30 comments for “Viikon puheenaiheet, viikko 4/2019

 1. Herätys! Kuu on taivaalla. Uusi viikko alkanut – eilen tai tänään – samantekevää. Hyppää kyytiin! Ala kuluttaa! Kenkiä, kukkaroa – tai ainakin sen sisällystä – tai seinäpankin rakoa Tiilikaisen nurkalla – tai kassan edessä. Kirkolliset juhlat hyppivät vuoristoradalla. Kulutusjuhla kulkee. Hyppää kyytiin !?!?!?

  Ymmärrätkö niiku, niiku ymmärrätkö niiku tätä meininkiä…..

 2. ”Mitä minä yksikseni mietin” se on ennen aikaisen vanhuuden”. Lumen koostumus on muuttunut. Ei näytä ketään kiinnostavan miksi?. Tykkylumea minä tänään kutsun liimalumeksi. Roikkuu, roikkuu ja tarraa mihin on satanut. Ei tuuli sitä irrota. Painollaan taivuttaa puun notkalle. Osan painollaan katkaisee. Lumen koostumus on muuttunut!

 3. Lumenkoostumus ei ole mikään ihme. Talven aikaan se voi muuttua moneen kertaan ja päivittäinkin jopa.
  Sitä voi myös päivittäin konkreettisesti mitata. Ottaa sentti kuutioissa lumesta näytteen, sulattaa sen ja se näyttää lumenkoostumuksen milleinä. ”Liima” lumi, tai kuka miksikin sitä lempinimellä kutsuu, on satanut räntäkosteana oksistolle johon sitten pakkaslumet paakkuuntuvat.
  Viime viikkoina on satanut vain pumpuli, eli pakkaslunta. Otin hangenpinnasta 10 cm näytteen, sulatettuna tuli 1,3 mm vettä.

 4. Täällä kyllä uskomatonta horinaa tää keskustelu. Hyvää vuodenjatkoa vaan kaikille. Siirryn toisen lehden lukijaksi eli ennen kuin sanon pahasti niin sanon hyvästi. Sen verran kuitenkin vähän nuorempana työssäkäyjänä sanoisin viitaten ensimmäiseen kommenttiin että kohtuukuluttamisilla saadaan yhteiskunta nousuun. Ne kellä on niin kuluttamaan..niin teen itsekin. Raha kiertoon kaverit siellä Tohmajärven kylilläkin. Nautitaan elämästä.

 5. Olin kuluttamassa tuolla Tohmajärvellä, isäntä Kitellä. Tehtiin treffit kuppilaan. Kuinka ollakaan, siellä oli vaalitilaisuus!
  Miten kummalla voi tietää, ketä tai mitä äänestää. –
  Tässä asiassa olen samaa mieltä tämän ehdokkaan kanssa, mutta tuossa asiassa tuon toisen ehdokkaan.mielipide on järkevä. Ja kun se ääni menee kuitenkin sinne puolueelle, ja ryhmäkuri on kova. Vaikka olisikin tolkun edusaja , ei saa äänestää järellisesti.
  Juu, juu. Puolueet edustavat koko kansaa ja yksityisen ihmisen ääni hukkuisi olemattomiin. Silti olen sitä mieltä, että puolueissa on liikaa joo-miehiä. Yksi paasaa ja toiset nyökyttelevät. Joskus nuorusvuosina tuli tehtyä havaintoja toimiessaan. Kuka keksisi paremman vaalitavan?

 6. Ehkä tuo kansanedustajien toiminta-aika on vain liian lyhyt. Alkuaika menee suuntaa haeskellessa ja vähintäänkin viimeinen vuosi menee valmistautuessa seuraaviin vaaleihin. Eikä siinä välissä uskalla sanoa juuri mitään mikä vaikuttaisi haitallisesti omaan tai puolueen asemaan. Parempi pysyä joo joo linjalla. Saa ihan saman palkan siinäkin.

 7. Sekä kuluttamisessa että vaaleissa äänestämisessä tarvitaan – järkeä – ja sen avulla asioihin perehtymistä. Ymmärtäminen on usein vaikeaa. Mutta se kuuluu ihmisen olemukseen. Juuri se meidät erottaa eläimistä. Koira ”ajattelee” ja tottelee, niinkuin on opetettu. Sen uskollisuus on usein viehättävää, ja sillä on myös käyttöä, esimerkiksi tullimiehen ja -naisen narun päässä. Mutta ihmisellä – jos hänet on asetettu kansalaisen asemaan – on valinnan vapaus.

  Sitten on se ryhmätyön siunaus. Ei asioita useinkaan yksin osaa ajatella. Tarvitaan rinnalle toisen mielipiteitä, toisen oivalluksia. Tämä on käytäntöä myös politiikassa. Yhdessä sitä etsitään ja – löydetään. Ja myös viedään asiaa eteenpäin. Tämä edellyttää kuuntelua, sietämistä, muuntautumista. Poliittinen työ on sosiaalista toimintaa. Jotta voidaan saada aikaan tuloksia, on usein suostuttava myös kompromisseihin. Mediassa ”pärjää” myös olemalla individualisti. Mutta yhteisten asioiden hoitamisessa sovittelu johtaa hyviin tuloksiin.

  Tämä ei tarkoita, ettei tarvittaisi jopa yliampuvaa kritiikkiä. Viisas poliitikko kuuntelee sitäkin. Mutta hänen on tehtävä myös päätöksiä, joista kaikki eivät ole samaa mieltä.

  Suomi ja koko maailma on vaikeiden valintojen edessä. Vaalit on yksi tapahtuma, jossa näitä vaikeuksia ratkotaan. Minua säälittää niiden puolesta, jotka asettuvat näitä asioita ehdokkaina ja päättäjinä ratkaisemaan. Äänestäjänä osani on kahdenlainen. Ensinnäkin käyn äänestämässä. Käytänhän hyväkseni maanteitä, sähkölinjoja, marketeita, konserttisaleja, kirkkojakin… Toiseksi yritän perehtyä, ketä ehdokasta pidän sopivana ottaen huomioon myös sen, kenen kanssa hän tekee yhteistyötä, minkä puolueen riveissä hän uurastaa – ilman työaikalain suojaa..

 8. …lunta…lunta..lunta vain…..0-keli ”tihkulunta” ,ei silmänlummeeksi,ei riemuksi,ei lakanaksi,kaupungin puistoporukat istuttelevat uusia puita,pensaita,perennoja,nurmet vihreinä,mitänyt tuo onneton lumi sieltääl valkeina laikkuina hetkellisiä elämyksiä.eskolle tiioksi,jotta joku pohjoisruotsin yliopisto tekee laajaa tutkimusta lumesta,tarkotuksena tuottaa tietoa myös lumilinnaurakoitsijoillekin—esmerkiksi lujuudesta eri lämpötiloissa sataneelle…jotta tekkeellä on!…aiheesta sveriges radio program 1 vetenskapradio …SR.se……

 9. Turinoista tuli mieleen eräs nettisanonta
  Miten parhaiten saa aikaiseksi nettiriitelyn?
  Helppoa! Kirjoittaa oman mielipiteensä nettiin ei tarvitse, kuin odotella niin johan alkaa.
  Pitänee Värtsin sivuillakin paikkansa.

 10. Joskus tuntuu, ettei viitsisi avata koko Värtsiä. Sitten ohitan sen tunteen: eihän tarvitse lukea kaikkia juttuja. Miksi minä alkaisin höyrytä sen vuoksi, että jonkun jorina ärsyttää tai ainakin tympäisee? Mennään eteenpäin. Vastaan tulee myös mielenkiintoista, ja sen minä luen ja hymyilen.

  Tänään käteen osui eräs prosyyri. Siitä sitaatti, jossa on mieltä myös Värtsiin kirjoittaville ja lukijoillekin: – ”Kylät, kaunpunginosat ja kotiseudut ovat meille tärkeitä. Minuus koostuu myös siitä, että ihminen voi kuulua moneen paikkaan ja olla ylpeä kaikista juuristaan. Monipaikkaisuus on elinvoiman ja luovuuden lähde koko Suomelle”.

  Olen ylpeä Värtsilä-juuristani. Olen syntynyt ennen sotia, kokenut läheltä sotien ja evakkouden vaikutukset, nähnyt isiemme ja äitiemme sitkeyden jälleenrakentamisen aikoina, osallistunutkin siihen niillä mahdollisuuksilla, joita nuorella on ollut käytettävänään. Nyt kun olen puolikuntoinen, olen kiitollinen yhteiskunnalle ja seurakunnalle, että minusta pidetään huolta. Värtsillekin, että sormet pystyvät näppäilemään läppärin nappuloita ja silmät löytämään kirjoituksia, joiden tuottajilla on yhteisiä juuria kanssani.

  Sietäkäämme toisiamme, nauttikaamme erilaisuudestamme, ennen muuta siitä, mikä on meille yhteistä ja tärkeää. Tässä selitystä myös siihen, miksi niin paljon kirjoittelen rakkaan Värtsin ruudulle. Se on minun peili ja ikkuna, niitä molempia.

 11. Naapurissa,Venäjän puolella siis luetaan Värtsiä 🙂

  Kuulin tänään uutisissa että venäläiset ovat heittäneet ajatuksen erityistalousalueen perustamisesta vanhaan Wärtsilään.
  Kyseistä ajatusta pyörittelimme jokunen vuosi sitten täällä Värtsin sivuilla.

  Ajatus on mielestäni hyvä vaikka edessä on paljon avoimia kysymyksiä eikä nykyinen maailmanpoliittinen tilanne
  ole erityisen hyvä näin isoille yhteistyöhankkeille.
  Krimin miehityksen aiheuttamat Venäjän vastaiset pakoitteet
  eivät ole hidaste vaan suoranainen este tämänkaltaiselle yhteistyölle naapurin kanssa.

  Ovatkohan tälläiset avaukset pelkkää Kremlin politiikkaa jolla yritetään horjuttaa Venäjän vastaisia talouspakoitteita?

  No aika näyttää mitä tuleman pitää.

 12. jorelle:
  alku ainakin oli ohdakkeinen ylen toimittajalle,kun jutun teon yhteydessä oli pidätetty kaksi eri kertaa wärtsilän kylällä.

 13. Lappeenranta näyttää näkyvästi miten pierun voimalla linja-autot kulkee. Lappeenrannan keskustan ja Yliopiston välillä aloitti viikko sitten biokaasulla toimivia kaksi linja-autoa. Ajattelijoille kun annetaan tilaa löydetään uusia toimintamalleja. Kansa päättää mitkä niistä voidaan laajamittaisesti käyttöön ottaa.

 14. Kiitos Seppo Pusa ! joitain muutosta näihin kijoituksiin kaivataan.
  Nimimerkin suojasta on helppo heitellä näitä, ei ehkä ole sopivia
  verkkolehti kirjoitella niihin löytyy muita kanavia jossa sallitaan
  myös tämän tyyppiset kirjoitukset. Jos tähän ei saada muutosta
  aikaan niin olen samaamieltä , lopetetaan koko lehden toiminta ja
  piste.

 15. Näin aurinkoisena pakkaspäivänä,juuri lämmitetyn leivinuunin lämmössä voi ajankuluksi katsoa vaikka you tubesta kaikensorttisia puunpilkkomis-ym. halkojuttuja niin kotimaasta ,kuin maailmaltakin. — On sitä monenlaista viritystä, joita katsoissa joko ihailee, tai kauhistelee. Kyllä se ihminen on kekseliäs varsinkin silloin, kun jostain hankalasta työhommasta olisi mukavampi päästä vähän helpommalla. Ja varmaan noitakin koneita värkkäillessä ei tapaturmiltakaan ole vältytty. – Meilläkin on itsellä ruuvipilkkuri, jonka kanssa isäntä meinasi vuosia sitten päästä hengestään, kun telläyty liian likelle, ja verkkarit jäi kiinni, ja porasi jo reittä, ennenkuin poika kerkesi traktorin sammuttaa… Jännitystä täällä maalla riittää millon mistäkin vehkeestä, mutta eipähän ole tylsää. – Ja you tube näyttää niin käsityö, ruuanlaitto,työhommat kuin matkailuohjelmatkin, joissa on kuin itse olisi paikalla. — Huomenna jo Paavon-päivä, joten puolivälissä talvea mennään.

 16. Ihan oikein, Seppo.

  Jore yhdessä kommentissa kertoo erityistalousalue-asiasta Venäjän Värtsilässä. Yritin etsiä uutista, en löytänyt.
  Löytyiskö joku linkki?

 17. Että smmoinen uutinen. Minulle tuli mieleen 1990-luvun puoliväli. Mistä löytyisi investoijia, jotka investoisivat Suomen puolen Värtsilään?

  Kaivelin omia ”arkistoja”, tuo alla oleva uutinen on vuodelta 2016. Onko tuo suunnitelma toteutunut?

  ”Suuri ympärivuotinen matkailukeskus on suunnitteilla Karjalaan vain muutaman kymmenen kilometrin päähän Suomen itärajasta. Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen mukaan keskus on toiminnassa jo kahden vuoden kuluttua.

  Kotimaa26.7.2016 klo 07:44”

 18. Lappeenrannassa Kukkuramäen biokaasu laitos tuottaa kompostoituvasta jätteestä kaasua ja kaasun tankkaus pisteitä lisätään. Vääjäämättä mennään eteenpäin. Muutos on edessä ja uusiutuva energia on tullut näyttämölle. Myös jätelaitoksen tuotteista saadaan energiaa ja puistopuiden kasvua parantavaa multaa.

 19. Hyvä Seppo ja Ilmari,
  Kyllä Värtsin pitää pysyä perustamisen aikaisella linjalla.
  Jos poikamies ja mökinukko haluavat muutosta, perustakoot sitten oman verkkolehden tai viestitelkööt keskenään.
  Kyllä rehellisen ja vilpittömän ihmisen pitää kyetä viestittelemään omalla nimellään.

 20. Ei Karjalaisessakaan julkaista kaikkea, mitä sinne tyrkytetään. Miksi pitäisi Värtsissä? Silti sananvapaus voi säilyä. Saahan koirakin käyskennellä pihassa aika vapaasti. Mutta se tietää rajansa, jos on hyvin kasvatettu.

  Anteeeksi – että olen näin vanhanaikainen! Sanon sen kuitenkin, koska on sananvapaus. —- Ja osaan perustella mielipiteeni. Sitäpaitsi kirjoitan omalla nimelläni.

 21. Tänään uutisissa kerrottiin että Ruotsissa kielletään polttomoottorilla kulkevat autot 1930. Pitääköhän tämä uutinen paikkansa. Suomessa olisi järkevää sähkö ja hybridi autojen kehityksen rinnalla pitää oma kehitys linja. Polttomoottorien polttpaineiden uusiutuvien energioiden linja.

 22. Kiellettänee uusien polttomoottoriautojen myynti 2030.

 23. Suomessa polttomoottorit pyörivät vielä 1930 luvunkin jälkeen. Polttoaine saattaa olla muu, kuin se mikä liikuttaa tänä päivänä. Ei me Suomalaiset olla tolloja. Ollaan kehityksessä mukana ja tuupataan myös toisia mukaan saman tulevaisuuden tekijöiksi.

 24. Tänäänkin tankkasin Lappeenrannassa Upm Kymmenen tehtaalla Lappeenrannassa valmistettua bio dieseliä. Tämä diesel on sellutehtaan sivutuottesta tehtyä. Pikkuhiljaa maailma muuttuu.

 25. Söin juuri jälkiruaksi uuni ohrapuuroa karpalo kiisseli kera. Hyvää, jonka haluaisin mahdollisiman monen kokevan makunautintona. Ohra kasvaa kivisillä pienilläkin pelloilla ja karpalo suon sammalteen suojissa. Yhdessä nämä ovat todella lähiruokaa.

 26. Joskus aiemmin Värtsissäkin bongattiin ja vertailtiin tuloksia.
  Siis nytkin ohjeiden mukaan lauantain tai sunnuntain aikan yhden tunnin istumalta kirjatkaa se määrä minkä enimmillään olette nähneet. Ja tietysti jos tunnistatte vielä lajit, niin montako kutakin.
  Tai vaikka ette tunnista niin voi vaikka kirjata ylös pikkulintu, tintti, varpunen tai isolintu.
  Mielenkiinnosta olisi kiva tietää paljonko niitä lautalintuja on esim. Värtsilässä.
  Voitaisiin ensiviikon puheenaihe kommenteissa ilmootella tuloksia.

 27. Viikon 5 jutuksi. Paljonko oli pakkanen alimmillaan missäkin kohti Värtsilän Pitäjää viime yöllä tai aamulla?
  Pappilan pellolla oli pakkasta aamulla -33,5.
  Toiseksi jutuksi Pihabongaus. Laskiko kukaan lintujen määriä.

 28. Värtsilässä ei taida muut kuin Hemppa lämpömittaria vilkaista, tai Värtsiä..
  Täällä meillä oli vain 31,9 noin 5 metrin korkeudella maasta.

  Lintuja en viitsinyt laskea, mutta otin kaksi kuvaa ikkunasta ulos. Toisen alas ja toisen ylöspäin. Alakuvassa on aamupalalla syömässä olevat ja ylöspäin otetussa näkyy ne ketkä samaan aikaan odottavat vuoroaan. Kuvasta ehtii paremmin laskemaan. Suunnilleen samanlainen joukkio niitä on joka päivä, ei mitään harvinaisuuksia. Paitsi punatulkut tulivat ensi kertaa näillä lumilla näyttäytymään. Niitä oli 6

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *