Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – Elokuu 2018

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla maastorajalla tilanne oli elokuussa vakaa.

Kiteen Pyhäjärvellä paljastui kaksi suomalaisen venekunnan tekemää luvatonta valtakunnanrajan ylitystä Suomesta Venäjälle ja takaisin. Ensimmäinen niistä tapahtui elokuun alussa ja siinä venekunta kävi vähäisessä määrin Venäjän puolella. Rajavartiosto tutkii tapausta epäiltynä valtionrajarikoksena. Toinen tapaus sattui elokuun lopulla, jolloin suomalainen mieshenkilö kävi veneellä Venäjän puolella. Rajapartio otti rajanylityksestä epäillyn veneilijän kiinni. Rajavartiosto on aloittanut esitutkinnan epäillystä valtionrajarikoksesta ja vesiliikennejuopumuksesta. Molemmista tapauksista on oltu yhteydessä Venäjän Suojärven rajavaltuutettuun.

Rajavartiosto antoi poliisille virka-apua kaksi kertaa ja pelastustoimelle neljästi. Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden poliisitehtäviä suoritettiin kolme kertaa. Yhteispartiointia poliisin ja Tullin kanssa oli kaksi kertaa. Ensivastetehtäviä rajavartiosto suoritti 10 kertaa yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin elokuussa 110 797 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2017 elokuuhun (117 192) verrattuna hieman yli viisi prosenttia ja kuluvan vuoden heinäkuuhun verrattuna (113 595) yli kaksi prosenttia.

Vuoden 2018 tammi-elokuussa on Niiralassa suoritettu yhteensä 778 150 rajatarkastusta. Se on noin kuusi prosenttia vähemmän kuin vuoden 2017 vastaavana ajankohtana (829 891).

Suomalaisten rajanylittäjien osuus elokuussa oli noin 52 prosenttia (57 756) ja venäläisten rajanylittäjien osuus hieman yli 46 prosenttia (51 340). Muiden maiden kansalaisia oli vajaat kaksi prosenttia (1 701) kokonaisliikenteestä.

Elokuussa Niiralassa käännytettiin tai evättiin maahan pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi yhteensä neljältä henkilöltä, joista yhdelle henkilölle määrättiin maahantulokielto Schengen-alueelle.

Joensuun lentoasemalla suoritettiin elokuussa kolme rajatarkastusta.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti elokuussa 345 henkilöä.

Rikostorjunta

Elokuussa rajavartiosto havaitsi kaksi valtionrajarikosta, vesiliikennerikkomuksen sekä yhden vesiliikennejuopumuksen. Niiralassa havaittiin yksi rattijuopumustapaus. Lisäksi havaittiin viisi liikenteeseen liittyvää rikkomusta, yksi ulkomaalaisrikkomus ja 10 muuta rikkomusta. Lisäksi annettiin tiedoksi 14 automaattisen liikennevalvonnan sakkoa.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin yhteensä 15 sakkoa. Lisäksi annettiin 39 huomautusta pienemmistä rikkeistä.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppanian saapumiserän 2/18 alokkaat vannoivat sotilasvalan Liperin kirkossa perjantaina 17.8.2018. Sotilasvalan vannoi kaikkiaan 118 alokasta, joista vapaaehtoista asepalvelusta suorittavia oli kahdeksan alokasta. Sotilaallisen vakuutuksen antoi yksi alokas.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *