Tukea Värtsilän Kotiseutuyhdistykselle

Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen toiminnan tukemiseksi  on  Värtsiän  kylätalolla myynnissä edullisia joulukortteja  (kolme mallia)  ja kirjaa ”Papit made in Värtsilä”.  Joulukortin ehtii vielä lähettääkin, tai osta vaikka varastoon.   Kirja sopii lahjaksikin..

Joulukorttien mallit.  

 

Tietokirja Värtsilässä syntyneistä papeista.

Joulukortit   1 € kpl 

Papit made in Värtsilä, alehinta  5 €  kpl
ja   enemmänkin saa maksaa  jos haluaa tukea Kotiseutuyhdistyksen toimintaa.

Jos haluat osallistua Kotiseutuyhdistyksen talkootoiminnan tukemiseen ota yhteyttä Oiva Tikkaan puh. 0503006346.

2 comments for “Tukea Värtsilän Kotiseutuyhdistykselle

 1. Varmaan siellä on myynnissä vielä
  ”Kaustajärvi- rajan jakama kotikylä” kirjaakin.
  Sen tuotot menevät Värtsilän pitäjäyhdistykselle.

  Joulumieltä jokaiselle!

 2. Papereitteni joukosta löytyi yllättäen seuraava kirjoitus. Se on kirjoitettu ilmeisesti v. 1986 ja sopinee tähän kommentiksi.

  Kirkonkello lahjana Värtsilän seurakunnalle

  Värtsilän seurakunta aloitti nykyisen rajan takana Värtsilän rautatehtaan tehdasseurakuntana v. 1865. 1.5.1984 tuli 75 vuotta siitä, kun senaatti päätöksellään määräsi Värtsilän omaksi kirkkoherrakunnakseen. Asukkaita oli tuolloin seurakunnassa noin 6000 henkeä. Viime sotien alueluovutusten johdosta seurakunta pieneni, mutta jatkaa tänäänkin itsenäisenä ja elävänä. Seurakuntalaisia on nyt 900.

  Vanha Värtsilän kirkko tuhoutui kesällä 1941. Nykyinen kirkko on rakennettu Amerikan luterilaisten seurakuntien tuella vuonna 1950. Rovasti Karl Julius Karsten toimi seurakunnan paimenena tehdasseurakunnan ajoista lähtien kaikkiaan 60 vuoden ajan. Nykyinen kirkkoherra Jussi Pitkänen on 11. sielunpaimen historiassa.

  Värtsilän tehtaista on kasvanut maailmanlaajuinen, tuhansien työntekijöiden monipuolinen yritys. Värtsilän seurakunnasta on tullut pieni ja köyhä rajaseurakunta. Kuitenkin yhteydet näiden molempien välillä on jatkunut. Oy Wärtsilä Ab pitää edelleen kotikuntanaan pientä Värtsilän kuntaa ja myös kotikirkkonaan pientä Värtsilän kirkkoa. Tuoreimpana merkkinä yhteydestä Oy Wärtsilä Ab on lahjoittanut yhtiön 150-vuotisjuhlansa merkeissä Värtsilän seurakunnalle uuden kirkonkellon. Painoa kellolla on n. 400 kg ja sen suurin halkaisija on 870 mm. Ensiluokan kellopronsista valettu kello on valmistettu Itävallassa. Sen kaiunta-aika on pitkä, 82 sekuntia. Kello on jo asennettu kellotapuliin. Värtsilästä 1800-luvulta peräisin oleva vanha haljennut kello on samalla nostettu alas. Se säilytetään kirkon eteisessä.

  Uuden kirkonkellon luovutustilaisuus on 6.6. Silloin vierailee Oy Wärtsilä Ab:n toimitusjohtaja vuorineuvos Tor Stolpe Värtsilässä ja kirkossa pidetään lyhyt juhlahetki.

  Vanhan Värtsilän puolelta kuuluu nykyisinkin tehtaa pillin ääni tälle puolen rajaa. Täältä kuuluu nyt varmasti kirkonkellon ääni sinne yhtiön ja seurakunnan syntysijoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *