38 comments for “Viikon puheenaiheet vko 48

 1. Värtsi-lehti näkyy tekevän kuolemaa.
  Johtuuko se siitä, että toimittajalle
  ei makseta riittävää korvausta työstä?

 2. Vai onko jutut vähissä, kaikki on jo kerrottu ja vanhat valokuvat tunnistettu. Vanhat dementoituu ja uusia kirjoittajia ei tule koska täällä on aina ollut taso hyvin korkea. HS kirjoitti että ylioppilaskirjoitusten arvostelua muutetaan, ei tuijoteta aina sitä onko jokainen pilkku kohdallaan. Mutta se on hidas tie saada uusia kirjoittajia mukaan.

 3. Mielestäni tässä ei toimittajan palkka auta varmaan mitään. Jos kirjoittajia ei ole niin ei ole ja lukijatkin hakeutuvat enempi sosiaalisten medioiden pariin. Minullakin olisi työlistassa vielä montakin tarinaa, mutta niissä vain on oma hommansa. On helpompi peukuttaa asiaa kuin asiaa, kuin kirjoittaa itse asiaa.

 4. Mie olen ratkaissut asian niin, että kirjoitan omalle
  taideblogille.

 5. Juu, kyllä se taitaa olla niin, että takki alkaa olla tyhjä. Vanhetessa ei jaksa enää osallitua ”yleisiin rientoihin”. Niistähän kyllä aiheita saisi. Oma elämä sujuu niin totuttua rataa,ettei sieltä mitään uutta heru. Ei nyt vielä kuitenkaan panna rukkasia santaan.

 6. Voihan sitä uutisia tiedotteita ilmoitella tälläkin palstalla.
  Joku haikaili jo muuten joululauluja, kun ei ollut vielä missään tietoa.
  Nyt on. Värtsilässä ne ovat 20.12 klo 19.00 tiedoksi.

 7. Ei Värtsi lehti tee kuolemaa.
  Hengissä on…ja toivottavasti pysyy..
  Kommentoijia ainakin riittää.

  Eikähän lehden tarvitse joka päivä ilmestyäkään.

  Joulu tulla jollottaa

 8. te paljevetiset,kysynpä jot onk tietoo miten käynne joose pitkäselle raiviolt lähettyäns,minne sijottus?toiseks,missääl oli vanhan nimismiehen ,otto karhun maapaikka,kuului menetetyihin.

 9. Jussi Pietikäiselle tiedoksi, että Raivion hovin perillisen Perttu Pitkäsen osoite on Santakuja 37, 12100 Oitti

 10. Hold your horses !

  Ei Värtsi ole mihinkään kuolemassa! Pois tuo negatiivinen asenne palstoilta!

  Kukaan ei saa palkkaa Värtsin toimittamisesta talkoilla. Juttuja on tullut ja niitä on julkaistu. Päivien hiljaisuudelle voi olla ihan luonnollisia selityksiä. Ei sitä ihminen kipeänä paljon Värtsiä jaksa vääntää. Niin ja onhan sitä muutakin elämässä tärkeämpää kuin Värtsi, kuten työ ja vapaa-aika.

 11. Tulee seurattua näitä värtsin juttuja aina silloin tällöin. Kaikki aiheet ovat hyviä ja seuraan ja luen niitä. Harvemmin tulee otettua kantaa asioihin vaikka olisi mieli tehnytkin. Nyt on noussut kirjoituksiin,että tekeekö värtsi kuolemaa? Ei varmaan tee! Juttuja vanhoista ajoista riittää meillä kaikilla. Niitä on mukava muistella ja seuraan niitä mielenkiinnolla. Värtsissä voisi olla enemmän tämän päivän ja ajan tapahtumia.En tarkoita tällä yhdistyksien toiminta ilmoituksia ja toimintaa, sillä minun mielestäni se on hoidettu kiitettävästi! Jutun aiheita olisi esim. Mitä tapahtuu Niiralan alueella. On Kiinan junaa mennyt, Cafe Niiralaa avattu, on tullut varasto toimintaa ym. Mitä maa ja metsätalous puolella tapahtuu? Miten etenee tilus ja salaojitus hankkeet ym. ym. ym. Juttujen tekeminen työn ohessa on mahdotonta! Siinä olisi jollekin tai joillekin työmaata…….

 12. olikohan kirjuuttaja alpo rummukainen ja aihe ameeriikan seppäinlehees juttu kuvaan kans taitotaotusta porista tekijänä timo r:nen.hän oli kimpassa jos oikein muistan nimen arto salmisen kaa,taidetakomo vanhoillavr:n pasilan verstailla.hänen lekansa kirvonnut otteestaan -02-03 mahtoiko olla tarkotettu temppeliaukion kirkkoon vuoden 1998n härdellin jälkee tehtyihin suojauksiin?

 13. Kauneimpien joululaulujen edellä 20.12.2017 alkaen klo 18 on perinteiset lähetyksen joulumyyjäiset srk salin puolella arpajaisineen, leivonnais-ja piirakkapöytineen. Neuleita ja ompelutuotteita myös myynnissä. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

 14. kerrotaan,että kaurilanku alettii pitkäsessä, nänäpänä huovisten paikalla nurmen kaatoon, tutas homma voimavaroja vaativaksi uskoa koettelevaksi rupeamaksi,et nähnyt pellon päätä.puhuttiin pitkäsen pitkistä heinäpelloista.paikka oli äitini mummola -30-luvun alulle

 15. Jussi P:nen antoi mielenkiintoisen kommentin Amerikan sepistä ja kirkon portista. Antti Salminen ja Timo Rummukainen perustivat taidetakomon vanhalle konepajalle.

  En tunne Helsingin kirkkoja enkä muista mihin kirkkoon kyseinen portti oli tarkoitettu. Timon mielestä siinä oli vain niin ruma oviaukko, että oli ihan pakko piirtää kaunis portti. En tiedä onko portti tehty, mutta Timo ei sitä ainakaan takonut, koska hän kuoli silloin väkivallan uhrina. Kuvat ovat siis Timon piirtämästä portin luonnoksesta, ei valmiista portista.
  Alpo Rummukainen

 16. muistan lukeneeni netistä etsiessäni tietoa raivion hovista jotta w-län tehtaanjohtajan hendusen vaimo oli eino leinon täti.leinon sedän jäätyä leskeksi ja avioduttua uudelleen hänen poikansa oleskeli jonkin aikaa tilalla.poika vartuttuaan valitsi sotilasuran,oli läheisissä yhteyksissä eino-serkkuun,loihti myös tekstiä,mahtaako sotavuosina värtsilä-pälkjärvi rintamallavaikuttanut eversti-luutnantti hendunen( sa-kuvat ko alueelta).en äkkinäisesti onnistunut uudesti juttua löytämään. jussip:nen kiittää hövligt unto koota tiedosta vervehdys majornasta suomex majoilta vanha suom.pitäjä socken ja härad tääl lännessä.

 17. rekommentation :kantsii varmaan tutustua tiaisen graduun,100-kunta sivua värtsiläasiaa sis.tilastoja ,historiaa ja selkoa väestösiirroista evakkoaikana ja jahkailuista tohmajärven kanssa aluesiirroista.

 18. Värtsi voi hyvin ja uudistuu. Uudet lukijat löytävät meidän vanhisten joukkoon. Tulee uutta juttua ja kommenttia, niitähän tänne mieluusti kaivattaneenkin. Vanhiksia väheksymättä, kiitän mm. Leoa ja Jussia. Kirjoitelkaa, kommentoikaa tai kyselkää muutkin ja uudetkin lukijat yhteyksistänne rakkaaseen kotipitäjäämme. Itse olen alunperin paljasjalkainen Värtsiläläinen, nykyisin paremminkin paljaspäinen junanviemä.

 19. missä mahtoi sijaita vanha uudenkylän koulu,oliko samoilla sijoilla kuin nykysin?äiteen opettajina muistini mukaan olisi ollut rouvat rouhiainen ja mäenpää, äitini -17 syntynyt.kenen paikka oli sen metsikön sisässä ,ku lopotista asemalle ,suht kokonen puolentoistakerroksinen?mahdanko muistaa oikein nimen,oliko koukun emannuus nimeltään lempi läheinen ystävä?

 20. Maaliskuun alussa 2009 Esa A. Luukkainen touhusi aktiivisesti Keski-Karjalan verkkoneloset-julkaisua ”pystyyn”. Kirjoittajajoukkoon jouduin hänen innostamanaan minäkin. Se Esan yritys jäi sittemmin historiaan, mutta tätä verkkolehti Värtsiäkin voidaan perustellusti pitää yhtenä siitä alusta liekkinsä saaneena lastuna. Nelosten alkuperäiset kirjoittajat jatkavat tavalla tai toisella silloin käynnistynyttä bloginkirjoittajan työtään. Sen verran asiaan kotkautuneina, että enimmäkseen jaksavat pitävät puuhaa onnistuneesti pystyssä. Terveisiä vain Esa A:lle, Veijo Tuunaselle, Erkki Jormanaiselle sekä Aili-mummolle tältä sentään hengissä vielä pihisevältä Pajapellon ukolta!
  Hyvää ensimmäistä adventtisunnuntaita ja itsenäisyyspäivää Sinne Värtsin nykyisille puuhaajille – ja lukijoillekin!

  Täällä on luettavissa Pajapellon nurkan viimeisin blogipäivitys: http://kankaalanpekalta.blogspot.fi/2017/12/niin-paljon-sanomatta-jaa.html

 21. Itsenäisyytemme 100 vuotta kunniattomuudeksiko?

 22. Kankaalan Pekalle on pakko todeta, että Värtsillä ei ole mitään yhteyttä Esa Luukkaisen verkkolehteen. En ymmärrä väitettä, että Värtsi olisi jonkin muun verkkolehden lastu. Tai sen jatke tai siitä versonut. Ei nelosen eikä minkään muunkaan. Tällainen väite on Erkki Jormanaisen idean mitätöimistä.
  Vähän historiaa.
  Erkki Jormanainen kutsui allekirjoittaneen ja Marjaana Aarnion palaveriin ja ehdotti verkkolehden perustamista. Erkki oli jo kirjoitellut omalle blogille tekstejä, mutta toimittajana hän oli miettinyt pidemmälle. Kehiteltiin nimi ja pohdittiin periaatteet riippumatta kenestäkään tai muista verkkolehdistä tai julkaisuista. Ihan omatoimisesti oltiin liikkeellä ja ilman esikuvia. Ajallinen samanaikaisuus voi olla mahdollinen, mutta se ei riitä perusteeksi.
  Jos lastujen alkuperää halutaan etsiä, niin tekijä on Erkki, ei kukaan muu, me muut olimme auttamassa ja tukemassa. Tekijöitä on sitten ollut muitakin, kuten Seppo Pusa ja Eira Varonen, näin äkkiä ajatellen. Muitakin on ollut.
  Kunnia niille, jotka oikeasti ovat olleet tekemässä, itsestäni ei ole niin väliä.

 23. Pojot heti Markukselle, ja Värtsille!
  Ilman rosvoilua ja ilman poöitiikkaa.

 24. omalta sivulta mailaus tökkii ,siitä syystä näitä lyhkösiä.
  puutarhaviljelyssä kirjottelua ravinteiden karkaamisesta,täällä sidotaan biohiileen tarkottaa ,jot uutetaan esmerkiks murskattuun grillihiilen .kompostissa käytetään typetykseen ”kultavettä” (”on vaikutukseltaan niin tehokas että taloudellinen arvo sama kuin painonsa kultaa”)keväällä kasattu komposti suotuisissa oloissa syksyllä valmis ,jonka jälkeenhiili lisätään ja annetaan muhia suojattuna sateelta.kasaan kompostin pressun sisään,niin että on sateensuojaus.

 25. Markus Kontiaiselle anteeksipyyntö, samoin muille jotka sanomisistani mahdollisesti loukkaantuivat! Tarkoitus ei mitenkään ollut vähätellä Värtsiä tai sen syntyhistoriaa. Ajatuksellisesti näen yhteyden Verkkonelosiin siinä, että sen ensimmäisiin kirjoittajiin kuului edelleen monessa hyvä ystäväni Erkki Jormanainen. Kun Verkkonelosten toimituksellisessa linjassa nähtiin häiritsevässä määrin kielteisiä sanomisia niin Tohmajärven kunnan kuin silloisen Helli-liikelaitoksen suuntaan, osa Nelosten kirjoittajista liukeni vähitellen pois.
  Erkki lähti ensimmäisten joukossa mukanaan kokemus verkkolehden toimitusideasta. Sen hän halusi siirtää Värtsilään, jonne perustettiin enemmän kotiseutuhenkinen ja myönteisempää yhteiskuntanäkemystä edustava uusi verkkolehti. Puhe lastusta ei halunnut olla vähättelevä. Jos kielikuva ei mennyt perille, kerron sillä tarkoittaneeni hyvää sytykettä, joka Erkki-veljelläni oli tuotavaksi Värtsilään uuden lehden roihuun saantia varten.
  Ehkä se, että ikään kuin aidan takaa olen silloin tällöin Värtsiin omia linkkejäni laittanut, nähdään verkkolehden toimittajien silmin häirinnäksi. Sitäkään en ole halunnut. Kun olen Keski-Karjalassa pian 80-vuotisen ikäni ajan saanut elellä, tiedän omistavani lukuisia ystäviä myös siellä entisen Värtsilän kunnan kulmilla.
  Eiköhän jatketa ystävinä Värtsissäkin!

 26. Ka jatketaan vuan, eihän myö ruveta toroomaan eto assiin tiimoilta, kyllä se on terttomi näin:-)

 27. Kankaalan Pekka. Muistat historiaa oikein. Markuksen ”oikaisut” jo muuttuvat kyseen alaisiksi, koska hän juuri oli henkilö, joka piti juttujani Nelosissa ”hölyn pölynä” kirjoituksissaan Värtsiin. Nelosissa aloitti myös Erkki Jormanainen ensin, mutta Nelosten toimituslinjaan hän ei ollut tyytyväinen ja siirtyi sittemmin kirjoittamaan Värtsiin. Koko asia oliko muna vai kana ensin, on tyhjää kiistelyä. Ei Kankaalan Pekka siihen syyllistynyt kirjoituksessaan. Minun piikkiin taas sopii tavaraa asiasta kuin asiasta.

 28. En ole anteeksipyyntöjen tarpeessa. Kerroin sen niinkuin itse Värtsin alkutouhuissa mukana koin ja mitä silloin päätimme. Niistä keskusteluista V . Tuunainen tuskin tietää mitään. Se, mihin Erkki J. On milloinkin kirjoitellut lienee hänen asiansa, neloseenkiin. Se ei kai mitään napanuoraa tai muutakaan yhteyttä tarkoita. Veijo T:n kommentti allekirjoittaneesta kertoo enemmän kommentoijasta kuin kommentin kohteesta. Eiköhän nämä ole ole jo menneitä asioita. Poista koko Värtsin linkin suosikeista, niin en erehdy enää kommentoimaan millään lailla. Hyvää itsenäisyyspäivää itsekullekin, myös Kankaalan Pekalle kuin Veijo T:lle.

 29. Täältä samat juhlatoivotukset! Ajankohdista sen verran, että Nelosia värkättiin helmikuusta 2009 ja Värtsi starttasi julkisuudessa ensimmäisellä numerollaan toukokuussa 2010. Ja hyvin näköjään hengissä pysyy! Huumori on hyvä lääke vaikkapa verkkolehden lukijakuntaa ajatellen. Hyvää jatkoa vain!

 30. Te kaikki tässä keskustelussa nimeltä mainitut olette suuria kynäniekkoja ja toiminnallanne osaltanne enemmän tai vähemmän vaikuttaneet mm. oivallisen verkkolehti Värtsin syntyyn.
  Erkki J on toiminut ikään kuin mentorina minulle kun aloin kirjoitella muisteluksiani Värtsiin noin v. 2011. Hänen ystävällisestä yllytyksestään, vaikka joutuikin jatkossa ikään kuin pitelemään kiinni päästäni. Ammattinsa puolesta siis.
  Kiitos itsenäisyytemme 100 v-päivänä Värtsistä, tietoisesti ainoasta Somestani, kaikille Värtsin luomiseen tai jatkumiseen myönteisesti vaikuttaneille.

 31. Vuan frakki piällä ja kissanrusetti kaulassa tuloo hiki, oon istunna nyt jo neljättä tuntii:-)

 32. Mitä ihmettä, onko poikamiehelle tullut linnareissu?

 33. Tuskin myöhästyt, kun viime viikon sivulla jo olet tuskissasi.

 34. Lusittu on, mutta vain tää päivä, hyvin mänöö, vuan mänköön, nyt löysätään mirri kaulalta ja seuraillaan muihen hikoiluu:-)

 35. Posti ol tuassiisa sotkenu sen kuhtukortin tulon ja se jäi suamata:-)(

 36. Sama juttu poikuusmies. Mutta, jos postituopi kutsun huomenna, niin sinnehän se on mentävä näyttämään saulillekin sitä, että kiitos vain tämä oli hieno kutsu.

 37. Jahka katotaan Hemppa tilanne, niin voijaan männä vaikka kimppakyyvillä, suap nähä:-)

 38. u-kylä koulusta,kouluntalkkari -20-luvulla oli pohjosesta ,lappalainen,lappilainen.perheen poika kuumesairaana laitettiin ulos kylmään parantelemaan itseensä paikallisten ihmetykseks. keski-karjalassa oli juttu romaanitaustaisista sodassa menehtyneistä,mistä muistui äiteen kertomana,jottavärtsilässä olis ollut heikäläisten pitämä maatila,tietoa onko? värtsilän tienoilla kuin koko maassa oli ennenaikaa mallitiloja,äiti kertoili niistä,en muista nimiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *