Värtsilän kirkon julkisivuvalaistus

Kesällä 2017 kuvattuja Värtsilän kirkon julkisivun valaisimia.

Kuvat lähetti S Mertanen

19 comments for “Värtsilän kirkon julkisivuvalaistus

 1. Viepiköhän nuo valaisimet ”valonheittimet” paljon sähköä ku ei kannata polttoo. Pimeänä ovat olleet monta vuotta.
  Sama on Leminrinteen hautausmaalla Värtsilässä. Ei valot pala sielläkään, eivät valaise Ristiä.

 2. Seurakunnan luottamushenkilönä voin kertoa, että se ei ole kannattavuudesta kiinni. Luottamuselinten päätöksen perusteeksi on merkitty – niin omituiselta kuin se ehkä tuntuukin – yhdenvertaisuuden noudattaminen! Asia ei ole edennyt missään vaiheessa valtuustotasolle saakka, joten en ole valitettavasti voinut itse osallistua varsinaiseen päätöksentekoon. Mainittu päätös on joka tapauksessa demokraattisesti tehty ja näin ollen lainvoimainen. Toisaalta mikään päätös ei voi tietystikään olla niin ”pyhä ja kiveen hakattu”, etteikö sitä voi tarvittaessa pyörtää!⛪

 3. ”Yhdenvertaisuuden noudattaminen” !! Tohmajärvelläkö?
  Pohjois-Karjalassako?
  Mitä tarkoittaa yhdenvertaisuus?

 4. Tässä tappauksessa se meinovvaa sitä, jotta jos ei pala tuikut Tohmajärvellä, niin ei ne tuiki myöskään Värtsilässä. Muissa tappauksissa yhenvertasuus voipi tarkottoo ihan jottain muuta:-)

 5. Tätä valoasiaa on käsitelty näilläkin Värtsin palstoilla aikaisemmin niin paljon, että eipä taida enää juuri olla ”lihaa luun ympärillä”. Laitan tähän kuitenkin vielä selvyyden vuoksi suoran lainauksen viimeisimmästä virallisesta käsittelystä Ystävänpäivänä pidetyn kirkkoneuvoston kokouksen pöytäkirjasta. Silloin(kin) asia oli esillä Erkki L:n kirjeitse suorittaman kannanoton johdosta. Tämä pykälä kokonaisuudessaan ja tietysti muukin pöytäkirja on luettavissa Tohmajärven srk:n nettisivuilta Info ja asiointi / Kirkkoneuvosto.

  ”Kirkkoneuvosto päätti, että se ottaa käsiteltäväkseen rovasti Erkki Lintusen
  oikaisuvaatimus / muutosehdotuksen, mutta hylkäsi sen (Hall 7.luku 49g 1 mom)
  seuraavin perusteluin, jotka perustuvat tarkoituksenmukaisuussyihin:
  Yhdenvertaisuusperiaate valaistuksen järjestämisessä eri kirkkojen läheisyyteen ja
  hautausmaille perustuu tasa-arvoiseen seurakuntalaisten palvelemiseen niillä
  resursseilla, joita seurakunnalla on käytettävissä. Rov. Lintusen ehdottama käytäntö
  Värtsilässä asettaisi seurakuntalaiset eriarvoiseen asemaan. Entä jos tikkalalaiset
  haluaisivat kappelinsa ristin valaistuna? Kysymys ei ole kirkon uudistamisesta
  reformaation hengessä, vaan palveluista, joita tuotetaan kirkollisveroilla. Värtsilän
  kirkon ja hautausmaan valaistusta ei voi rinnastaa erilaisiin jumalanpalveluskäytäntöihin.

  Yhdenvertaisuusperiaatteen perusteella värtsiläläisillä ei ole sen suurempaa oikeutta
  ”kokea silmillään kirkon ja ristin merkitystä” kuin muillakaan seurakunnan alueilla
  kulkevilla. Rov. Lintusen ehdotus hämärä- ja ajastinkytkinten käytöstä led-valojen
  kanssa vaatii toteutuakseen kustannuslaskennan ja teknisen tutkinnan laitteiden
  soveltuvuudesta pitkäaikaiseen käyttöön. Senkin jälkeen seurakunnan tulee noudattaa
  valojen käytössä yhdenvertaisuusperiaatetta ja vakaata harkintaa resurssien käytössä.
  Kirkkoneuvosto katsoi hautausmaanhoitaja Esko Romppasen laatiman selvityksen
  (Ulkovalaistus Tohmajärven seurakunnan kirkot ja hautausmaat 2016, laadittu
  22.11.2016) riittäväksi.”

  Tosi ikävää vääntämistähän tämä on kaikkinensa ollut. Syitä on sekä sysissä että sepissä; päätökset ovat teknisesti oikein tehtyjä mutta mielestäni tästä(kin) pitäisi vielä ehdottomasti pystyä neuvottelemaan!

 6. Kiitos Jussi Raerinteelle vastauksesta.
  Hyvä tietää, missä mennään.
  Vanhanaikaisia taitavat valaisimet olla ja lienevätkö enää olevan kunnossakaan.
  Sään armoilla ovat olleet kauan aikaa.
  Nykyään on ledit ja mitähän ne vielä keksiikään.
  Onneksi on Suomessa kirkkoja ja hautausmaita, ja Ruotsissa.

  Itä-Uudellamaalla asuva Värtsilän Uusikylän likka.
  Leivän perässä on pitänyt lähteä maailmalle, jopa ulkomaille.

 7. Eikö tuo Jussin kommentti olisi pitänyt julkaista aivan heti ensikierroksilla kun asiaa alettiin puimaan täällä.
  Olis minelta murheelta ja vääriltä sanoilta vältytty.

  Tämä jos mikä pitäisi tukkia suut lopullisesti asiasta, jolla on todellakin yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen päätös takanaan ja tässä ei ole suun koputtamista enää kenelläkään.

  Kiitos kun totuus tuotiin kerrankin esille, hieman myöhässä mutta rohkeuttahan se vaatii.

 8. Yhdenvertaisuusperiaate on tarkoitettu ohjaamaan ihmisten välisiä suhteita, ei valojen sytyttämistä tai sammuttamista, varten. Värtsilän kirkon ja Leminrinteen keskusristin valojen sammuttamisessa on kysymys aivan muusta. Seurakunnan päätöksenteon – ja erityisesti sen valmistelun – sisältöä on arvioitava uudelleen.

  Kun Värtsilän seurakunta aikoinaan asensi ja sytytti valot ja kun ne paloivat monta vuotta, syy oli hengellinen. Valot kertoivat ja julistivat seurakunnan tärkeimmistä asioista. Kysymys ei ole taloudellinen!

  Odotan päätöksen perumista ja paluuta aikaan, jolloin valot kertoivat Kaurilantiellä kulkeville silloinkin, kun he eivät istu kuuntelemassa papin puhetta.

 9. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat tärkeitä. MInun puolesta valot saisivat palaa. Toisaalta näin nuoremman polven ihmisenä olen kyllä sitä mieltä, että,tasa-arvoinen kohtelu kaikille. Jos on varaa, niin valot Värtsilään mutta myös muihin kirkkoihin ja hautausmaille. Ja mikä tekee toisesta hautausmaasta tärkeämmän kuin toisen.
  Mutta nyt juuri on aika ihastella valottomia hautausmaita. Huomenna kun kynttilät syttyvät, on tunnelmaa ja valoja. Huomenna sytytän ensimmäistä kertaa kynttilän äitini haudalle. Hän lähti yllättäen kesällä liian nuorena. Siksi sanoisinkin, että turhaa riidellä valoista. Hyvää Pyhäinpäivää kaikille.

 10. Tämän yhdenvertaisuusperiaatteen taakse taidetaan mennä niin kirkon valaistus- kuin maalausasioidenkin käsittelyssä. Tuollainen pykälä mitätöi seurakuntalaisten (Värtsilän väen) aktiivisuuden varojen keräämiseksi kirkkonsa kunnostamiseksi.

  Ei ole tätä päivää tuollaiset säännöt eikä ainakaan asioiden käsittely seurakunnassa. Jos lahjoituksia saadaan kerätyksi, rahat pitäisi nykyistä pienemmin mutinoin pystyä käyttämään keräyksessä esitettyyn tarkoitukseen. Siksikin etteivät lahjoittajat pettyisi puuhamiesten kykyyn hoitaa laumansa asioita.

  Kansalaiskeräyksetkin osoittavat että elämme markkinataloudessa. On kansalaisten oikeustajun vastaista, jos oma-aloitteisuus tyrmätään oman seurakunnan toimesta tavallisille tallaajille vaikeasti ymmärrettävin tasa-arvo-periaattein.

 11. Kuinka saisi kaikkien mielipiteet ja toiveet tässä asiassa yhdenvertaisiksi? Taitavat olla seurakunnan päättäjien mielipiteet paljon tasa-arvoisempia kuin maalauslahjoittajien tasasummat.

 12. Jos annettaisiin ”paikallisille” määräraha toimintaan niin saisi ”kyläläiset” itse päättää pannaanko rahaa ulkovalojen sähkölaskuun vai muuhun toimntaan kuten kirkkokahveihin ja vierailijoiden matkakorvauksiin tms.

 13. Huomasin Tohmajärven seurakunnan asioiden esittelystä, että vielä kaksi kuukautta sitten on keskusteltu Värtsilän kirkon ja Leminrinteen hautausmaan valoista. Sieltä nimittäin löytyi tämä Värtsin juttu. Siis aika tuore asia! Niinpä kannattaa takoa, kun rauta on vielä kuuma – tai ainakin lämmin

  Valojen sammuttamista on perusteltu yhdenmukaisuusperiaatteella. Ei ole oikein, että vain värtsiläisiä – PALVELLAAN. Kysymys ei kuitenkaan ole – palvelemisesta – vaan julistuksesta, silmille nähtävästä uskonasiasta. Ei siis saa toteuttaa tätä Värtsilässä, kun ei sitä toteuteta muualla Tohmajärvellä. Edesmennyt Värtsilän seurakunta on ehkä ollut oikeassa, mutta kun ei Tohmajärven seurakunta ollut silloin samaa mieltä, niin ei nytkään voi olla.

  Kun olin pyytänyt kustannuslaskelmia valojen käytöstä, se torjuttiin viitaten edellä mainittuun sammuttamisen perusteluun. Hautausmaanhoitajalta oli pyydetty kertomusta valojen käytöstä koko seurakunnan alueella.Niin saatiin yhdenmukaisuudelle päätöksen ainekset. Kirkon sanoma Sanan ja sakramenttien merkityksestä ei ollut pappienkaan mielessä. Ei tarvita kustannuslaskelmia, kun valoilla ei ole merkitystä kirkon sanoman kannalta.

  Mitä tapahtuisi, jos jokin yhdistys – tai muuten vain joukko – seurakuntalaisia lupaisi kerätä eurot e.m. valojen kustannuksia peittämään? Mitä sanoisi kirkkoherran johtama kirkkoneuvosto??? Vai onko asia jo arvovaltakysymys? Siihen viittaa mm. minulle päin naamaa lausuttu: ”Siehän oot eläkkeellä”. Olen ja maksan kirkollisveroja Tohmajärvelle, vaikka mummosektorisyistä asunkin Jakokoskella kouluaikoina.

  Muuten, olisiko vähän laajemminkin selvitettävä, mitä kaikkea sisältyy ”valojen saammuttamiseen” entisen Värtsilän seurakunnan alueella? Kyselen tätä yhä enemmän. Asia ei ehkä kiinnosta kaikkia yhtä paljon!?

 14. Otin nuo kuvat digikameralla. Kuvat laitettiin tietokoneelle. Tietokoneelta kuvasin tablettiin (tai älypuhelimeen) ja sieltä sitten lähetin Värtsin sähköpostiin. Että silleen.
  Pitääpä opetella käyttämään ”läppäriä”.

  Hyvä Erkki kun jaksat huolehtia Värtsilän asioista. Kirkosta ja hautausmaata.

  Eihän siellä Värtsilässä kohta muuta olekaan kuin kirkko ja hautausmaa.

  Värtsilän Kauppala menetettiin Neuvostoliitolle.

  Värtsilässä syntynyt auton maailmalle vienyt ”mökkeilijä”.
  S Mertanen-Martiskainen

 15. S Anitalle pikku vinkki;
  Kun sinulla on älykännykkä, niin silläkin voisit lähettää kuvia. Pientä opettelua se tietysti vaatii. Kännykästä riippuen kikat voivat olla erilaisia, mutta voisit kokeilla vaikka näin:
  Avaa kännykän kuva-albumi ja joku kuva. koskettamalla kuvaa avautuu (minun kännykässä) muutamaksi sekunniksi pieni valikkopalkki, jossa on mm kirjekuoren, sitä klikkaamalla avautuu viestin lähetysikkuna ja se kysyy kelle kuva lähetetään. Kuva lähtee siitä MMS eli multimediaviestinä. Viestiksi kuva on todennäköisesti liian suuri, mutta kännykkä osaa sen pienentää kelvolliseksi.

  Jossain kännykässä näytölle avattua kuvaa pitää koskettaa sormella näytöllä pari sekuntia, painaa ei tarvitse. Silloin avautuu valikko jossa on useita vaihtoehtoja mitä kuvalle voi tehdä. Siellä on tuo sama ”kirjekuori” sekä ”jaa” merkki. Eli ”jaa” on kuin Vee -kirjain kylellään. Siinä voi lähettää mm sähköpostiin.

  Rohkeaa aikuisopiskelua !

 16. Jes Alpo. Näyttää toimivan kun kokeilin. Mulla on ainakin 5 vuotta vanha Nokian Lumia. Se jo ilmoittelee että kuvakapasiteetti on täynnä. Mun on pitäny poistaa kuvia ja sovellutuksia. Digikameralla kuvaan paljon. Mä oon nyt hankkimassa uutta älypuhelinta. Täs kevään korval. Lähiaikoina. Ei tuu aika pitkäks kun opettelee uutta.
  Oon mie sähköpostillakin laitellu kuvia sekä kännykällä että tabletilla.

  Kiitos vinkeistä!
  Hyvää jatkoa!
  Oppia ikä kaikki! ☺

 17. Leminrinteen hautausmaa. Kuvat: S Mertanen


 18. Kiitoksia S` Anita
  Hyvät kuvat. Näin se nuoruus kuluu hupaisesti kun yrittää pysytellä kehityksen mukana, vaikkakin hoikotvasen päässä siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *