Hili&Ola ja mahdoton Mauri

Avaruuslentäjien lapset
Mielenkiintoinen lastenkirja
Outo mies kotimiehenä

Annika Eräpuro: Hili&Ola ja mahdoton Mauri, Karisto 2016

9789512359752”Kaikki alkoi siitä, kun isä ja äiti lähetettiin maata kiertävälle radalle. Ei nyt ihan noin vain, tietenkään, käsillä ja jaloilla räpistelemään, vaan avaruusaluksen sisällä – he kun sattuivat molemmat olemaan astronautteja.”

Annika Eräpuro ( s. 1962) on kemiläissyntyinen dramaturgi, näyttelijä, suomentaja ja sanataideohjaaja. Opastusta tekstin tuottamiseen hän on saanut mm. Oriveden legendaarisessa opistossa. Kirja vaikutti hyvin ”amerikkalaismaiselta” mitä tulee henkilöskaalan luonnehdintoihin ja tapahtumisen humoristisuuteen, joskus myös hivenen jännittävään touhuiluun.

Sen sijaan isä ja äiti jäävät vähän kulisseiksi, ja kulisseja he ovatkin sillä heidän aikansa menee noissa avaruustouhuissa.

Eräpuro ei lataa isosti jännitystä isän ja äidin ammatin pohjalta. Kirjassa tapahtuu kuitenkin jännittävä tilanne, kun avaruuslennossa tulee ongelmia.

Kun isän ja äidin avaruusmatka lähestyy, lapset päätetään majoittaa Sirilinda-tädin luo. Pahaksi onneksi täti lähtee välillä matkoille ja lapset joutuvat Maurin huomaan. Mauri ei salli hellan käyttöä tai television katselua ja vaikuttaa muutenkin tyrannimaiselta ja oudolta. Herää jopa epäilyksiä Maurin henkilöhistoriasta.

Eräpuro on taitava ihmiskuvaaja ja lasten aivoitusten tallentaja. Kuitenkin pitäisin tätä avaruusvanhemmat-teemaa vähän kaukaa haettuna. Joskus myös tarina etenee vähän junnaavasti eivätkä jännitteet riitä. Tätä ongelmaa pelastaa tietysti se, että Eräpuron henkilöt on kuvattu kivasti ja heidän toimintansa erityisissä olosuhteissa on joskus hauskan humoristista. Enemmän olisin kuitenkin sisällyttänyt juttuun jännitteisyyttä ja tapahtumia.

Kirjoittajakouluttajan rutiinilla voi syntyä tällaista lastenproosaa. Räiskyvyys siitä puuttuu ja henkilöskaala on liian suppea. Toki Maurin persoonan arvoituksellisuus tuo mukaan hivenen jännitettä.

 

Jouko Varonen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *