Vielä ilmoituspeilistä

Pitkästä aikaa toivottelen Värtsin lukijoille lämpenevää kesää ja kaikkea muuta mukavaa mitä kunnon kesäviettoon kuuluu.

Oma vointini rupesi reistailemaan tammikuun lopulla. Terveet jalat, ne ovat todella tärkeät vaikkapa ei ole kyse kuin kahden henkilön huushollista. Toivon koko sydämestäni, että tehdyt operaatiot olisivat onnistuneet, ainakin niin luvattiin. Kuntoni tuntuu olevan vielä vähän siellä sun täällä, mutta eiköhän se siitä! Sairaalasta kotiin palattua avasin Värtsin, ja mikä hieno yllätys siellä odottikin! Tarkoitan tietysti sitä Tohmajärven Sisä-Karjalan varastolta löydettyä ilmoituspeiliä. Lämmin kiitos vaan löytäjälle näin jälkikäteen.

Värtsilän kansantalon mainospeili vuodelta 1936

Hirvosen lihakauppa on mielestäni ainoa ilmoittajista, jonka sijaintia en saa mieleeni. Taulu näyttäisi olevan vuodelta 1936, ja Kansantalon omistuksessa. Kansantalo valmistui vuonna 1936, ja ensimmäinen ensi-ilta teatterilla oli Tukkijoella.

Olen miettinyt miettimästä päästyäkin missä tuon ilmoituspeilin paikka olisi ollut? Ulkoseinässä, oven molemmin puolin ei mielestäni ollut minkäänlaista ilmoitustilaa, tuo vanha kuvakin sen todistaa. Kuinkas Pussinpohjan Masa, muistatko asiaa paremmin? Niin kuin nähdään, on sitä osattu mainostaa jo tuolloin, ennen sotiakin, tyyli vain on ollut toinen.

Soitin taas kerran Tohmajärvelle hyvämuistiselle heimolaiselleni Annille, hän on minusta muutaman vuoden vanhempi. Anni ehti aloittaa työelämänsä juuri Kansantalon ravintolassa. Vesiperä tuli Anninkin kanssa keskustellessa. Tilavan eteisaulan seinilläkään emme kumpainenkaan muista ilmoituspeiliä nähneemme, jotenka ikuiseksi mysteeriksi taitaa tuo hieno löytö jäädä.

Kuva_ilmoitustaulukirjoitukseen

Valokuva Värtsilän Notkolta ennen talvisotaa, ehkä 1930. Oikealla tien laidassa Osuusliikkeen Notkon myymälä, joka 1936 siirrettiin Kaurilaan, jossa se vieläkin on Niiralaan menevän rautatien ylikäytävän vieressä.

Hilkka Partanen

1 comment for “Vielä ilmoituspeilistä

  1. Oliskohan tässä mainostaulun paikka?

    Hilkan mainostaulujutun lopussa olevan Notkon tienoon valokuvasta näkyy, miten kylältä tuleva tie jatkuu Kylänpäähän, Uuteenkylään ja edelleen Patsolaan. Muistan tien kuin eilisen päivän, sillä pyöräilin sitä usein keskikoulusta kotiin Kaurilaan. Valokuvasta näkyy selvästi tien oikealla puolella Notkon vanha Osula, vasemmalla tiehaara Pussinpohjaan, sen yläpuolella Valveen leipomo, kärrypolku Kansantalolle, sekä kylälle tulevan tien vasemmalle puolelle Ustinoffin(?) kioski, jonka edessä tien reunalla leveä, viistopäinen, noin kahden metrin korkuinen tolppa. Uskon sen olleen mainostaulun sijoituspaikka. Todella hyvä paikka mainostajien ja niiden lukijoiden kannalta.

    Terveisin Aarre Partanen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *