Tohmajärven rajavartioaseman avoimet ovet -päivä

Tohmajärven rajavartioasemalla oli avoimet ovet päivä maanantaina 21.3.2016 osana Rajavartiolaitoksen 97. vuosipäivän tapahtumia.

Tilaisuudessa rajavartioaseman päällikkö Kapteeni Markku Räty piti esitelmän rajavartiolaitoksen toiminnasta ja organisaatiosta.

Esitelmä oli mielenkiintoinen ainakin minulle kun en rajavartioston toiminnasta tiedä paljon muuta kuin sen mikä näkyy rajaa ylitettäessä. Rajavartioston henkilökunta on vähentynyt viimeisen parinkymmenen vuoden sisällä rajusti, rajan valvontaan on tullut paljon valvontaa helpottavia teknisiä laitteita liiketunnistimia, kameroita jne… Tämän seurauksena itse rajalla fyysisesti partiointia ei niin paljon tarvita.

Rajavartijoilla on myös jonkun verran yleisiä hälytystehtäviä jos jotain sattuu niin yleensä raja-vartija on täällä Värtsilässä ensimmäinen viranomainen joka saapuu paikalla ja hyvä näin kun kaikki muut viranomaiset ovat niin kaukana. Heillä on myös hyvä ensiapukoulutus ja taitoja kerrataan vuosittain, ovat elvyttäneet ihmisiä sydänpysähdyksen jälkeen niin sanotusti ”taikaisin tulille”.

Pihalla oli Rajatarkastuskoiranäytös ja kalustoesittely. Oli hienoa katsoa kun rajakoira Vili esitteli taitojaan. Muutama auto oli laitettu jonoon kuten ovat tuossa rajalla kun saavutaan Venäjältä Suomeen. Koiraohjaaja antoi Vilille käskyn ”etsi” ja koira melkein välittömästi löysi oikean auton johon oli piilotettu jotain laitonta.

Mielenkiintoinen tapahtuma sinänsä valitettavasti osanotto oli vähäistä, pari muuta ihmistä minun lisäkseni.

”Me vartioimme tuulessa ja tuiskussa rajan”

[Best_Wordpress_Gallery id=”19″ gal_title=”Avoimet ovet rajalla”]

2 comments for “Tohmajärven rajavartioaseman avoimet ovet -päivä

  1. Taitaa olla paikalliselle väelle niin tuttua tämä toiminta, ettei enää paikalle vaivaudu. Hyvä, kun jonkun uuden ihmisen ”silmä” kirkastuu tämmöisessä tapahtumassa.

  2. Tuttu on ”mäki” mutta kaikki on muuttunut niistä ajoitsa kun minä natiaisena tuolla pyörin.

    Alueella oli vain se yksi vartiorakennus.Kävin siellä kohtalaisen usein jututtamassa päivystäjää ja katsomassa televisiota.
    Muistan hyvin sen tupakanhajuisen tuoksun mikä päivystäjän huoneessa oli.Siellä oli myös puhelinkeskus jossa oli hauskat läpät rivissä jotka ponnahtivat auki kun linja hälytti 🙂
    Alakerran saunatiloissa oli yksi Värtsilän ensimmäisitä suihkuista ja nyt ei taida suihkutonta taloa kylästä löytyä!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *