Tiedote Pohjois-Karjalan rajavartioston vuoden 2015 toiminnasta ja tuloksista.

Rajatilanne Pohjois-Karjalan toimialueen maastorajalla on ollut vakaa. Vuoden 2015 aikana tulivat ilmi merkittävimpinä rajatapahtumina yhteensä viiden henkilön luvattomat rajanylitykset. Kolme heistä ylitti rajan maastorajalla ja kaksi Niiralan rajanylityspaikalla. Kaikkiaan vuoden 2015 aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto on vastaanottanut kolme turvapaikanhakemusta.

Rajanylitysliikenne Niiralan rajanylityspaikalla laski vain hieman vuoden 2014 tasosta.

Rajatarkastukset

Vuonna 2015 Schengen-ulkorajan yli matkusti Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomilla rajanylityspaikoilla Niiralan rajatarkastusasemalla, Joensuun lentoasemalla ja Inarin tilapäisellä rajanylityspaikalla yhteensä 1 553 732 rajanylittäjää. Rajatarkastusten määrä väheni Pohjois-Karjalassa noin neljä prosenttia viime vuoden tasosta (1 618 775).

Niiralan rajanylityspaikan kokonaisliikenne oli 1 541 678 rajanylittäjää, jossa oli vähennystä edellisvuodesta noin 67 000 henkilöä (1 608 847). Vuonna 2015 venäläisten rajanylittäjien osuus oli noin 32 prosenttia (491 034) kokonaisliikenteestä ja määrä laski noin 129 000 henkilöllä edellisvuoteen verrattuna. Suomalaisten rajanylittäjien osuus oli noin 67 prosenttia (1 038 335). Vuonna 2014 venäläisten osuus oli noin 38,5 prosenttia ja suomalaisten 61 prosenttia.

Niiralassa rajatarkastusten yhteydessä todettiin 441 rikkomusta, jotka olivat pääasiassa tieliikenne-, ajoneuvo- tai ulkomaalaislain rikkomuksia. Rikkomusten määrä on pysynyt suhteellisen alhaisena verrattuna rajanylitysten määrään.

Niiralan rajanylityspaikalla tehtiin pääsynepäämis- tai käännyttämispäätös 62 henkilölle, kun vuonna 2014 käännytettiin 80 henkilöä. Suurin osa johtui puutteellisista maahantuloedellytyksistä, epäillystä rikollisesta toiminnasta tai perustellusta olettamuksesta hankkia tuloja epärehellisin keinoin.

Joensuun lentoasemalla tehtiin ulkorajatarkastus 7 698 matkustajalle, kun vuonna 2014 rajatarkastuksia tehtiin 6 688 matkustajalle. Rajatarkastusta edellyttävät lennot (lähinnä charter-lentoja) suuntautuivat Schengen-alueen ulkopuolelle pääsääntöisesti Turkkiin ja Kyprokselle.

Tilapäisistä rajanylityspaikoista oli avoinna Inari, jonka kautta kuljetettiin puutavaraa Venäjältä Suomeen. Vuonna 2015 rajanylitysten kokonaismäärä kasvoi noin 34 prosenttia ollen 4 356 henkilöä, kun vuonna 2014 rajanylittäjiä oli 3 240 henkilöä.

Rajojen valvonta

Vuonna 2015 rajatilanne Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla rajaosuudella oli vakaa. Henkilöiden maastoitse tapahtuneita luvattomia rajanylityksiä havaittiin kahdessa tapauksessa, kun vuonna 2014 havaittiin kolme rajanylitystapausta.

Muita rajatapahtumia, jotka ovat eläinten ja luonnonvoimien aiheuttamia, havaittiin 67, kun vuonna 2014 havaittiin 70 rajatapahtumaa. Muiden rajatapahtumien määrä väheni hieman edelliseen vuoteen verrattuna.

Rajavartiosto osallistui tiiviisti harvaan asuttujen alueiden viranomaisyhteistoimintaan. Poliisille annettiin virka-apua 33 kertaa. Ensivastetehtäviä suoritettiin 66 kertaa. Rajavartioston koirapartiot osallistuivat kadonneiden etsintöihin kahdeksan kertaa.

Rikostorjunta

Vuonna 2015 Pohjois-Karjalan rajavartiosto havaitsi rajaturvallisuustehtävissä yhteensä 508 rikkomusta, kun vuonna 2014 havaittiin 658 rikkomusta. Näistä suurin osa havaittiin Niiralan kansainvälisellä rajanylityspaikalla.

Esitutkinta toimitettiin 55 tapauksessa, joista 36 tapauksessa juttu eteni syyttäjälle asti. Osassa tapauksia tutkinta on edelleen kesken. Valtiorajarikosten lisäksi tutkinnassa oli mm. laittoman maahantulon järjestäminen, lisätutkintoja sakkojen vastustamisen johdosta, metsästysrikkomuksia, yksi törkeä kätkemisrikos sekä kolme vaarallisen esineen hallussapitoa.

Epäiltyjä rattijuopumustapauksia tuli ilmi 25, yksi vesiliikennejuopumus ja kuusi törkeää rattijuopumusta. Väärennettyjä asiakirjoja tavattiin 13 tapauksessa, jotka pääosin liittyivät poliisille asiantuntija-apuna tutkittuihin turvapaikanhakijoilta tavattuihin väärennettyihin asiakirjoihin.

Vuonna 2015 rajavartiomiehen antamalla rangaistusvaatimuksella käsiteltiin 163 rikkomusta, kun vuonna 2014 rangaistusvaatimuksella käsiteltiin 211 rikkomusta. Rajavartiomiehen antamalla rikesakolla käsiteltiin 20 rikkomusta, kun vuonna 2014 rikesakolla käsiteltiin 28 rikkomusta. Tapaukset olivat pääasiassa ulkomaalais-, ajoneuvo- ja tieliikennelain rikkomuksia. Paljastinlaiterikkomuksia havaittiin 56. Huomautuksia annettiin 270 kappaletta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania kotiutti vuonna 2015 260 varusmiestä, joista vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneita naisia oli 14.

Rajavartiosto osallistui vuonna 2015 Maavoimien WIHURI-harjoitukseen.
———————————————————————————————

Lisätietoja antaa everstiluutnantti Marko Turunen, puh. 029 542 3002.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *