Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – Tammikuu 2018

Rajojen valvonta
Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu tammikuussa yhtään henkilön aiheuttamaa luvatonta rajanylitystä. Rajajärjestyssopimuksen rikkomuksia havaittiin 10 kappaletta, jotka johtuivat koirien rajanylityksistä ja valtakunnanrajan yli kaatuneista puista.

Tammikuun aikana parantunut jäätilanne on lisännyt valtakunnan rajaan rajoittuvilla vesialueilla liikkuvien henkilöiden määrää. Rajavartiosto kehottaa valtakunnan rajan läheisyydessä sijaitsevilla vesialueilla liikkuvia huolellisuuteen ja pysymään selvillä sekä jään kantavuudesta että sijainnistaan valtakunnan rajan ja rajavyöhykkeen suhteen.

Rajatarkastukset
Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin tammikuussa 92 544 rajatarkastusta.
Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2017 tammikuuhun (99 774) verrattuna noin 7 prosenttia ja edelliseen kuukauteen (94 843) nähden hiukan yli kaksi prosenttia.
Venäläisten rajanylittäjien määrät ovat hienoisessa kasvussa.

Suomalaisten rajanylittäjien osuus tammikuussa oli noin 51 prosenttia (47 384) ja venäläisten rajanylittäjien osuus noin 48 prosenttia (44 304). Muiden maiden kansalaisuuksia oli noin yksi prosentti (856) kokonaisliikenteestä. Vuoden 2017 tammikuussa suomalaisten osuus oli noin 56 prosenttia (56 055) ja venäläisten noin 43 prosenttia (42 920).

Tammikuussa Niiralassa käännytettiin tai evättiin maahan pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten tai epäillyn rikollisen toiminnan vuoksi yhteensä 3 henkilöltä, joista yhdelle langetettiin lisäksi yhden vuoden mittainen maahantulokielto Schengenalueelle.

Joensuun lentoasemalla ei ollut yhtään Schengen-alueen ulkorajat ylittävää lentoa tammikuussa.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti tammikuussa 394 henkilöä.

Rikostorjunta
Tammikuussa Niiralassa havaittiin 2 epäiltyä rattijuopumustapausta, joista toinen oli tekomuodoltaan törkeä. Lisäksi havaittiin 14 liikenne- ja ajoneuvorikkomusta ja 4 ulkomaalaisrikkomusta, yksi niskoittelu rajavartiomiestä vastaan ja yksi järjestysrikkomus rajanylityspaikalla.

Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella havaittiin kaksi lievää valtionrajarikosta, toisessa tapauksessa henkilö oleskeli rajavyöhykkeellä ilman vaadittavaa lupaa ja toisessa tapauksessa henkilö pyrki välttämään rajatarkastukset Niiralan rajanylityspaikalla.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin yhteensä 9 sakkoa, 4 rikesakkoa ja 8 huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus
Maanantaina 8.1.2018 Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppaniaan astui palvelukseen yhteensä 153 henkilöä, joista naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen 9 henkilöä. Palvelukseen määrätyt ovat pääosin kotoisin Pohjois-Karjalan, Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Etelä-Karjalan alueilta.

Muuta
Tohmajärven, Ilomantsin ja Lieksan rajavartioasemien alueet on säädetty
marraskuussa 2017 liikkumiskieltoalueiksi. Liikkumiskiellot eivät estä normaalia yleisöasiointia rajavartioasemilla tai asiointia Lieksan perinnetalolla. Ilomantsin rajavartioaseman kanssa samassa kiinteistössä toimivien muiden viranomaisten ja siviilitoimijoiden alueet ovat säädetyn liikkumiskieltoalueen ulkopuolella. Uudet liikkumiskieltoalueet merkitään kesään 2018 mennessä. Tohmajärven
rajavartioasemalla on aloitettu liikkumiskieltoalueen aitaustyöt. Muiden
rajavartioasemien liikkumiskieltoalueiden aitaamisesta päätetään myöhemmin.

1 comment for “Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – Tammikuu 2018

  1. olin lapsi ja asuimme vyöhykkeellä. opin ja tunsin kaikki partiossa kulkevat rajavartijat. henkilö tuntemukseen varmaan vaikutti kun vartioston päivystäjä kävi aamulypsyn jälleen maitoa meiltä hinkkeihin hakemassa. päivystäjällä oli puolenkymmentä peilaria pyörän sarvissa ja suurin oli vartionkeittiön emännän ruua laiton tarpeisiin. kesällä kylmäketju ei katkennut kun lypsetty maito tonkassa säilytettiin jäävedessä. jäät kesäksi sahattiin kaustajärvestä sahanpuruun kesää odottamaan, vartion maitotinkan jälkeen loppu maito vietiin tienvarteen maitolaiturille tonkissa ja joensuun osuusmeijerin auto tonkat otti omaan mylmäkuljetukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *