31 comments for “Viikon puheenaiheet, viikko 15

 1. Vaalit on käyty ja tulos oli osimoilleen odotetun kaltainen. Suurempia yllätyksiä ei tullut ja valtakunnassa kaikki hyvin, jatketaan näillä eväillä eteenpäin:-

 2. Maailma ei kaatunut sittenkään. Ainakaan vielä.

 3. Mikään puolue/ryhmä ei saanut Tohmajärvellä yksinkertaista enemmistöä, joka on tosi hyvä asia.
  Toivotaan, että paikka- ja tehtäväjaot kunnanhallitukseen sekä lautakuntiin sujuvat hyvässä yhteisymmärryksessä johtoajatuksena se, että mikään luottamustehtävä ei ole vallanhaluisen ihmisen paikka vaan vaatii kunkin mandaatin haltijalta mitä suurinta nöyryyttä!

 4. Yhteis ymmärrystä tarvitaan asioitan hoitaessa. Jokaisella kanssa kulkijalla on jotakin anutkertaista annettavaa, kun halutaan kuunneella ihmistä. Meillä Suomi 100v. on juhlimisen paikka. Haluaisin että muisteltaisiin ja juhlissa ja annettaisiin myös arvoa keksijöille joiden nimet ovat julkisuudessa jääneet kansakunnan taiteilijoiden varjoon.

 5. Nyt alkavat ne vaalien jälkeiset ”lehmäkaupat.” Niissä kaupataan sumplitaan ja juonitellaan sopivat ihmiset johtopaikoille. Ensin tulee oma etu, sitten puolueen etu ja lopuksi luu käteen kunnalle.

 6. Silmiin kun katsoo ihmistä voi nähdä kanssa kumppanin sisälle. Voi nähdä onko hän rehellinen vai omia luikku ajatuksia toteuttamassa. Me aidot Pohjois-Karjalaiset olemme ihmisiä, joilla on tunne mukana ja ymmärrys melkein yli luonnollinen,

 7. Kun lumet sulavat tienpientarilta on mukava
  seurata luonnon tapahtumia. Mutta mikä roskamäärä
  taas paljastuukaan välillä Kaurila – Niirala! Joku
  välkky oli tyhjentänyt koko roskiksensa linja-auto
  pysäkille.

  Sääperin aukiolla näkyi muutamia hanhia kuin
  myös töyhtöhyyppä. Kuovin ääntä en ole vielä
  kuullut Kaustajärven jäällä.

 8. Kun sä kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle.
  Kuovi kuului tänään. Otin verkot pois järvestä. Talvikalastus on päättynyt tällä erää.

 9. Kun et kuule kuovin ääntä, olet jo jään alla, sanoo uusvanha sanankasku.

 10. Hakuan uskoa, että vaaleilla valituilla on kaikilla jokin ajatus, jota haluavat edistää omassa kunnassaan. Toivottavasti osaavat ottaa huomioon myös toisten ajatukset. Kalevi Tikalle: Valitettavasti henki on altis, mutta liha heikko. Tilaisuuden tullen kuka tahansa voi sortua oman edun tavoitteluun, varsinkin, jos se käy yksiin sen ”ajatuksen” kanssa.

 11. Valitettavan huonosti enää tunnen Tohmajärven henkilöitä, joten osaisiko joku kertoa, pääsikö uuteen valtuustoon missä määrin värtsilä-taustaisia.

 12. Sakulle vastaus, siinä määrin, että yksi Värtsilätaustainen pääsi varmuudella jatkoon:-)

 13. Joku taisi puolustaa synnin harjoitusta sanomalla ”mutta liha on heikko ” , mutta taisi unohtaa että muutakin on kirjoitettu ?
  Mark.14.” Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen; henki tosin on altis, mutta liha on heikko.”

  Rukoilkaamme siis ettei tilaisuuden tullen sortumisia tapahtuisi ja valvokaamme ettei asia pääse yllättämään.
  Lihan heikous ei tee asioita sen hyväksyttävämmäksi jos tavoittelee vain omia etujaan.

 14. demokratia toteutuu tohmajärvellä entiseen malliin.keskusta vie ja muut vikisee.aivan tyhjä muuta väittää.saisivatko vaikka toisen yritystien pätkän jonnehi tehtyä kun entinen jo loppuunajettu

 15. Näinhän se demokratia toimii. Mie en vain ymmärrä tällä 7/7 vuotisella kansakoulupohjalla tätä vouhotusta valtakunnallisista voimasuhteista. Miun ymmärtääkseni nää oli kunnalliset kisat.

 16. Tuolla edellä Raerinteen Jussi kirjoittaa sen kuinka asioiden tulisi olla. Minä kirjoitin siitä raadollisemmasta puolesta. En ollut neljä vuotta sitten Tohmajärvellä vaan kaikuja naapuriin kuului täkäläisistä lehmäkaupoista. Toisaalta siellä on monta uutta valtuutettua joista tiedä sen. että ovat hyviä ihmisiä ja hoitavat asiat asioina. Heille suon nyt työrauhan ja menestyksen toivotuksen.

 17. Tohmajärvella keskusta varmisti valtansa aikoinaan estämällä Wärtsilä- yhtymän lukkotehtaan tulon Uuteen-Wärtsilään!
  Keskustalaista politiikkaa raadollisimmillaan.

 18. Vaalit on vaalittu.

  Olen siinä vähemmistössä joka olen aina käynyt äänestämässä mutta koskaan missään vaaleissa ei ole äänestämäni henkilö tullut valituksi 🙂

  Ja oikeasti ei harmita yhtään,demokratia toimii.

 19. Miten käy teollisten työpaikkojen kanssa, mikäli Keslan tyhjäksi
  jäävälle tiloille ei löydy jatkajaa. Ei niitä ole nytkään ole ollut
  riesaksi asti Tohmajärven kunnan alueella ? joskus tuntuu onko
  niitten eteen tehty nousukaudellakaan täysipainoisesti työtä vai,
  onko käsisydämmelle päättäjät ! Jatkuuko sama suunta edelleen
  vai onko uusilla päättäjillä uskallusta paneutua erilaisella asenteella
  tähän vakavaan asiaan . Sillä yksi teollinen työpaikka tuo tullessaan
  vähintäin kolme muuta .Yhteistyö kaikkien puolueiden kanssa antaa
  paremman tuloksen kuin sanelupolitiikka yhdeltä tai kahdelta
  ryhmältä. Useimmiten siinä joutuu kaikki tekemään omalta osalta
  myönnytyksiä suuntaan jos toiseen mutta lopputuloksen kannalta
  se voi kantaa kantaa pitkällä tähtäimellä parhaiden hedelmää.

 20. Ei mee minun kaaliin, että jos mennään
  äänestyskoppiin saakka – näytetty henkkarit
  sun muut – niin sitten siihen lappuun kirjoitetaan
  tai piirretään mitä sattuu. Tälläkin kertaa hylättyjä
  ääniä oli jotain 16 000.

  Sanomalehti Karjalaisen yleisönosastossa
  on kirjoitus ”Äänestystapahtuman arvokkuus
  palautettava”. Juuri näin. Ja meistä itsestämmehän
  se on kiinni kuinka arvokkaana tapahtuman koemme
  ja kuinka äänestysoikeutta arvostamme.

 21. Tohmajärvelle ja Värtsilään pitäisi saada oikeasti työpaikkoja ettei kaikki kuihdu aivan kokonaan syrjäseuduksi. Itse lähdin pois, kun huomasin muutoksen tekevän sen, että palvelut ajetaan alas ja töitä ei ole eikä tule paikkakunnalle.
  Se mitä Värtsilä menee edellä siinä Tohmajärvi tulee perässä. Ja tähän ei auta mikään pitäjäajattelu tai mukaan hömpötys.Se ei tuota yhtään lisää virkeyttä mihinkään, jos kaikki on jo menossa hyvää vauhtia pois kyliltä.
  Sanoisin tätä realismiksi, pitää todeta missä mennään eikä elellä turhissa haavekuvissa.

 22. Pitääpä ihan kertoa toisillekin, että söin talkkunaa. Varmaan reilu puoli vuosisstaa edellisestä kerrasta. Oli ihan hyvää.

 23. Ei taida rukoukset paljon Suomi-Neitoa auttaa. Valtion velka on tätä nykyä miltei 104 miljardia. Elokuussa 2015 se oli n. 98 miljardia ja keväästä 2009 on velka miltei tuplaantunut. (Lähteenä velkakello.fi.)
  Minusta oli ikävä nähdä, että tämän kevään kunnallisvaaleista tehtiin yhden jos toisenkin tahon näkemyksillä ”hallituspuoluevaalit”. Kurjuuden jakamisesta huolimatta Kreikan tiellä siis edelleen ollaan; mutta toivotan jaxuhalit kaikille uusille sekä vanhoille kunnanvaltuutetuille tulevissa haasteissa.

 24. Oikeassa olet, Janne! Äänestämättömät, muistakaa tämä. Ja myös te, jotka ette suostuneet ehdokkaiksi, kun pyydettiin. Ei ollut tunkua vastuuta kantamaan. Seuraavissa vaaleissa voi äänestää demokraattisen yhteiskunnan puolesta – JALOILLAAN!

 25. Äänestäjillä ja äänestämättä olevilla on myös vastuunsa.
  Olen aiempien vaalien alla keskustellut kansanedustaja, kuin ministeritason ehdokkaiden kanssa.
  Ovat jopa kysyneet olenko jo tai aionko äänestää?
  Johon minulla on ihan vakio vastauskin.
  Takuulla ja varmasti äänestän aina, koska silloin velvollisuuteni lisäksi minulla on vara myös arvostella tekemäänne politiikkaa ja varsinkin tekemiänne munauksia.
  Päin vastoin niillä, jotka eivät äänestä ei ole moraalisestikaan arvostelu oikeutta, koska ovat tavallaan luopioita.
  Ja löytyy jopa niin itsehyväisiäkin tosin tyhmyyttään, että itsensä nolatakseen jopa kehuvat vielä, etteivät olleet äänestäneet.

 26. Toimivaan demokratiaan kuuluu äänioikeus, mutta mielestäni siihen kuuluu myös oikeus olla äänestämättä tai asettumatta ehdolle, vaikka pyydetään.
  Voin kertoa, että itse täytin mainituista vastuista ensimmäisen, toista en.
  Jokainen kansalainen tehnee ratkaisut omista lähtökohdistaan käsin, eikä se(kään) asia syyllistämällä parane.

  Kerrataanpa vielä, vastuuttomia ihmisiä ovat siis äänestämättömät ja ehdokkaaksi suostumattomat; listaan voisi varmaan lisätä vielä ainakin seuraavat kategoriat:
  – väärää ehdokasta äänestäneet
  – vaalitulokseen kriittisesti suhtautuvat
  – valituksi tulleet henkilöt, jotka eivät jostakin syystä joko tahdo, jaksa tai pysty kuitenkaan hoitamaan tehtäväänsä

  Siinähän sitä on jo kuormaa kannettavaksi kaikille heille, joita ei voi painaa johonkin tiettyyn muottiin mutta jotka kuitenkin tahtovat elää elämäänsä tässä Suomenmaassa ja osallistuvat omilla ehkä vaatimattomillakin veroeuroillaan yhteisen hyvinvointivaltion rakentamiseen ja ylläpitoon!

 27. Hyvä kommentti Jussilta. Omat kommenttini perustuvat siihen, että jotkut ylpeilevät sillä, etteivät äänestä. Järkevä selitys on aivan muuta kuin rehvastelu. Tietysti on oikeus, ettei suostu ehdokkaaksi. Jussin mainitsemien syiden lisäksi on myös ikä perusteltu este.

 28. Kyllä se on laillinen kannanotto sekin jos ei äänestä.Tätä se on tämä demokratia. Parempi tietysti jos kaikki kävisivät uurnille. Tulisi varmaan aika paljon toisen näköinen puolue kartta.

 29. Myönnän sen, että äänestämättä jättäminen on kannanotto siinä missä joku muukin. Se vain on sellainen kannanotto ettei sillä ole mitään vaikutusta siihen kuinka toimivat nämä vaaleissa valitut henkilöt luottamustehtävissään.

 30. Vaalit on vaalittu, katsotaan miten käy ja siirrytään muihin asioihin:
  Eilisessä myöhäisillan uutislähetyksessä puhuttiin lähiruoasta. Mekin vaimon kanssa olemme nauttineet tällä viikolla lähiruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä; tiistaina sorsapaistia ja eilen kiiskellä sekä ahvenella terästettyä matikkasoppaa. Sorsat on ammuttu Sääperiltä ja kalat peräisin Jänisjoesta; molempien aterioiden runkona kiteeläistä perunaa ja liemenä sekä juomana oman navetan maitoa. Enempää en uskalla kehua, mutta suorastaan taivaallista evästä; melkein tuli ruokaillessa ilon kyyneleet silmiin. Tätä(kin) kaikkea on Jumalan siunaus!

 31. Kokouksien alussa tavallisesti todetaan paikallaolijat. Nimenhuutokin suoritetaan. Vastauksia kuuluu; täällä, paikalla jne.
  Usein epäilen, ovatko kaikki todella ”paikalla” vaikka istuvatkin paikoillaan. Eduskunnan kuvissakin voi joskus nähdä kuinka ”paikallaolija” räplää mobiililaitettaan. Käväisee varmaan mielessään välillä ihan muualla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *