Erämaailma 2017-2018

Turska-apajilta hirvenkaatoon

Eräjuttuja miesten makuun

Erämaailma 2017-2018, toim. Minna Klapuri, Karisto 2017

Erästely on siitä kivaa puuhaa, että samalla saa kosketuksen luonnon ihmeisiin ja roppakaupalla kuntoa. Kun kiipeilee Norjan vuonojen jyrkillä rantalouhoilla tai raahaa hirveä metsän pimennoissa, niin siinä aikuisen miehenkin kunto on koetuksella.

Eräjutut ovat sitten asia erikseen. Niitä kirjoitellaan vaikkapa työhuoneessa, kun syksyinen sadekuuro rapisee akkunaan. Joku kuvaa ”yksi yhteen” eräkokemuksensa ja toinen tekee jutusta vähän henkilökohtaisemman, ehkä sisällyttää kertomukseen henkilökemiaa tai huumoria.

Hyvän eräjutun aineksia ovat tietysti aidot kokemukset, mutta kunnon jutunkertoja lisää ”lipan alta” vähän jännitettä ja hauskuuttakin tarinointiin. Niinpä jutussa voivat vilahdella myös muiden kertomat kokemukset mausteena joskin oma asiantuntemus luo todentuntua juttuun.

Tämänkertaisessa Erämaailmassa on mukana vanhoja eräkonkareita ja nuoria tulokkaita. Lieneekö liian aikaista puhua sukupolvenvaihdoksesta. Usein nimittäin, kuten Kettusen isän ja pojan jutuissa on mukana sekä isovanhempia että kolmatta polvea. Matti Kettunen luottaa tällä kertaa asiakerrontaan Joensuun koskikalastuksen vaiheista. Timo Kettusen eräreissulla on mukana useampaa sukupolvea ja meno on tietysti ihan reipasta.

Pekka Reinikan todenmakuinen kertomus hirven mehtuusta kertoo paitsi onnistumisen elämyksistä, myös niistä reissuista jolloin vedetään vesiperä.

Tuomo Karsikas on kirjoituksessaan meritaimenen haussa. Ja onnistaahan saamamiehiä tietysti.

Pertti Ehrnrooth taas kertoo sudesta joka rakastuu koiraan. Eihän siinä auta kuin ampua ilmaan ja erottaa rakasteleva pari toisistaan.

U.Pekka Kinnunen kertoilee kokemuksia koiran ensikoulutuksesta erästelyyn ja metsässä liikkumiseen.

Kirja vaikuttaa takuuvarmalta erälukemistolta taas kerran. Jos mitä odotin enemmän, niin henkilökemiaa, huumoria ja mielikuvitusta. Joskus nimittäin erämies ei ole oikein jutunkertoja vaan kuvaa tarkasti kaadon ja saalistuksen vaiheet ja – that´s it.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *