Paloharjoitus Niiralassa

Keskiviikkona 26.10.2016 Niiralassa paloyksiköt Suomesta ja Venäjältä suorittivat kaksi kertaa vuodessa pidettävän yhteisen paloharjoituksen. Paloharjoitus tapahtui entisen John Nurminen -huolintayrityksen hallien takana sijaitsevalla kentällä.

Saavuin paikalle harjoituksen jo ollessa käynnissä. Harjoitusaluetta vartioinut rajamies tiedusteli ystävällisesti harjoituksen johdolta, saisinko ottaa harjoituksesta kuvia ja kenties haastatella siihen osallistuvia. Kohta sainkin siihen luvan ja paloharjoitusta johtava päivystävä palopäällikkö Mika Viertola osoitti minulle paikan, mistä tapahtumia voi turvallisesti kuvata ja lupasi lausua muutaman sanan itse harjoituksesta, kunhan venäläiset palomiehet pääsisivät mukaan itse toimintaan. Paikalla olivat mm. Tohmajärveltä, ylipalomies Kari Pääskynen ja Värtsilän palontorjuntayksikön johtaja Pekka Kunnas, kuten myös Venäjän Karjalan hätätilaministeriön johtoa ja palosotilaita.

Alueella oli kaksi säiliövaunua, joiden välistä nousi sankka valkoinen savu. Vaunujen palamista imitoitiin näin savupommilla. Paikalla oli useita suomalaisia paloautoja ja kohta paikalle saapui myös yksikkö Venäjän Värtsilästä. Kohta sammutus jo pääsikin jo alkamaan.

Tämä on kuvitteellinen tilanne, joka tapahtuu Niiralan ratapihalla, mutta teknisistä syistä sitä harjoitellaan täällä. ”,näin selosti tilannetta hetken päästä paikalle saapunut paloharjoituksen johtaja. Hän kertoi, että harjoituksella on kaksi pääteemaa: Lisäveden saaminen Jänisjoesta paloa sammutettaessa ja venäläisten paloautojen käyttö tässä tarkoituksessa, heidän tehokasta pumppukalustoa käyttäen. ”Tämänkaltaisen palon sammuttamiseksi tarvitaan 10 000 litraa vettä/minuutti, mikä onkin koko säiliöautollinen. Sellaisen vesimäärän kuljettaminen paikalle olisi mahdotonta, siksi lisävettä otetaan Jänisjoesta.” hän sanoi.

1

Suomalaiset paloyksiköt aloittivat sammutuksen ensimmäisinä

5

Venäjän Värtsilän paloauto saapuu paikalle

6

Venäjän hätätilaministeriön edustaja ja tulkki seuraavat tilannetta

8

Sammutus jatkuu

9

Jänisjoesta saatu lisävesi tehostaa sammutusta huomattavasti

4 comments for “Paloharjoitus Niiralassa

  1. Tärkeää sammutusharjoitusta Värtsilässä! Kirkon ulkovalojen ja hautausmaan keskusristin valojen sammutuskin voisi olla VAIN harjoitus!????? Mitä arvelee kirkkoneuvosto, jolle olen toimittanut asiaa koskevan kirjeen. Taitaa olla jo toinen yhteydenotto.

  2. Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä. Palava vaunu voi myös sisältää kemikaaleja, joista voi tulla päästöjä maaperään ja ympäristöön. Ympärillä olevat ihmiset ja niidän suojaus on ensisijalla. Maaperän puhdistus on myös todella tärkeä, ettei pohjavesi tapahtuma paikan ympärillä pilaannu.

  3. Pohjavedet lienee pilalla ratapihojen ympäristössä kun kaikenlaisia myrkkyjä on maahan vuosien mittaan valunut alkaen myrkyllisistä ratapölleistä. Eli ei kai kukaan juo siinä lähellä oman kaivonsa vettä?

  4. Valuukos niistä vaunuista aineita maahan ei minun tietäekseni?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *