Itsenäisyyspäivänä sankarivainajia muistetaan Pälkjärvellä

Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivänä syttyvät kynttilät sankarivainajille luovutetussa Karjalassa, myös Pälkjärvellä. Rautu-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Pietiäinen on haastanut kaikki karjalaisyhteisöt, pitäjäseurat, luovutetun alueen säätiöt ja kotiseutuaktiivit kunniakäynneillle rajantakaisille sankari- ja kenttähautausmaille. Haasteeseen on vastannut ympäri Suomea useita pitäjiä ja kuntia. Tavoite on, että kynttilät syttyvät Itsenäisyyspäivän aamuna klo 9.00. Välimatkoista ja matka-aikatauluista riippuen osa kynttilöistä syttyy jo 5.12. iltahamärissä. Tämä on kunnianosoitus veteraaneille itsenäisen isänmaan puolesta. Jokainen voi kunnioittaa sankarivainajien muistoa omalla arvokkaalla tavallaan.

Haasteen on ottanut vastaan myös Pälkjärven pitäjäseura. Seurastamme lähtee useita henkilöitä kunnioittamaan sinne jääneitä sankarivainajia. Kynttilät syttyvät ja seppele lasketaan Pälkjärven sankarihaudoilla 6.12. klo 9.00 aikaan aamulla.

Sankaripatsaan on suunnitellut taiteilija kuvanveistäjä Erkki Eronen, hän on syntynyt Pälkjärvellä (1926). Seuramme aktiivit talkoolaiset ovat joka kevät käyneet kunnostamassa sankarihaudan ja siistineet ympäristön. Viime kesänä myös aita sai uuden maalin. Kiinnostus kotiseutua kohtaan on periytynyt myös jälkipolville. Jokavuotiset kotiseutu-valkovuokkomatkat ovat olleet erittäin suosittuja. Tämä kaikki on kunnioitus entiselle kotiseudulle ja sinne jääneille läheisille. Kiitos ja kunnia veteraaneille itsenäisestä isänmaasta!

Mikko Immonen
Joensuu

4 comments for “Itsenäisyyspäivänä sankarivainajia muistetaan Pälkjärvellä

 1. Kaunis ajatus ja myös erittäin kaunis kivi.

 2. Sankarivainajien muistoa oli kunnioittamassa 18 henkeä, juuriltaan pälkjärveläisiä, osa siellä syntyneitä. Mukana oli Suomen-ja Pälkjärven pitäjäseuran liput, havuseppele sekä sytytetyt kynttilät.
  Muistaminen alkoi laulamalla komeasti Finlandia. Koskettavan muistopuheen piti puheenjohtaja Jouni Mönkkönen. Lopuksi vielä Maamme-laulu. Tilaisuudessa oli ollut historian havinaa. Monen silmäkulma oli kostunut.

  Minä en ollut matkalla mukana, kuitenkin ajatukseni sillä hetkellä oli Pälkjärvellä.

 3. Karjala lehden nettisivuilta voi lukea
  missä rajantakaisilla paikoilla on käyty
  kunnioittamassa sankarivainajien muistoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *