Jenni Kallio: Opettamisen vallankumous, opettajasta elinikäisen oppimisen valmentajaksi, Tietosanoma 2016

Opettaminen on lähimmäisenrakkautta
Opetussuunnitelman kiharat
Kohtaa ihminen ihmisenä

Omassa opettajan työssäni, joka on muuttunut ansaituiksi eläkepäiviksi, olen kokenut paljon. Olen nähnyt rehtoreita, jotka luottavat väkivaltaan oppilaiden kasvatuksessa ja toisaalta opettajia, joiden oppilaat ”etsivät tietoa” pelaamalla korttia koulun kirjastossa tai tietokonepelejä tietokoneluokassa. Yleensä olen tavannut työhönsä väsyneitä opettajia, joiden opetus on lähinnä rutiinia, josta ei ole paljon apua oppilaille. On tietysti niitäkin, jotka rakastavat lapsia ja suhtautuvat opetustyöhön kuin kutsumukseen. Viimeisinä opettajan vuosinani huomasin, että opettajille sälyytetään kokouksia, koulutuksia ja palavereja enemmän kuin olisi tarpeellista.

Varsin usein piti jättää palaverien ja kokousten takia luokka selviytymään itsekseen. Kun rakastin oppilaitani ja
halusin kohdata heidät ihmisinä, minulle usein sälytettiin koko koulun häiriköt opetettavaksi, koska ”tuo saa ne tottelemaan”.
Oma lukunsa ovat viime aikojen videoidutkin opettajat, jotka palavat loppuun yrittäessään parhaansa kiroilevien ja ilkeiden oppilaiden kanssa. Siitä seuraa loppuun palaminen. Johdanto tämän kirjan esittelyyn oli pitkä, mutta halusin osoittaa, että hienot opetussuunnitelmat ovat vain teoriaa ja sanahelinää. Tärkeintä on, että opettaja rakastaa työtään ja suhtautuu oppilaisiin luovasti ja inhimillisesti. Kirjan tärkeimmän opin löysin jostakin puolenvälin tienoilta. Suhtaudu oppilaisiin kuin ihmisiin ihmisenä.

Toki Jenni Kallio on asiansa tunteva erityisopettaja, joka kuitenkaan työnsä vuoksi tuskin tietää millaista on opettaa villiä koululuokkaa. Erityisopettaja kun yleensä toimii parin kolmen oppilaan kanssa kodinomaisessa ympäristössä. Helppo siinä on olla lämmin ja empaattinen. Oppilas aistii opettajan sisimmän
helposti ja todellinen rakastava opettaja saa oppilaat puolelleen  ja tulokset ovat sen mukaisia. Jos joka vuosi uhrataan opettajien oppilaiden ajasta, jopa koulutunneista, puolet uusien hienojen opetussuunnitelmien tekemiseen ja sanahelinän muotoiluun, ollaan väärillä linjoilla.

Jouko Varonen

opetajakuva

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *