Kaustan siltajuhla

kaustajärviVärtsilän vilkkaimpana viikonloppuna vietettiin myös Kaustajärven Siltajuhlaa, toisen kerran historiansa aikana. Tai mistäpä minä tiedän jos sillä Heinäjoen ylittäneellä, vanhalla puusillalla on juhlittu – jopa tanssittu – silloin kun kylä eli kukoistuskauttaan ennen sotia.

Se nyt kuitenkin on varmaa, että satojen koululaisten askeleet ovat kopisseet siltapalkeilla useamman vuosikymmenen ajan, kunnes niidenkin kaiku lakkasi kuulumasta koulun uksien sulkeuduttua.

Suomessa olen minä syntynyt, tuolla kauniissa Karjalassa

Heinäkuisena lauantaiehtoona saattoi Heinäjoen suvannossa uiskentelevan sorsaperheen rauha rikkoutua, kun sillalle alkoi kertyä juhlakansaa suunnasta jos toisestakin. Eikä varmaan kenelläkään tulijalla ollut epätietoisuutta parkki- tai juhlapaikasta, niin varmaotteinen opastusmiehistö oli paikalla Mökkivaaran tieltä käännyttäessä.

Edellisenä kesänä valittu juhlatoimikunta ja vapaaehtoiset talkoolaiset olivat ahkeroineet jo edeltäkäsin niittopuuhissa ja kolmen katoksen pystyttämisessä. Itse olin seuraamassa perjantai-illan talkoita ja aikamoista päänvaivaa ja hauskuuttakin meille aiheutti lainaksi saatu valkoisen katoksen kokoaminen. Siinä oli kymmeniä numeroituja putkia, vaan ei minkäänlaista ohjetta.

Mutta nyt siis kaikki oli reilassa. Silta oli koristeltu koivuin ja kukkasin. Sillan reunaan oli rakennettu esiintymiskoroke ja vuokrattu mikrofoni. Kahviteltassa emännäksi pyydetty Vornasen Salme järjesteli jo tarjoomuksiaan esille.

Sinisen järven rannalla, siellä majassa matalassa

Sillalla olikin hyvä akustiikka. Komeasti kajahti Karjalaisten laulu, varsinkin kun esilaulajina olivat Mikko Myllyniemi ja ”Mikon enkelit”. Juhlatoimikunnan vetäjä Tarmo Tikka oli selkeäsanainen juontaja.

Mikko ja "Mikon enkelit" vasemmalla illan juontaja

Mikko ja ”Mikon enkelit” vasemmalla illan juontaja

Juhlapuhujaksi olimme saaneet evp everstiluutnantti Matti Majoisen, hänellä itsellään on monia kytköksiä Kaustajärveen. Niinpä puhetta kuunneltiinkin varmasti tarkalla korvalla.

Historioitsija, FM Katja Tikka oli järjestänyt kesälomansa niin, että pääsi tilaisuuteen esittelemään Kaustajärven kirjahanketta. Samalla hän esitteli myös kirjatoimikunnan jäsenet, johon hänen itsensä lisäksi kuuluvat Kerttu Oikarinen, Pentti Mielonen ja Riitta Pakarinen/ muisteluiden keruutoimikunta, Jukka Turunen/ valokuvien käsittely ja Erkki Lintunen/ vastuualueenaan Kaustajärven hengellinen elämä. Katja mainitsi, että toimikunta on saanutkin jo muutamia muisteluksia ja luki näytteen tarinasta ”Aleksin Mari”, sen on kirjoittanut eräs Kaustajärvellä syntynyt mieshenkilö.

Mikrofonin takana Katja Tikka

Mikrofonin takana Katja Tikka

Kirjasta halutaan tietenkin kaikkien kaustajärveläisten yhteinen teos ja niinpä jokaisen mukaan tuloa toivotaan. Muutamat henkilöt edellä mainittujen lisäksi ovatkin jo lupautuneet kokoamaan tietoa eri aihepiireistä.

Kun rannoiltas jouduimme lähtemään pois

Kun olen miettinyt tuota kirjahanketta, on tullut mieleen, että monessa kyläkirjassa on kotiseudulle omistettu laulu nuotteineen. Kaustajärvellä sellaista laulua ei ole. Mutta, sitten tapahtui ihme:

Kenraalinkylästä kotoisin oleva Ensio Immonen vieraili Savonlinnasta käsin Kaustajärvellä kesäkuun loppupuolella. Kotiin palattuaan hän sai innoituksen sävellystyöhön. Sanat ”Kaustajärvelle” -lauluun hän teki yhdessä Maija Varosen kanssa. Ensiolta olivat faktat, Maijalta fiktiot. Juhlatoimikunnan jäsen Onni Pakarinen sai Ensiolta ensimmäiset nuotit pikapostina vasta juhlaviikolla. Alkoi esittäjän etsiminen johon allekirjoittanut lupautui välitysmieheksi. Yllättävn helppoa se olikin, sillä kuulin samanaikaisesti, että Oiva Tikka on tulossa esiintymään juhlaamme vapaan sanan aikana.

Matti Majoinen kertoo Kaustajärvi muistojaan

Matti Majoinen kertoo Kaustajärvi muistojaan

Maija Varonen ei ollut koskaan käynyt Kaustajärvellä, mutta nyt hän oli saapunut yllätyksenä juhlaamme Liperistä saakka yhdessä puolisonsa kanssa. Saimme siis kuulla ensiesityksen KAUSTAJÄRVELLE -laulun ensiversiosta. Sen meille oivallisesti kajautti Värtsilän entinen kauppias Oiva Tikka. Oivalla oli vain neljä vuorokautta aikaa laulun opiskeluun ja niinpä hän kulkikin päivittäin ”laulutunneilla” Saarivaarassa saakka.

Oivalla oli tämä Kaustajärvelle -laulu sokerina pohjalla. Sitä ennen hän esitti tunteikkaasti kaksi muutakin laulua, joista Lapinäidin kehtolaulu sai kyyneleen ainakin minun silmäkulmaani. Mietin, kuinka monta äitiä on tämänkin virran ylittänyt, ilon ja surun päivinä.

On Kaustajärven suvi kuin juhlaa

Tarmo Tikka kyseli, toivotaanko juhlalle jatkuvuutta. Koska kaikkien kädet näyttivät nousevan pystyyn, päätettiin jatkaa perinnettä hieman muuttuneen ja nuorentuneen juhlatoimikunnan voimin.

Vuorossa oli taas yhteislaulua ja sen jälkeen puhujakorokkeelle astui reippaasti suurpetokouluttaja Pekka Kunnas huomioliiveissään. Häneltä saimme varsin ajankohtaista ja tarpeellistakin tietoa Kaustajärven karhukannasta.

Ohjelma-osuus alkoi olla lopuillaan ja kaikkien kahvihammasta jo pakottikin. Katoksissa kävi iloinen puheenporina kun tutut tapasivat toisiaan monien vuosienkin jälkeen. Juuri kun tarpeettomiksi osottautuneita sadekatoksia ryhdyttiin purkamaan, sillan yllä leijuneet tummat pilvet purkivat vetensä niskaamme. Tunnelma tiivistyi, kun vielä paikalla olleet parikymmentä henkilöä ahtautuivat yhteen ja samaan katokseen!

Tiedä, vaikka mesikämmen olisi kuunnellut petokouluttajan esitelmää lähipusikossa. Kun juhlakansa oli poistunut, kaksi Saarivaarasta lainaksi saatua katosta purettu ja silta raivattu taas kulkukelpoiseksi oli karhupeijaisten vuoro. Siinä hulinassa oli juhlapaikalle yöksi jätetty valkoinen sadekatos pistetty kasaan alta aikayksikön.

Teksti: Tellervo
Kuvat: Pentti Mielonen
Väliotsikot: Matalan torpan balladi ja Kaustajärvelle -laulu

15 comments for “Kaustan siltajuhla

 1. Tellervo kiitos!

  Voisiko enää jouhevammin ja selvemmin kuvailla
  Kaustajärven toista siltajuhlaa. Mukavaa luettavaa.
  Kun juhlaa edeltävänä iltana kokosimme telttaa pystyyn,
  huomasimme Turusen laiturilla kymmenpäisen heinäsorsaperheen.
  Ihan kuin olisivat odotaneet tulevaa juhlailtaa. Siinä ne laiturilla sukivat
  itseään, eivätkä häiriintyneet sillalla touhuavista ihmisistä.

 2. Kysäisin ensin toimitukselta, mahtuisiko juttu juhlastamme
  framille. Kuulemma mahtuu ja niinpä ryhdyin
  kirjoituspuuhiin kaameesta kesäflunssasta huolimatta.

  Puolikuntoisena en jaksanut kysellä kuvia laajemmalti,
  mutta toivomus olisi, että laittaisitte niitä vaikkapa
  sinne Kaustajarvi.fi sivustalle. Kyseinen tarinakin tullee
  myös sinne, jahka Eira ehtii laittamaan.

  Juhlasta on kuulemma ollut kirjoitus Koti Karjalassakin,
  vaan sitä en ole vielä onnistunut näkemään.

 3. Olipa mukava ja piristävä tämä odotettu siltajuhla. Oli hauska tavata entisiä kaustajärveläisiä koulukavereita ja muita tuttuja. Rupatella ja vaihtaa kuulumisia. Monet kiitokset järjestäjille ja esiintyjille. Tapaamisiin ensi kesänä.

 4. Tellervon siltajuhlasta kirjoittaman raportin jälkeen ei kukaan kyseenalaista, etteikö alkanutta perinnettä olisi jatkettava.

  Tähän varsinaiseen juhlan jatkamiseen liittyy pari perskarvaa, joista olisi jossankin yhteydessä ja jollakin tavalla hyvä päättää. Ensinnäkin, halutaanko hakkia lisää Kaustajärven paitaa ja jos niin missä muodossa. Toiseksi, Kaustajärven mukit. Kolmanneksi, kaustajarvi.fi -sivusto.

  Kuka ottaisi hoitaakseen nämä kolme asiaa?

 5. Monet kiitokset Tellervolle hyvästä jutusta! Koti-Karjalassa oli kiva selostus siltajuhlasta ja muuta juttua Värtsilä-päivistä. Mitenkähän niitä kuvia laitetaan sinne kaustajärvi.fi sivuille? Minullakin olisi jokunen kuva.

 6. Kiitokset Siltajuhlan järjestäjille lämpimästä juhlasta.

  Värtsilän kesäteatterin jälkeen osasimme hyvin tulla kauniisiin
  Kaustajärven maisemiin ja jämäkälle sillalle. Sain omin silmin nähdä,
  mitä Ensio tarkoitti Heinäjoella ja sillalla, joka lienee hänen nuoruutensa
  päivistä uusittu useampaankin kertaan. Nämä faktat hän halusi mukaan
  lauluun.

  Juhlassa esiintyi useita erinomaisia laulajia, joten syntyi mielikuva, että
  täällä kaikki osaavat laulaa, vieläpä hyvin.

  Pekka Kunnaksen täytetty karhu ja ilves olivat edesmenneellä miehelläni lainassa
  jossain messuilla. Tuolloin kävimme ne hakemassa hänen kotoaan.

  Toivotan Siltajuhlalle jatkoa tulevina kesinä.

 7. Vielä niisä kuvista: En tiedä onko sivustoille suoraa reittiä.
  Mutta kuvat ja jutut voi lähettää normaalina sähköpostina
  verkkovärtsin sähköpostiosoitteeseen. Sieltä Eira siirtää
  ne lähettäjän haluamaan paikkaan. Näin olen toiminut,
  kun nuo nykytekniikat ovat utopiaa. Ehkä toimitus selventää
  asiaa.

 8. Viime syksynä esitin mahdollisuuden tilata Kaustajärvi-paitoja kaustajärvi.fi -sivustolla kuten oheisesta linkistä näkyy. Yhtään tilausta ei määräaikaan mennessä tai myöhemminkään tullut.

  http://www.kaustajarvi.fi/?p=88&cpage=1#comment-876

  Tietenkin voin toimittaa patoja sovitun aikataulun puitteissa jos joku paikallinen toimija huolehtisi jakelusta ja rahastuksesta. Yksittäisten paitojen toimitus lähetyskuluineen tullee turhan kalliiksi. Lintusen Erkin kanssa homma toimi hyvin.

  Paitojen teettäminen on mahdollista myös omatoimisesti, jos paikkakunnalla on ns. tällaisten paitojen tekijä. Paino-oringinaalin olen tarkoitusta varten aikoinaan toimittanutkin Värtsi.netille ja voin toimittaa sen uudelleenkin.

  Leo Härkönen

 9. Oi jospa oisin saanut olla mukana…

  Jäin miettimää juhlan pitopaikkaa – siltaa. Sillalla on vahva symbolinen merkitys. Sitä pitkin päästään vesien ja kuilujen yli paikasta A paikkaan B. Silta symboloi muunkinlaisten esteiden ylittämistä ja pyrkimystä yhteistyöhön ja yhteyden hakemista ihmisten kesken.

  Tellervon kuvauksesta päätellen juuri näin tapahtui Kaustan siltajuhlissa. Silta yhdisti menneisyyden ja nykyisyyden – ihmisineen ja muistoineen. Veikkaan, että illan aikana kysyttiin useampaan kertaan – Muistatko?

  Siltajuhla on oiva esimerkki siitä kuinka talkootyöllä ja puhaltamalla yhteen hiileen saadaan aikaan mieltä virkistäviä tapahtumia, joista syntyy uusia mukavia muistoja.

 10. Viivyn hetken vielä sillalla, vaikka Värtsin jutut vilistävätkin jo
  muihin tärkeisiin. Jos on aikaa, katselkaapa Kaustajarvi.fi
  sivustan kuvagalleriaa. Siellä on kuvagalleriassa muutama kuva koulun
  vanhasta sillasta Pentti Tikan kokoelmista. Todella nostalgista.

  Minulle tuotiin ”kotiinkuljetuksena” tuore Koti-Karjala,
  kiitos vaan järven päädyn mökkiläisille!
  Kyllä ihailen toimittajien ammattitaitoa, olennaiset
  asiat on otettu esiin jutussa ”Kylähenki kukoistaa.
  Kaustajärvelle oma laulu ja kyläkirja”.

  Toki lehdessä on muutakin lukemista, esim.
  Värtsiläpäivistä. Tohmajärven R-kioskilla oli
  jo tarjottu ei oota, on ollut niin kova menekki.
  Jospa olisivat saaneet lisää?

 11. Mikon musiikkivalinta osui kohdalleen, nähkääs viime viikolla
  saimme liittää Katri- Helenan Varosten sukupuuhun Päivin
  Maakuntakierroksen tuloksena.

 12. Kyllä siltajuhla oli tosiaan muistoja ja tunteita pintaan nostava kokemus, toivon tosiaan että ensikesänäkin pääsen mukaan tuohon tilaisuuteen, vois olla jo enemmän alkuillasta kun tuntui että ilta loppuu kesken. Järjestäjillehän siinä on haastetta kun kaikki on yleensä talkootyötä, itsekin talkoolaisena paljon mukana olevana tiedän senkin puolen tapahtumien kokoamisesta, vaan kun on yksi joka osaa orkanisoida niin homma hoituu kuten sillalla nähtiin.Sanat eivät riitä vieläkään kertomaan tunnelmasta illan jälkeen.ISO KIITOS MUKANA OLLEIL JÄRJESTÄJILLELE JA ETENKIN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *