Vaaliteltoilla

Eduskuntavaalit lähestyy. Vaalihuuma kasvaa turuilla ja toreilla.

Ei pääse enää kaupassa käymään ettei jonkun sortin lippua tai lappua kohteliaasti kumartaen tarjota.

Kyllä on notkeat sivut näillä ehdokkailla. Paljon rasvatummat kuin istuvilla edustajilla.

Näkemäni mukaan myös Värtsilän kylätalolla ovat jotkut ehdokkaat tilaisuuksiaan pitäneet ja pitävät.

Minulla on eräs verotukseen liittyvä kysymys ollut vastausta vailla jo jonkin aikaa.

Sain ongelmaan liittyen muka ajatuksen. Siis tälläisen mullistavan kokemuksen, joka on nykyisin hyvin harvinaista mutta jotenkin muistelin menneisyydestäni, että kyseinen huimauskohtaus saattaa olla ajatus. Onneksi näitä kohtauksia ei tule enää usein. Ne ovat työläitä. Vaativat yleensä jotain toimenpiteitä. Ellei ole hyvä delekoija. Minä en ole.  

Päätin siis lähteä vaalikadulle kyselemään eri ehdokkailta mitä mieltä he ovat mieltäni askurruttavasta kysymyksestä.

Ajattelin aloittaa suurimmasta teltasta jossa näytti olevan parhaimmat tarjoilutkin.

Siinä suuta pyyhkiessäni gournament aterian jälkeen päätin siirtyä sivistyneeseen keskusteluun arvon eduskuntavaaliehdokkaan kanssa.

Ei ollut tämä kanditaatti kuullutkaan moisesta epäkohdasta joka mieltäni askarutti. Puhuttuaan ensin kotona opettelemansa liturgiat ilmastoasioista ja vanhustenhoivasta hän ilmoitti yllättäen olevansa samaa mieltä kanssani tästä minun maanläheisestä kysymyksestä.

Kun yritin tarkentaa hänen näkemystään asiassa hän tyrmäsi minut kertomalla, että heidän puolueensa on ollut tästä kysymyksestä samaa mieltä kanssani jo vuosia.

Ihastelin ehdokkaan taitoja. Siinä oli etuviisas eläjä. Ja miten sukkela. Ei takinkääntämiseen paljon aikaa tuhraantunut.

 

Suuren hämmenyksen vallassa siirryin jälkiruoka kahveille seuraavaan telttaan.

Täällä hämmennys alkoi liukua jo aitoon ihmetykseen. Vastaukset olivat ykkösrastin kaltaiset.

Asiasta en tiedä mitään mutta olen samaa mieltä kanssasi, ilmoitti ehdokas.

 

Olin kävellyt vaalikadun loppupäähän. Vatsa täynnä ja vuoden kuulakärkikynät taskussa. Tulin pienpuolueiden alueelle.

Täällä vastaukset olivat erilaiset. Oli aivan sama mitä kysyin vastaus oli aina sama:

Mitään en asiasta tiedä, mutta hanttiin panen jos sinne Arkandianmäelle pääsen.

 

En ole ennakkoäänestänyt. Ääneni olisi kaupan. Sen saisi yhdellä vastauksella oikeaan kysymykseen, vai miten se meni?


P.O.Liitikkoa lainatakseni: Kyllä kansa sietää!

 

jore

 

22 comments for “Vaaliteltoilla

 1. Kyllähän se niin on, että ihme tietokone sitä pitäisi ehdokkaan olla, jos kaikkiin kysymyksiin osaisi edes jollain tavalla vastata.
  Pitäisi käyttää sellaista ”poista-systeemiä”. Tuon kanssa en ole yhtään samaamieltä. Siis pois. Tämän kanssa yhdestä asiasta samaa mieltä. Liian vähän, siis pois. Ja näin edettäisiin, kunnes jäljellä olisi paras likiarvo.
  Mutta ääni pitää käyttää. Ehdottomasti. Se vähä, mitä demokratiasta on jäljellä, pitää hyödyntää.

 2. Yleensähän se mänöö niin, että edustaja toitottaa mielipidettään sillälailla, että, ehdoton kantani….lienee:-)
  Se on vuan paha, jos iänesä antaa, niin viittomallako loppuvuos pittää pärjätä? Mäne tiijä:-)
  No toenperrään, pitäähän se kantasa julukasta män hiän sytteen tahi vastavuorosesti savveen:-)

 3. Kävin äänestämässä heti eka päivänä,
  kun äänestyspaikka sattui vesijumppareitin
  varrelle.

  Äänestyspaikalle ei siltä suunnalta ainakaan
  ollut luiskaa pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuville.
  Mielelläni autoin erästä vanhaa paappaa portaissa.

  Vaalikopit oli uusittu. Olivat nyt leveämmät ja kirjoitus-
  tasokin oli alempana. Hyvä niin.

  Kuinkahan monta ääntä jää käyttämättä, kun helppoa
  pääsyä äänestyspaikalle ja koppiin ei ole huomioitu?

  Samasta aiheesta kirjoitti sanomalehti Karjalaisen
  Sunnuntailiite eilen.

 4. Esittelehän tarkemmin vero-ongelmasi, niin koetetaan porukalla vastata vaikkapa tuolla Kaskut-palstan puolella.

 5. Ei se niin kovin helppoa ollut tuo äänestäminen.
  Joutui autosta nousemaan vähäksi aikaa.

 6. Wärtsilän tekun kävin Niinivaaralla. Vuosi oli 70-luvun puoliväliä. Opettelimme Atk:n alkuaskeleita. Opimme koodaamaan senaikaisilla laitteilla. Nuoret teillä on taito, jos sen opiksi olette ottaneet olemalla näkemyksen nyttjänä hahmottamalla kokonaisuuksia

 7. Hyvä yritys, Jore. Minä oli kerran tilaisuudessa jossa oli myös kansanedustaja. Silloin oli myös eräs verotukseen liittyvä epäkohta. Se oli ns harkinnallinen, eli palkkiosta verotettiin tai sitten ei harkinnan mukaan. Pohjois-Karjalassa verotettiin, mutta muualla ei. Kerroin tämän kansanedustajalle siinä juhlapäivän täytekakkua syödessämme. Hän kirjoitti asian kertakäyttölautaseen ja lupasi hoitaa asian kunhan palaa viikonlopun jälkeen eduskuntaan. Viikonloppuna sain tietää, että kyseinen epäkohta oli korjattu aivan hiljattain. Laitoin maanantaina sähköpostia edustajalle ja kerroin että asia onkin kunnossa. Hän kiitti ja kertoi valmistelleensa asiaa ja olisi jättänyt sen lähipäivinä käsiteltäväksi.
  Että näinkin tapahtuu

 8. Pistä Jore ongelma kehiin, niin lyyvvään ”viisaat” piät yhteen ja laaditaan joku ratkaisu pulmaan:-)
  ”Joukossa” tyhmyys tiivistyy:-)

 9. Ihan hyvä kun saa asua tällaisessa ”Syrjälässä” niin ei tarvitse kulkea niin mutkitellen vaalitelttoja väistellen.

 10. Koska tämä vastausta vailla oleva kysymykseni askarruttaa Veljiä jaan sen kanssanne 😁

  Miksi eläketuloa verotetaan eri tavalla kuin palkkatuloa?

  (Eläketulosta maksetaan keskimääräisestä työeläkkeestä yli 2% enemmän veroa kuin vastaavan suuruisesta palkkatulosta😩)

 11. olisiko se hyvitystä tytötä tekevälle, kun hän joutuu tekemää työtä palkkansa eteen. Minäkin saan rahaa vaikka en aamulla lähtisikää töihin. Näin ajatellen ero saisi oikeastaan olla suurempikin. Kestä vain Jore tuo epäkohta ihan miehen lailla, kädet tiukasti nyrkissä (taskussa)

 12. Kyseessä on verotuksen tasoitusajot. Koska eläke on palkkaa pienempi, pitää veroa ottaa suhteessa enemmän, jotta ihmiset kävisivät äänestämässä tämänkin kannusteen innoittamina.

  Luulen, että kysymyksesi hiotaan lopulliseen täsmällisyyteen, kunhan kaikki Värtsin viisaat saavat virrat päälle läpyköihinsä.

  Ja jos asia alkaa selvitä, niin ainahan voit kysellä lisää.

 13. Oikea vastaus on, että koska olet eläkkeellä, niin sinulla ei ole noita palkasta suoritettavia vähennyksiä, esim. Sairausvakuutus maksu, työttömyysturva, ym maksuja. Sen takia joutuu hieman enemmän maksamaan veroja. Eihän se yhteiskunta sillä tavalla pyöri, että kukaan ei maksaisi toista enemmän veroja:-)
  Kiitos huolen jakamisesta:-)

 14. Taitaapi eläkeläisillä olla myös korotettu eläkemaksu tms., eikä työtulovähennystä tietenkään enää heru, puhumattakaan muista kuluista, joita työansioihin on saattanut liittyä.

 15. Juuri niin, Sakke on oikeassa, ei siihen tarvii epätietoisia kansanedustajaehdokkaita mukaan, vaan ihan kaskupohjalta lähtee hyvin:-)

 16. Tyhmä olen mutta tarinan kertoja. Lupasin olla hiljaa ensitalven lumen maahan laskeutumisen saakka. En ota kantaa vaalien tullessa äänen käyttäjän eteen lipun ja lyijykynän valintoihin. Tarinani: Onko kiinteistövero seurannut aikaa? Haja-asutus alueella kiinteistöjen arvo on pudonnut radikaalisti melkein arvottomaksi ja Pääkaupungissa sekä ympäristö kunnissa arvon nousu kasvaa nopeaan tahtiin. Kiinteistöveron pitäisi seurata kiinteistön sen hetkistä arvoa.

 17. Suomen päätöksen teossa ei ymmärretä, mitä tarkoittaa? ”Koko Suomi pitää pitää asuttuna”.

 18. Kevät keikkuen tulevi. Pälvet puidenjuureen ja auringon lämmitteliville rinteille saavat maan näkyviin ennen muiden kinosten sulamista. Katse kohden kesää on paikallaan. Kyllä se sieltä tulee.

 19. Esko tabuasiaa pitää koko Suomi asuttuna Päättäjien salainen toive on ollut jo pitkään, ettei vain kukaan hoksaisi, että se todellisuudessa tarkoittaakin. Pitää koko Suomi asuttuna vain kehä kolmosen ydin aluetta.

  Meiltä itä suomalaisilta on viety TV kanavatkin jo minimiin, milloin vienevät loputkin. Kohta kait tietkin pistetään rullalle.
  Laitoin kitkerät terveiset joitain aikoja sitten valtioneuvoston netti vastaus postiin. Jossa toin esille jo pitkään valtiomme päättäjiä, meidän äänestäjien valitsemiamme ja veronmaksajina heidän esimiehenään tekemäni huomion.
  Päättäjiämme on jo pitkään vaivannut tosi paha ongelma, jonka nimi on nolovirus. Todistettavasti jo vuosien ajalta tilanne vain pahentunut.
  Noloviruksen oireina on mm. syrjäseuturasismi, jonka seurauksena itäsuomesta on viety valtion päätösten toimesta TV kanavatkin. Selostin monia muitakin epäkohtia ja pyysin vastausta korkea arvoisilta päättäjiltä ovatko edes miettineet lääkkeitä viruksesta eroon pääsemiseksi.
  Nolosti kävi. Yksikään päättäjä ei vaivautunut, vaan laittoivat Ylen teknisen johtajan vastaamaan puolestaan.
  Virkamiehen vastaus oli mikä oli. Valitteli vain etteivät tekniikassa mahda mitään, kun politiikot kaupallistavat kohta kaiken.
  Sellaisia meidän alaiset, jotka olemme aina vain valinneet tosi vastuullisiin toimiin.

 20. Heippa olemme Kaurilassa huomanneet miten TV-kanavat vain vähenevät ja häiriöitä myös on. Kaikki maksaa ilman, että voi vaikuttaa montako kanavaa näkyy vastaanottimesta. Miksi Suomen maaseutu maksaa palvelusta, jota heille ei tarjota

 21. Tänään kaunis kevätpäivä. Kävelyretki suuntautui vaaliteltoille. Avoimena menin juttusille mitään kojua en kaihtanut. Juttu soljui ja ajatukset vaihtuivat. Jokaisella kojulla oli sana valmiita Suomalaisia ihmisiä, jotka ymmärsivät yhdessä tekemisen tuovan parhaan tuloksen.

 22. Vallankumous syö lapsensa.Näin totesi Ranskan suuren vallankumouksen napamies Pierre Victurnien Vergniaud kun hänet talutettiin giljotiinin 1793

  Kolme ässää Sipilä,Stubb ja Soini kokivat samantapaisen kohtalon.Kesällä 2015 kaikki oli toisin.

  Myös nämä Persuista loikanneet vallankumoukselliset kokivat samankaltaisen kohtalon.

  Kansa on puhunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *