Tunnistatko Talon?


Pääsiäisenä löydettyjen Niirala aiheisten valokuva-aarteiden jakaminen jatkuu.Toivottavasti en pitkästytä tai ärsytä ketään näillä vanhojen asioiden jorinoillani.

Tämä kaunis mandariinikattoinen talo oli Niiralassa.Nyt se on jo purettu.Tilalla on päivitetyt asuinrakennukset.Tila toimii ymmärtääkseni edelleen aktiivisena tuotantotilana.

Tämän talon yläkerrassa muistan pelanneeni muutaman koronamatsin talon poikain kanssa.Kävimme tilalla ainakin perunan nostossa ja joskus heinälläkin.
Sain vasta aikuisiällä kuulla että edesmennyt äitini ja tilan emäntä olivat olleet ystävyksiä nuoruudessaan.Vanhan Wärtsilän aikaan.

Lantun ”jälttäminen” oli myös hyvin mieluinen juttu tämän talon pihapiirissä.Käytiin hakemassa pellolta lanttu,luvan kanssa tietysti.Lanttu halki ja sitten veitsen kärjellä raaputettiin lantturaastetta ääntä kohti.Miten se voi olla niin paljon mehukkaampaa ja makeampaa kuin leikattujen lantunpalojen järsiminen?

Talossa oli Aku niminen riuskaotteinen suomenhevonen.Sain joskus pitää vähän ohjaksen peristä kiinni kun mentiin hakemaan heinäkuormaa pellolta.Varsinainen hommahan meillä pienemmillä oli heinätalkoissa heinän polkeminen.Heinissä sai peuhata mielin määrin kun niitä tuotiin seipäiltä navetan ylisille varastoon.

Talkoitten kohokohta oli kuitenkin ruokatunti 🙂 .Talon emäntä oli laittanut pitkän pöydän täyteen evästä.Ruoka oli erinomaista ja sitä oli riittävästi.Muistan vieläkin sen tuoreen ruisleivän maun,miten hyvää se oli.

Tämä kuva on otettu näköjään Juhannuksena kun koivut koristavat ovenpieliä.Vuosi lienee 1960-luvun alku.

Share

9 comments for “Tunnistatko Talon?

 1. Irene peuhkurinen
  12.4.2018 at 8:10

  Enpä tunnista taloa”junan tuomana”, mutta oil mukava lukea entisajan elämästä.

 2. Reino A
  12.4.2018 at 8:58

  Heitänpä tuohon arvauksen. Taitaa olla Mämmin vanha päärakennus.

 3. Alpoaatos
  12.4.2018 at 9:58

  Mielessä kummaili tuon näköinen talo vanhan päätien varrella, eli se tie joka nyt lähtee koulun kohdalta nykyisille tullirakennuksille päin. Aikoinaan Ruposen ruskea linja-auto kulki sitä reittiä kun muutakaan tietä ei ollut.

 4. jore
  12.4.2018 at 10:53

  Tämä kuva-arvoitus oli pikaisesti ratkaistu.Reino muisti aivan oikein.Mämmin vanha päärakennushan se kuvassa on.

  Alpon muistikin pelaa loistavasti.Talo jota muistelit ja josta koordinaatit annoit oli Nurmilammin talo.Talon väki muutti jo viisikymmentä luvun lopulla Kiirunaan.Talon isäntä “Tivi” meni sinne kaivokseen töihin.

  Kävivät sitten joitakin vuosia muuttonsa jälkeen Värtsilässä.Hieno auto,oikein Ford Taunus,oli kulkupelinä.
  Niinhän se taisi tuohon aikaan olla että kun Ruotsiin mentiin ei koti kylille ollut tuleminen ennenkuin auto oli saatu hankittua 🙂

 5. Alpo Aatos
  12.4.2018 at 11:29

  Missä tämä Mämmin talo sijaitsi?

 6. Reino A
  12.4.2018 at 13:06

  Sikkerivaaran tien varressa.Sillasta yli talouskeskus oikealla n. sata metriä tiestä.

 7. S'Anita
  12.4.2018 at 13:13

  Alpolle. Kun lähdetään Niiralasta Värtsilään niin vähän matkan päässä vasemmalla puolella on Jänisjoen yli menevä uudempi silta. Sillan ylityksen jälkeen, muutaman sadan metrin päässä oikealla puolella sijaitsee Mämmin isohko maatila.

 8. Alpo Aatos
  12.4.2018 at 15:02

  Kiitoksia

 9. Soie
  20.4.2018 at 6:11

  Mansardi- eli taitekatto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *