Saanko luvan?

Elpyykö lavatanssi?

Tanssimusiikkia jokaisen makuun.

Saanko luvan? Valitut Palat 2017

Tanssilavakulttuuri eli valtakauttaan 1950 – 1970 – luvuilla. Perinteeseen kuului, että miehet olivat omana ryhmänään ja naiset omanaan. Miehet läksivät alkutahtien kajahdettua hakemaan partneria ja naisten vuorolla tietysti naiset.

Muistuu mieleen tanssisalikokemukseni Tykkimäen suuressa salissa. Lavalla lauleli Jamppa Tuominen ja tahdit olivat taattua tavaraa. Kun tuli tauon paikka Jamppa asteli arvokkaasti taukohuoneeseen, mitä nyt sanan pari vaihtoi fanien kanssa. Mutta Jampan esitykset olivat tuhtia tavaraa. Toisen kerran olimme Lappeenrannan satamassa, kun sen ajan tähdet Vilho Vartiaisesta Reijo Kallioon jne. pistivät parastaan. Siinä tuli pyörähdettyä Vilhon tahdissa Nuoruusmuistoja ja tunnelma oli todella ikimuistoinen.

Tässä viiden levyn koosteessa on huomioitu niin wanhan ajan iskelmät, kuin uudempi tanssimusiikki. Esiintyjistä voi mainita vaikkapa Finlandersin, Agentsin, Souvarit, Taikakuun, Solistiyhtye Suomen, Neljänsuoran, jne… .

Tanssilavaviihde on elpymässä, mutta ehkä toisessa muodossa kuin entiset järvenrantalavat. Kiteen eläinpuistossa on eräs Suomen suurimmista parketeista. Monet 40 – 50 – luvuilla maineensa luoneet tanssipaikat ovat jatkaneet toimintaansa menestyksekkäästi. Nurmijärveläinen Ruusulinnakin pysyy ja paranoo vielä entisestään.

Tanssin tuoksinassa on kautta aikain luotu parisuhteita ja hoidettu sosiaalista kanssakäymistä. Moni tansseissa tavannut pari on päätynyt yhteiselle elämänikäiselle tanssiparketille. Suomalaisessa tanssikulttuurissa on ollut ihmettelemistä myös ulkomaalaisille.

Humppa on vakiotavaraa tanssilavoilla, samoin myös jenkka, polkka, tango ja valssi. Nuorille nämä ehkä ovat vähän vieraita, mutta muistuu mieleen ikääntyneen tanssigurun Aira Samulinin maininta siitä, että jokainen osaa tanssia, tarvitsee vain liikkua muusiikin tahtiin.

Tämän viiden levyn kokoelman anti on järjestelty niin, että esitykset muodostavat aina kahden kappaleen kokonaisuuden. Niinpä kotitanssien järjestäminen tai taustamusiikin loihtiminen onnistuu näillä ”eväillä” hyvin.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *