääkiekon MM-kultaan on kieltämättä hyvin voimakas. Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat toreille, harjoitushävittäjät saattoivat joukkueen tuloa jne. Suomalaiset ovat perinteisesti tunnettuja heikosta itsetunnostaan. Vaatimattomuus kaunistaa, meitä on opetettu. Meillä on läntistä kateutta ja itäistä kateutta. Kärjistetysti Pohjanmaalla tahdottiin taloot teherä isoommiks kun krannissa. Idässä on ollut tapana panna menestyjälle kapuloita rattaisiin. Nykypolvi on toisenlaista. Itsetuntoa kohotetaan esimerkiksi voittamalla jääkiekon maailmanmestaruus. Jääkiekko tarkkaan ajatellen on aika idioottimainen laji. Miettikääpä: miehet tai naiset menevät jäällä luistellen ja yrittävät saada mailankäkkyröillä pienen mustan kumilaatan pienelle alueelle, jota kutsutaan maaliksi. Jos palkkaisitte tähän työhön tekijöitä, niin paljonko maksaisitte palkkaa? Ensimmäisenä ei ehkä tulisi mieleen miljoonapalkat. Mutta jääkiekon vaikutus onkin identiteetin vahvistus. Tarvitsemme sankareita. Tarvitsemme onnistujia. Tarvitsemme Granlundeja ja Anttiloita. Niitä onneksi on saatu. Hyvä Suomi!😊

 9. Maastohiihto ja yleisurheilu oli sodan jälkeen ykköslajit, jotka saivat kansa rivit näiden lajien pariin. Maailma on muuttunut. Nykynuoret hakeutuvat joukkue urheilun pariin. Minun mielestäni on hyvä kun suomalainen ollessa joukkueen jäsen löytää turva verkon: Toisen suomalaisen.

 10. Kylläpä yllätti puoluetuet ja niiden suuruus! On rahaa valtiolla ja puolueilla käytössä…

  Varmaan kaikki menee helposti ☺. Puolueet yhteensä (198 kansanedustajaa) 19 559 100 euroa. Poliittisen toiminnan ja puolueen viestinnän tukemiseen ainakin, puoluesihteereiden ja muun henkilökunnan palkkakuluihin tietysti.

  Kansanedustajat ja heidän avustajat saavat palkan valtion kassasta, vai?

  Iltasanomien artikkeli https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006124452.html
  Vantaan Sanomien artikkeli https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/774488-miljoonien-eurojen-puoluetuet-jaettiin-yksi-kansanedustaja-jai-kokonaan-ilman

 11. Jos meidän puoluetuesta halutaan jotakin hyvää etsiä niin se on siinä, etteivät puolueet joudu rahanlainaajien ja lahjoittajien talutusnuoraan. Vanha sanonta on, ”kenen leipää syöt sen lauluja laulat.” Euroopan alueella meistä itään ja etelään on monta valtiota joissa poliitikot ovat ostetut ja lahjonta yleistä. Lahjontaa seuraa kiristäminen eli kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Ei suomalaisten poliittinen elämä ole ”kummisedistä” vapaata, mutta ilman puoluetukea se olisi kummisetien sanelemaa.

 12. Parempi on puoluetuki jos vaihtoehto on korruptoitu diktatuuri. Ollaan järkeviä.

 13. Hakkarainen se on mies paikallaan.
  Laittaa turhat paperipinut
  roskikseen ja kalamiehen ”lahna”
  aina sisätaskussa. Äänestin. 🙂
  Kyllä kansa tietää, sanois Veikko-vainaa.

 14. Hyvä Eira ja Kalevi! Kommentit avarsivat meikäläisenkin käsityskantoja. Mutta onko tapeen noin paljon rahaa?

 15. Joskus on hyvä muistella vanhoja – myös viikon puheenaiheeksi. Sellainen osui eteen selaillessani Värtsiä Kaustajärven aiheista.

  Kaustajärven hautausmaan portti -kirjoitus neljän vuoden takaa kahdeksan kuvan kera on sopiva muistiin palautus siitä, miten kaustajärveläistaustainen Mantsinen Group on muistanut Tohmajärven seurakuntaa lahjoituksin. Seitsemän kuvaa kertoo portin asennuksesta. Mukana on monta kaustalaista talkoolaista. Kahdeksas kuva kertoo, miten samalla kertaa laitettiin hautausmaan keskusristi paikalleen. Ilman sellaista apua ei aiemmin – sekin lahjana seurakunnalle annettu – risti olisi löytänyt paikkaansa. Sattuipa portin tuoja oikeaan aikaan paikalle.

  Kaustajärven hautausmaan portti lienee yksi maakuntamme kauneimmista.

  Tässä yhteydessä kerrottakoon sekin – toisesta lähteestä löytynyt tieto – että Mantsinen Group antoi v. 2013 seurakuntakodin ilmalämpöpumpun lahjoitukseen 1 000 euroa – puolet hinnasta. Tästä Kotiseutuyhdistys on yhä kiitollinen.

  Ja vielä tarinaa lahjoituksista. Kirkon pihapiirissä on aloitettu maalaustyöt – viisi ja puoli vuotta sen jälkeen, kun aloitettiin varojen keruu – eri keinoin. Ne riittivät seurakunnalle omarahoitusosuudeksi, jotta se voi anoa Kirkkohallitukselta avustusta.

  Värtsilän kirkko, Leminrinteen hautausmaa ja Kaustajärven hautausmaa ovat meille nykyisin Tohmajärven seurakunnan jäsenille – ja monille muille entisille värtsiläisille – tärkeitä käyntipaikkoja. e

  Menneiden tunteminen ja muistaminen on tärkeää, jotta rakentaisimme oikein tulevaisuutta.

 16. Kirjoitetaanpa myös IHAN nyky hetkestä! TV:n uutisissa kerrottiin juuri nuorten ilmastokokouksesta – Joensuussa, Liperissä ja Helsingissä. Osanottajia on 70 eri maasta. Tapahtuman suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

  Somalialainen tyttö kertoi, että heillä pyritään istuttamaan puita. Hän oli perehtynyt hiilinielujen merkitykseen – asiaan josta olen viime aikoina kirjoitellut muutamiin lehtiin ja houkutellut myös joitakin poliitikkoja siitä puhumaan.

  Trumpille en ole kirjoittanut, kun en osaa sitä amerikankleltä. Mutta ehkäpä hänkin saa vielä viestejä, jotka kääntävät kapitalistin päätä.

  Jäädäänpä seuraamaan, mitä nuo nuorret saavat aikaan! Peukkuja!!!!ee

 17. Istun autossa matkalla jonnekin. Puhelin pärähtää soimaan. Tuntematon mies kyselee Wärtsilän mustaa. Nylanderin Eskolt ovat kaikki maassa. En osannut auttaa, mutta kehotin syksyllä palaamaan asiaan

  No, niin, onpa meidän maatiaispotaatista tullut suosittu. Soittaja ei nimittäin ollut Värtsilästä.

 18. Toissapäivänä Lappeenrannan Yliopistolla tapasin työkaverini ja uusiutuvan energian saralla on menty askeleita eteenpäin.

 19. Ole aina oma itsesi anna arvo toisellekin sanoi 2003 syntynyt isäni minulle elämänopiksi. Oppi on ollut matkassani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *