Seurakuntavaalit vaikuttaa koko kirkon tulevaisuuteen

Värtsilän kirkko.

Syksyn seurakuntavaaleissa valitaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon paikallisseurakuntiin uudet luottamushenkilöt. Ehdokkaaksi asetutaan liittymällä jäseneksi jollekkin oman seurakunnan ehdokaslistalle. Listoja perustavat valitsijayhdistykset, joiden taustalla on jokin tietty teema tai ajatusmaailma, herätysliike tai vaikkapa poliittinen puolue. Aikaisemmissa vaaleissa äänestysprosentti on jäänyt kovin alhaiseksi. Nähtäväksi jää, millaiseksi ehdokasasettelu muodostuu innostuvatko seurakuntalaiset äänestämään. Valituksi tulleet luottamushenkilöt valitsevat myös maallikkoedustajat kirkolliskokoukseen, joka on koko kirkon korkein päättävä elin.

Miksi pitää myös politiikka olla mukana kirkon toiminnassa? Eikö kirkko voisi luopua vaaleissa poliittisista ehdokaslistoista? Poliittisin perustein valitut luottamushenkilöt eri puolueista ovat mukana myös kunnallispoliitiikassa sekä muussa järjästötoiminnassa. Riittääkö heillä aikaa myös muuhun kirkon toimintaan? Mielestäni valitun luottamushenkilön pitäisi myös aktiivisesti osallistua kirkon järjästämiin tilaisuuksiin, kuten jumalanpalveluksiin. Osa nykyisistä valtuutetuista osallistuu kiitettävästi, mutta suurin osa loistaa poissaolollaan. Äänestämällä kirkon rivijäsen voi vaikuttaa myös koko kirkon tulevaisuuteen. Tulevat vaalit sekä ehdokasasettelu antavat suuntaa, muuttuko kirkko liberaalisenpaan, vai konservatisempaan suuntaan. Kirkon sisällä on viimeaikoina ollut aistittavissa myönteistä suuntautumista seksuaalivähemmistöön. Silti joidenkin sateenkaarikristityttyjen kokemus seurakunnasta on usein ahdistava. Mistä löytyisi se kultainen keskitie, että kaikki tuntisivat kirkkonsa omaksi? Kysymyksiä herättää voiko samaa sukupuolta olevia pareja vihkiä kirkollisesti avioliittoon? Nämä asiat jakavat seurakuntalaisten mielipiteitä. Tuleeko tästä liberaalien ja konservatiivien vastakkainasettelu? Siinäpä sitä on miettimistä, mikä on itselle sopiva lista ja listalta sopiva ehdokas. Äänestäjän on tunnettava ehdokas sekä hänen arvomaailmansa. Uudet luottamushenkilöt ovat seurakunnissa avainasemassa, mihin suuntaan halutaan jumalanpalveluselämän muuttuvan. Toivottavasti vielä perinteitä kunnioitetaan, eikä lähdetä radikaaleihin uudistuksiin. Toivon seurakunnan paimenen, kirkkoherran kaitsevan laumaansa oikealle tielle!

Mikko Immonen Joensuu

Share

11 comments for “Seurakuntavaalit vaikuttaa koko kirkon tulevaisuuteen

 1. erkki lintunen
  7.9.2018 at 11:12

  Hyviä ajatuksia Mikolta! Aktiivisena politiikan saralla – seurakunnan viroissa ollessani aina sivussa – nyt sitä mieltä, ettei poliittisia listoja! Kiinnostus seurakunnan hallintoon syntyy esimerkiksi seuraavista asioista: jumalanpalveluksen nykyaikaan soveltaminen, kirkkojen ja muiden seurakuntatilojen ylläpito, hautausmaat, diakonia, kasvatustyö koko laajuudessaan, lähetystyö ja kirkon ulkomaanapu, väestörekisteri ja kirkonarkisto, suhteet kuntaan ja kolmanteen sektoriin…Tässäpä työmaata, mihin tarvitaan – Jumalan luomia aivoja – ja myönteistä suhdetta kirkon tehtävään maailmassa. Ja suvaitsevaisuutta erilaisiin näkemyksiin. Ja halua antaa aikaa yhteisten asioiden hoitamiseen.

 2. Telle
  7.9.2018 at 13:32

  Onpa mukava, että Mikko on lähettänyt kirjoituksensa
  tänne Värtsinkin palstoille. Hänellä on ollut asiallisia
  ja ajankohtaisia tekstejä aika usein sanomalehti Karjalaisen
  mielipidesivulla.

 3. Kalevi Tikka
  7.9.2018 at 19:18

  Mikko kirjoittaa toiveajattelua, tällä menolla meille jää vain toinen kansankirkoista edustamaan Raamatun mukaista uskontunnustamista.

 4. Mikko Immonen
  8.9.2018 at 8:09

  Kiitokset Erkille ja Tellelle kommenteista!
  Kalevilla on oikeus omaan mielipiteensä. Ymmärsikö hän mikä on kirjoitukseni tarkoitus? En ole Raamattua uudelleen päivittämässä, kyllä se saa pitää alkuperäisen sisällön.

 5. Jussi Raerinne
  8.9.2018 at 11:36

  Kalevi on tietysti itse paras henkilö selittämään, mitä hän omalla kommentillaan tarkoitti. Itse tulkitsin sen lähinnä niin, että nykyisellä menolla ev.lut. kirkko on jopa valitettavan vahvasti luopumuksen tiellä mutta asioita voidaan toki suuressa määrin korjata. Tämä vaatii kuitenkin päättäjiltä juuri tätä Mikon peräänkuuluttamaa seurakunnallista aktiivisuutta ja pitäytymistä Raamatussa kirjoitettuun Jumalan Sanaan.

  Homokeskustelua Värtsissä on käyty vuosien varrella useampaankin otteeseen, eikä sitä ehkä sinänsä ole sellaisenaan välttämättä syytä jatkaa; sallittakoon kuitenkin muutama sana kommentiksi tähän jutusta otettuun lainaukseen:
  “Kirkon sisällä on viime aikoina ollut aistittavissa myönteistä suuntautumista seksuaalivähemmistöön. Silti joidenkin sateenkaarikristittyjen kokemus seurakunnasta on usein ahdistava. Mistä löytyisi se kultainen keskitie, että kaikki tuntisivat kirkkonsa omaksi? Kysymyksiä herättää voiko samaa sukupuolta olevia pareja vihkiä kirkollisesti avioliittoon?”
  On hyvä, että kirkko suhtautuu myönteisesti kaikkiin jäseniinsä. Se tekee kuitenkin erittäin suuren karhunpalveluksen, jos tätä suhtautumista aivan yleisestikin ottaen ohjaavat ihmisten mielipiteet. Kirkko voi muuttua ja pitääkin mielestäni tarvittaessa muuttua mutta sen toimintaa ja päätöksentekoa täytyy AINA ylimpänä auktoriteettina ohjata Jumalan Pyhä Sana, joka taas puolestaan on ikuisesti muuttumaton.
  Niinpä esimerkiksi näiden mainittujen sateenkaariseurakuntalaisten kohdalla täytyy seurakunnan paimenilta löytyä rohkeutta ja rakkautta rakentavaan opetukseen, mikä on Raamattuun kirjoitettu Jumalan tahto heidän parisuhteensa muodostumiseen nähden. Tässä ei siis todellakaan tarvitse olla kyse mistään syrjinnästä vaan mieluumminkin päinvastoin.

  Maailman tehtävä ei ole muuttaa kirkkoa, vaan kirkon tehtävä on muuttaa maailmaa!

 6. 8.9.2018 at 12:10

  Jussi mainitsi että ainoa auktoriteetti seurakunnan asioissa on Jumalan Sana.Sama sana kehoittaa myös lähtemään pois jumalattomien joukosta, ettet joutuisi syylliseksi heidän syntihinsä.Ethän voi puhtaalla omalla tunnolla elää sellaista kristillisyyttä, jossa uskosi on kuin takki jonka laitat päällesi kun lähdet kirkkoon, ja kotiin tultuasi takki joutaa takaisin naulaan,. Elämä jatkuu jälleen maailman mielen mukaan.Tämä ei ole Raamatun oppi, vaan vihollinen on tuomassa oppinsa seurakuntaan ja hyvin se on siinä onnistunutkin Kun Jeesus tulee löytäneekö Hän uskoa maan päältä?

 7. Mikko Immonen
  8.9.2018 at 13:35

  Juuri näin Jussi, olet ymmärtänyt kirjoitukseni oikein, kiitos! Siski halusin kirjoituksessani tuoda esille myös paljon julkisuutta saaneet sateenkaarikristityt. Tulevissa vaaleissa ainakin täällä kaupunki seurakunnissa heillä on sen suuntaisia ehdokaslistoja. Siksi mainitsin kirjoituksessani, “Tuleeko tästä liberaalien ja konservatiivien vastakkainasettelu?” Tästä syystä onkin vaikea saada ehdokkaita listoille, etenkin perinteitä kunnioittaville. Miten lienee maaseutu seurakuntien ehdokkaiden saanti? Mikä on tilanne Tohmajärvellä?

  Toinen asia on nämä poliittiset listat. Valtuutetut ja papisto saavat olla vakaumukseltaan mitä puoluetta tahansa, mutta ei sitä ehdokaslistoissa tarvitse tuoda esille. Kirkko pysyköön pois polittiikassa päätöksen teossa.

  Mielenkiintoista on nähdä millaisiksi ehdokaslistat muodostuvat, kun ne julkaistaan. Tämä ratkaisee paljon, lähtevätkö seurakuntalaiset äänestämään.

  Lopuksi voisi sanoa kirkon tulevaisuudesta, kuten kirjoitukseni lopussa; “Toivon seurakunnan paimenen, kirkkoherran kaitsevan laumaansa oikealle tielle!” Nähtäväksi jää!

 8. erkki lintunen
  8.9.2018 at 13:45

  Lueskeltuani näitä edellä olevia mielipiteitä, palautui mieleeni runo 16 vuoden takaa:

  JUUDAS

  Mietin yötäsi, Juudas.
  Minulla ei ole rohkeutta,
  niin kuin oli sinulla,
  syöksyä pimeään yöhön.
  Minä pelkään, jään pöytään
  leivän ja viinin äärelle.

  Häpeän itseäni, Juudas,
  ilman sinua minulle ei sanottaisi:
  – Tehkää se minun muistokseni.

  Ymmärrän sinua, Juudas,
  koska tämä kaikki on niin

  käsittämätöntä.

 9. erkki lintunen
  15.9.2018 at 15:01

  Minua kiinnostaa, kuka ehdokkaista pitää huolta Värtsilän kirkosta ja – myös siitä, että siellä tapahtuukin jotain. Myös kirkon valaistuksen palautus, samoin Leminrinteen hautausmaan keskusristin! Virsi 28:1 ja 193:2.

 10. erkki lintunen
  6.10.2018 at 13:21

  Seurakuntavaaleilla valittavien luottamushenkilöiden rinnalla on muillakin asioista kiinnostuneilla mahdollisuus vaikuttaa. Eräs sellainen vaikuttaja on esimerkiksi dosentti Kaija Majoinen, värtsläislähtöinen, nykyisin joensuulainen. Tällä palstalla on syytä kertoa, että hän vaikutti merkittävästi siihen, että Värtsilän kirkon kunnostustyöt ovat alkaneet.
  Kirkkohallitus on myöntänyt avustuksen. Iloitsen siitä, että Kaija on juuri saanut Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n Rohkean raivaajan palkinnon. Kirkkomme saama tuki ei tietenkään ole ainoa syy palkinnon myöntämiselle. Mutta tulkoon sekin mainituksi.

  Asiasta toiseen. Milloinkahan seurakuntalaiset saavat tiertoonsa seurakuntavaalin ehdokkaiden nimet? Tiettävästi heitä on 18. Valitaan 15. Ei siis tunkua päätöksentekijöiksi. Eikä seurakunnalla kiirettä kertoa ehdokkaiden nimiä.

 11. Mikko Immonen
  6.10.2018 at 15:42

  Minä olen kuullut, että ainakin täällä Joensuun seurakuntayhtymässä ehdokkaiden nimet julkaistaan 17.10. mennessä. Myös täällä ehdokkaita on vähemmän, kuten edellisissä vaaleissa.

  Tulevissa vaaleissa on samantyylisiä ehdokaslistoja kun on ollut edellisissä vaalleissa. Joukossa on myös aivan uusia listoja. Valitsijayhdistykset ovat löytäneet erilaisa teemoja, näkemyksistä ja aatteista.

  Nähtäväksi jää, millaiset on listat ja ehdokkaat muodostuneet. Se vaikuttaa monen äänestäjän valintaan. Äänestääkö jaloillaan, vai meneekö uurnille. Olen kuullut tällaisi ajatuksia seurakuntalaisilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *