Saarenmaalla

xx

Saarenmaalainen isokokoinen hiisi Suur Töll ja vaimonsa Piret ovat saaneet oikein kunnon kalansaaliin. Kovin vetävä on askel tällä Piret-rouvalla.

Seal laupäevaõhtuselt lõhnavad kased,
kui nendesse vajutad hõõguva näo,
ja pühapäev hinges sind uskuda laseb,
et õnne vaid kauguses kukuvad käod.

Siell’ lauantai-iltana valkeat koivut
ne kunnaille antavat lehtevän näyn.
Ne hartaina näyttävät lausuvan sulle
vain onnea kaukana kukkuvat käet.

Oh, keeruta, lennuta, linalakk-neidu,
kel silmist nii kelmikaid sädemeid lööb!
:,: Ei sellist küll maailmas kusagil leidu
kui Saaremaa heinamaal juunikuu ööl. :,:

 

Georg Ots lauloi Saarenmaan suomalaisten mielenmaisemaan, ja Saarenmaa onkin mielenkiintoinen tutustumisen kohde merellisen luontonsa vuoksi, historiansa vuoksi, nähtävyyksiensä vuoksi ja ihan vain omaleimaisuutensa vuoksi.

Saarenmaa oli Värtsiläisten seuran kesäretken kohteena 7.- 11. 6. 2016 tiistaista lauantaihin. Matka oli suunniteltu yhdessä enolaisen Liikenne Kinnusen kanssa, joka hoiti matkajärjestelyt. Värtsiläisten seuralle oli alunperin varattu matkalle 18 paikkaa, mikä loppujen lopuksi hieman ylittyi, kun seuran matkaväkeä oli 20. Matka oli Liikenne Kinnusen myyntiohjelmassa ja Saarenmaalle lähtijöitä olisi kuulemani mukaan ollut enemmän kuin mukaan voitiin ottaa. Lähes viidenkymmenen hengen bussi oli täynnä matkalaisia. Pitkälle bussimatkalle oli järjestetty pikkuisen ohjelmaakin. Pelattiin bingoa ja tutustuttiin viron kielen saloihin ja sanoihin. Olipa mukanan laulun taitajiakin. Helsingistä Tallinnaan seilattiin illalla ja ensimmäinen matkayö vietettin laivassa.

Aamulla lähdettiin kohti Saarenmaata ja saareen kun oltiin menossa niin edessä oli meren ylitys puolen tunnin lauttamatkalla Virtsusta Muhun saaren Kuivastun satamaan.

xx

Virtsussa jouduttiin odottelemaan hetki ennen kuin päästiin lauttaan.

xx

Keulavisiirin mainos Saarenmaasta. www.saaremaa.ee

Muhusta sitten ihan maantietä ajaen Saarenmaalle ja Kuresaareen, jossa majoituimme Hotelli Ryytliin kahdeksi yöksi ja niiden välissä olevaksi päiväksi.

xx

Hotelli Ryytli, ei mitään luksusta, mutta kelvollinen majapaikka. Liekö nurmikkoa vartioivan kivineidon mallina ollut Saarenmaan valssissa mainittu linalakk-neidu.

Kaikille matkalaisille yhteistä ohjelmaa oli ainoastaan lyhyt kiertoajelu pian majoittumisen jälkeen. Paikallinen opas oli mukana kertomassa Saarenmaasta. Muutoin itse kukin järjesti omat menonsa ja etsi tutustumiskohteensa Kuresaaresta tai lähiympäristöstä. Värtsiläisten Seuran väki kokoontui kuitenkin yhteiselle päivälliselle majoitushotelliin lähtöpäivää edeltävänä iltana.

xx

Päivällistä odotellessa puheenjohtaja taisi neuvotella Eeron kanssa porukan  viihdyttämisestä. Eero kun on laulumiehiä.

xx

Päivällistä, kuhaa ja perunamuussia odotellaan.

xx

Leenalla ja Pentillä oli lystiä laulun lomassa.

Saarenmaalla on hyvin värikäs ja monipolvinen historia. Saarta ovat hallinneet menneinä vuosisatoina saksalaiset, tanskalaiset, venäläiset, ruotsalaiset ja aina välillä ja tietenkin nyt itsenäinen Eesti, jotkut edellä mainituista valloittajista jopa useaan otteeseen. Saarella on valloituksista huolimatta säilynyt upeita vanhoja rakennuksia, Kuresaaren keskiaikainen piispanlinna ja useita kirkkoja samalta aikakaudelta, 1200-luvulta.

xx

Kuresaaren piispanlinnan muurit ja tornit kohoavat jylhinä matalmpien rakennusten kattojen yläpuolelle.

xx

Aivan piispanlinnan vieressä vastakohtana linnan synkille muureille on viehättäviä rakennuksia, kuin jostakin sadusta.

xx

Pieni viiden hengen joukko teki taksilla tutustumismatkan Kuresaaren ympäristöön. Taksinkuljettaja esittelee Sirkalle keskiaikaista kirkkoa.

xx

Kirkoissa oli upeita lasimaalauksia.

xx

Anglan tuulimyllymäellä on viisi tuulimyllyä, joista neljä on Saarenmaalle tyypillisiä pukkimyllyjä.

xx

Kaalin kylässä on useita metoriitikraatereita. Tämä on niistä suurin.

xx

Ehdottomasti on käytävä Kuresaaren torilla, jossa on tarjolla runsaasti käden taidon tuotteita. Ilmari on löytänyt tuoreita mansikoita.

Poispäin kuljettiin samaa reittiä kuin menomatkalla. Eroa oli vain siinä, että Tallinnassa nukuttiin yö hotelli Tallink Cityssä, siinä monille tutun Viru hotellin vieressä. Ja ennen hotelliin majoittumista janoisille tarjoutui mahdollisuus tutustua Tallinnan valikoimiin. Se ei kuitenkaan aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia matkantekoon. Porukka oli aina kuuliaisesti paikalla oikeaan aikaan ja matka sujui mainiosti, mistä kuljettajakin kiitteli reissaajia. Tulomatkallakin laulutaitoiset viihdyttivät seuruetta. Kotiin ehdittiin lauantai-iltana.

Mukava matka. Kiitos Liikenne Kinnuselle ja kaikille matkaa puuhanneille kuin myös matkalla mukana olleille. Hieraistiin pikkuisen pintaa Saarenmaan arjesta. Jokainen koki jotakin. Jotakin jäi sinne mielenmaisemaan. Silti monta paikkaa jäi näkemättä, monta hetkeä kokematta. Ehkäpä sitten joskus toisella reissulla ja vähän useamman päivän ajalla.

:,: Me ööd on nii valged ja kuluvad ruttu,
et linalakk-neidu sa püüda ei saa. :,:

 

Teksti ja kuvat
Seppo Pusa

5 comments for “Saarenmaalla

 1. Kiitos Seppo kuvista ja matkakertomuksesta.Oli hyvä reissu.Värtsiläseuralaisten kanssa on mukavaa olla matkalla.Mietitään ensi kesän matkaa.Suuntautuisiko se Etelä-Viroon,Gotlannin Visbyhyn vai vaikkapa Ahvenanmaalle?

 2. Harmi kun ei voinut lähteä mukaan. Ne on aina elämän kohokohtia kun saa tehdä matkan tutussa porukassa.
  Mutta hyvä kun saa tehdä matkaa Värtsin välityksellä. Kiitos Sepolle.

 3. Tutun näköistä porukkaa, kuin myös tuttuja
  kuvauskohteita. Kesän alussa siellä on varmaan
  paljon kukoistavampaa, itse olin siellä muutama
  vuosi sitten, mutta oli jo hieman liian syksyistä.

  Pälkjärven pitäjäseura tekee myös matkan Saarenmaalle
  elokuussa, sitä voisi kysellä Matka Karjalasta. Pakko
  ei ole kuulua ko seuraan.

 4. Lämmin kiitos kaikille matkalle osallistuneille ja eritoten Liikenne Kinnuselle ja muille matkanjärjestelyihin osallistuneille erinomaisesta järjestelyistä. Laitetaa mietintämyssyyn jo nyt ensikesän matka. Matka voisi olla hieman pitempi, ja henkilökohtaisesti ehdottaisin Etelä-Viron kartanokierrosta. Kinnusen matkat eivät ole hinnankirolla pilattuja. Värtsiläisten kanssa oli todella mukava matkustaa ja pagista. Meillä ”mykillähän” oli linja-autossa perällä oma loosi.Tulen heinäkkuussa Tuupovaaraan Tarvaisten sukukokoukseen, ja yövymme vaimon kanssa hotelli Joessa. Hyvää kesää kaikille.

 5. Kiva nähdä Saarenmaan maisemiakin. Viro on kaikenkaikkiaan hyvä maa matkustella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *