Juho Mattisen talo Värtsilässä v. 1939

Juho Mattinen kotitalonsa edustalla Värtsilässä 1939. Kuvan lähetti Kari Karkkulainen

Tässä kuvassa isoisäni Juho Mattinen seisoo, luultavasti, itse rakentamansa uuden kotitalonsa edessä Värtsilässä 1939 juuri ennen talvisodan alkua. Talo valmistui tuona tai edellisenä kesänä, mutta jäi sitten Venäjän puolelle. Löytyykö ketään, joka tunnistaisi tuon talon ja voisi vahvistaa olettamuksen. Talo sijaitsi Jänisjokeen laskevan joen läheisyydessä, siinä olevaa koskea kutsuttiin kariksi. Kotitalosta ei ole muuta, kuin mahdollisesti tämä kuva.

Kaivelin tietoja tuosta sijainnista, Talo oli luultavasti toiseksi viimeinen tien päässä. Lähinaapurissa asui vanha mummo yksin. Tien varrella asuivat melkovarmasti: Taimi Kuivalainen (äitini paras kaveri), Kalle Lankkanen, Jorma Ikonen, Juhani Tuupanen, Kekäle, ”Lankesten”, inkeriläiset tyttö siskokset Silja ja Seija. Lisäksi mummoni sisko asui vuokralla Mielosen talossa pari talon päässä. Sekä vielä Bambergit.

Löysin tälläisen tiedon Outi Tiaisen tekemästä pro gradu- tutkielmasta: TYÖTTÖMYYTTÄ JA ALUEKIISTOJA Jatkosodan jälkeisen rauhan vaikutukset Värtsilän kuntaan, ote löytyy linkistä alla, sivu 45 alaosa:

”Edellä mainittujen tilojen lisäksi Värtsilän kunnalta jäi Neuvostoliiton puolelle myös muita sen omistamia tiloja. Vanhan Värtsilän keskustan tuntumassa sijainnut kunnantalon tila, arvoltaan 77 200 markkaa (11 425 euroa), jäi Neuvostoliiton puolelle. Tämän lisäksi menetettyjä tiloja ja tontteja olivat Jääskeläisen, Hukan ja Karin tontit, Mustikkavaaran palsta, Petter Jeskasen tila ja Ruohomäen perillisten tila.”

Linkki http://epublications.uef.fi/pub/URN_NBN_fi_joy-20080007/URN_NBN_fi_joy-20080007.pdf

Ystävällisin terveisin Oulusta,

Kari Karkkulainen

 

Pro gradu tutkielman lähdetiedot:

Outi Tiainen 149836
Yhteiskunta- ja aluetieteiden tiedekunta
Suomen historian pro gradu- tutkielma
Joensuun yliopisto
Elokuu 2007

Share

10 comments for “Juho Mattisen talo Värtsilässä v. 1939

 1. No niin, tässä olevaa linkkiä en saa auki. Meni tämä kommentti ensin väärään kohteeseen..

 2. tiaisen gradussa s.46 maininta kunnan myymistä maista turusen palsta.liekö kyseessä tilus 848-424-10-5….olikohan kakunpoliisin koto kakusta länteen pälkjärven asemalle päin ,30-luvun kartalla yksi karhu-niminen tila?

 3. Kari Karkkulaiselle.

  Karin sillan ylitettyä tie kääntyi heti oikealle. Samasta tiestä ja talvista olen kirjoittanut Värtsiin muutama vuosi sitten. Juttuni kuvassa tehtiin tietä sinne asutusalueelle, juuri ennen sodan syttymistä.
  Mainitsemasi nimet ovat suurin piirtein tuttuja. Enoni Johannes Simonen rakensi myös talonsa saman tien varteen, muistaakseni vastakkaiselle puolelle Mattista. Esim. Matti ja Kalle Blankenstein asuivat melko lähekkäin; Kalle oli Antin Heikki-veljen poika.
  Pikku taloja oli riti-rinnan tien molemmin puolin.
  Mattisen tytöistä muistan Tyynen ja Pirkon. Tyyne oli minua vanhempi ja Pirkko nuorempi. Toivottavasti muistin nimet oikein.
  Tuo ukkisi näyttää kyllä jonkin verran tutulta.

  Itse olen käynyt yli 30 kertaa rajan takana vanhassa Värtsilässä, myös oppaana.
  Karilla oli ihana uimapaikkamme; nyt metsittynyt ja pienentynyt. Oikealla puolella pyykättiin ja tarpeen vaatiessa keitettiin ja huuhdottiin. Siitäkin touhusta tein aikoinaan jutun kuvineen. Joku kirjoitti että on kuin vanhasta suomalaisesta elokuvasta. Lienee arkistossa.
  Karkkulaisen Olli, tehtaan puolen poikia, oli, sanoisinko poikaystävä. Eräänlainen sellainen. Pyöräiltiin silloin tällöin. Komea poika ja entäs ne tummat, aaltoilevat hiukset!!
  Sitten armeija kutsui. Tapasimme paljon myöhemmin Helsingin Värtsiläisten seuran vuotuisessa kokouksessa, tango pyörähdettiin ja sillä siisti!

  Hyvää syksyä t. Hilkka Partanen os. Vänttinen

 4. Hilkka Partaselle

  Johannes Simonen on isoisäni, hänen tyttäristään Sointu on äitini. Olet siis edesmenneen äitini serkku.

  Muistelen että äitini jäämistössä oli puinen pieni naulakko jossa oli sinisellä? maalilla kirjoitettu sana ”Karintaus”.

  Terveisin

  Jari Kiljunen, Lappeenranta

 5. Jari Kiljunen

  Täällä toinen äitisi serkku. Mummosi oli minun isäni (Frans Emil Harinen) sisko. Olin hetken Soinnun kanssa kirjeyhteydessä ennen hänen kuolemaansa mutta emme kerinneet tavata. Seija siskonsa kävi meillä nuorena muutaman kerran.

  Maila Lappalainen

 6. Maila & Hilkka

  Onko olemassa sukupuuta, tai sukuselvitystä Simonen ja/tai Harinen -suvuista?

  Jos löytyy niin kuinka voisin saada sellaisen?

  Jari

 7. Jari Kiljuselle!
  Tämäpä iloinen yllätys. Jostakin kautta olin saanut aikoinaan Soinnun puh.numeron ja soiteltiin ja kirjoiteltiin silloin tällöin. Muutamia vuosia sitten tapasimme meillä , kun Sointu ja ”poikaystävä” olivat menossa Ilomantsiin. Puhumista riitti.
  Sitten se Karintaus. Postiosoite siihen suuntaan oli aikoinaan Värtsilä, Karintaus. Moneen vuoteen ei ole enää tullut kuljettua sitä tietä. Talot ovat hävinneet, tai hyvin huonossa kunnossa.
  Osoitteeni on: Niskakatu 3 c 46, 80100 Joensuu ja puh. 0449719081

 8. Hilkka

  Maailma on pieni jne. Liikun silloin tällöin Joensuun suuntaan, seuraavan kerran olen tulossa tammikuun puolella. Soitan lähempänä, mukava olisi tavata. Nyt kun kirjoitit tuosta äitini käynnistä siellä niin muistan hänen kertoneen tapaamisestanne. Numeroni on 040 579 8990.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *