Fingerporit väreissä

Paavin erektio-ongelmat ja muita vitsejäfingerporin_koko_kuva_1-30657794-frntl
Fingerporia väreissä
Suosikkistripit yksissä kansissa

Pertti Jarla: Fingerporin koko kuva 1, Arktinen Banaani 2015

Pertti Jarla kertoo, että usein ideat Fingerporin sarjakuvastrippeihin ovat syntyneet yleisövinkin perusteella. Joskus juttu on punottu porukalla oluttuopin ääressä, onpa matkalla nähty erikoinen tienviittakin stimuloinut kansaa naurattavan stripin.

Pertti Jarla ( s. 1971 Nastola) kasvoi maitotilalla onnellisissa perhekuvioissa. Sisaret hankkivat sarjakuvia, joita poika ahmi ja televisiostakin tuli -70 – luvulla piirrettyjä joka makuun. Piirtäminen innosti poikaa jo hyvin varhain. Siskon ideasta syntyi sarjakuvahahmo Tex Tiili, stetsonpäinen sankari, jonka seikkailuja syntyi yhden stripin päivävauhdilla. Absurdi huumori oli nuorelle Pertille mieleen ja niinpä rosvotkin käyttivät tukikohtanaan Suomessa sijaitsevaa pyramidia.

Lueskelin kirjan kahdessa illassa ja näissä alkukauden pläjäyksissä on huumori jos mahdollista, vähemmän ”kieroutunutta” kuin turhautumistakin sisältävissä nyky-sarjiksissa. Toki Jarlan oivallukset aukeavat moneen suuntaan, onpa Fingerporissa teknistäkin osaamista ja joskus sarjan aiheena on esimerkiksi uusien elimien tuottamiseen erikoistunut Fingerpolin osasto.

Luulisin, että Rivo-Riitan huomautuksista suomalainen lehdenlukija huvittuu eniten. Riitta on työssä barissa ja tarttuu asiakkaiden keskusteluihin omalla rivolla sanastollaan.

Asko Vilenius on Heimo Vesan, sarjiksen päähahmon koulukaveri. Jo koulussa Vileniuksen perversiot pääsivät valloilleen. Kun ekaluokan opettaja pyysi oppilaita yksitellen esittelemään itsensä luokan eteen, oli Vileniuksen käsi ensimmäisenä pystyssä ja tietysti esittely oli melkoisen räväkkä.

Pertti Jarlan huumori on saavuttanut lukijoiden suosion. Toivotaan, että kotimaisen sarjakuvan nousu saa aikaan myös taiteellisempia sarjakuvaromaaneja ja -albumeja.

Jouko Varonen

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *