Rikkautta, rakkautta riittämiin

Värtsilän kesäteatteri esittää kesällä 2015 komedianäytelmän Rikkautta, rakkautta riittämiin. Näytelmä valittiin jo alkuvuodesta ja sitä on harjoiteltu ahkerasti kevättalvesta aina juhannukseen saakka.

Näytelmän valinta ei ole koskaan ollut helppoa, koska hyviä vaihtoehtoja Suomen näytelmäkirjailijaliitton näytelmätietokannasta löytyy paljon.  Lopulta monien eri näytelmien lukukertojen jälkeen se paras tarjolla olevista on löytynyt lopultakin.

Näytelmät ovat yleensä sivumäärältään noin 50-100 sivuisia ja näytelmän kokonaisuuden hahmottamiseen ei riitä, että lukee pari ensimmäistä sivua tai edes väliaikaan saakka, vaan näytelmät on luettava läpi kokonaan kokonaisuuden, lopullisten juonenkäänteiden selville saamiseksi.

Yhtenä tärkeimmistä näytelmän valinta kriteereistä on ollut aina huumori. Kesäteatteria katsomaan tuleva yleisö haluaa nauraa. Kun sellainen näytelmä löytyy joka naurattaa heti valintavaiheessa, ei se voi mennä kovin pahasti pieleen näyttämölläkään esitettäessä.

Vuorosanojen opettelu ja aikaavievä harjoittelutyö, roolin sisäistämiseksi vie aikaa. Kun monet näyttelijöiden omat naurut näytelmän tekstille on naurettu moneen kertaan alkaa olla valmista. Näyttelijöiden oman pokan on pidettävä varsinaisissa esityksissä.

Rima on siis korkealla Värtsilän kesäteatterissa. Kiitosta ja menestystä on tullut monina menneinä vuosina. Viime kesänä  2014 Värtsilän kesäteatterissa naurettiin Yksinäisten sydänten kerho nimiselle näytelmälle ja sitä ennen 2013 ohjelmistossa oli hulvaton komedia Pienyrittäjä Pöntinen ja bisnesenkelit. 

Värtsilän kesäteatterissa on esitetty yhteensä 15 eri näytelmää vuodesta 1998 lähtien.

 • 1998 Mooseksen penninpyöritys
 • 1999 Kätkäläisen jättipotti
 • 2000 Sortavalan serkut
 • 2001 Konsultti
 • 2002 Intohimoinen jalkapallomies
 • 2003 Mökkihöperöt
 • 2004 Kätkäläinen ja ulkomaanelävä
 • 2005 Onnenmaa
 • 2006 Onnenmaa
 • 2007 Vilttiketju
 • 2008 Miestä vailla
 • 2009 Susisaaren keisari
 • 2010 Reposen onni
 • 2011 Poikamiehen pesäpuu
 • 2012 – (Välivuosi, ei näytelmää)
 • 2013 Pienyrittäjä Pöntinen ja bisnesenkelit
 • 2014 Yksinäisten sydänten kerho

Juhannuspäivän kenraaliharjoituksen jälkeen alkavat esitykset, joita on yhteensä 13.

Rikkautta, rakkautta riittämiin komedian on kirjoittanut Marita Kärkkäinen. Värtsilän kesäteatterilaisia ohjaa Veijo Tikka.  Veijo nähdään myös lavalla, koska hän näyttelee portieeri Kämäsen roolin.

Rooleissa:

 • Regina Dahl, Anneli Hurskainen
 • Amanda Dahl, Anne Lindfors
 • Elsi Dahl, Eira Varonen
 • Portieeri Kämänen, Veijo Tikka
 • Hubertus Huikuri, Kuisma Lipponen
 • Ulosottomies Andersson, Paavo Hämäläinen
 • Rouva Dill, Irja Hovi
 • Ketku-Ketonen, Kalle Lintunen
 • Pormestari, Raimo Tiittanen
 • Kuiskaaja, Anneli Kunnas
 • Äänet ja valot, Veli-Matti Timoskainen ja Kati Heikkinen
 • Ohjaus, Veijo Tikka

Ensi-ilta on tänään sunnuntaina 21.6.2015 klo 18. Lippu- ja paikkavaraukset numerosta 050 308 4859. Esitysajat löytyvät täältä!

Kuvamaistiaisia esityksen kenraaliharjoituksista 20.6.2015.

Tervetuloa Värtsilän kesäteatteriin!

Teksti: Eira Varonen
Kuvat: Minna Aulassaari.

3 comments for “Rikkautta, rakkautta riittämiin

 1. Ei ole tullut kommentteja tähän juttuun..? On siellä katsojia ollut, ei sen puoleen. Onkohan Värtsin lukijoitakin käynyt katsomassa? Jos kävit, mitä pidit?

 2. Kyllä minä pidin, ja monet muutkin ovat pitäneet. Kun lopulta keskiviikkona ennätin yleisöntäyteiselle vintille. On se vain hatunnoston arvoista, että tällainen teatteriesitys on saatu aikaan Värtsilän kesäteatteriin.

  Näytelmän teksti on korkatasoista draamaa. Asiantuntija voisi tätä perustella minua paremmin. Tapahtumat soljuivat eteenpäin herättäen joka kerta ja yhä uudestaan aplodeja – tai ainakin naurua – edeltävän kypsyttelyn jälkeen. Mestarillista draamatekstiä.

  Mutta ei parhainkaan teksti elä, ellei sitä esitä sen sisäistänyt näyttelijäjoukko. Navetan vintillä oli lavalle noussut tällainen joukko. Olen varma, että tekstin kirjoittaja oin vieraillessaan paitsi hyväksynyt myös nauttinut siitä, että kieli oli muuttunut paikalliseksi murteeksi.

  Veijo Tikan ohjaus on onnistunut monesta näkökulmasta tarkasteltuna. Monet yksityiskohdat kiinnittivät huomiota, mm. näyttelijöiden ilmeet, joissa sanat elivät, käsien liikkeet ja käännähdykset, äänenpainojen nousut, laskut ja kiljahdukset.

  Mainitsematta ketään yksitellen otan esille vain Eiran roolin. Se ei ole lainkaan helppo. Moneen eri mutkaan piti vääntyä ja kääntyä. Silti ei yhtään ylilyöntiä, vaan uskottavaa Elsi Dahlin tulkintaa.

  Kiitos! Hyvää jatkoa Värtsilän Nuorisoseuran teatteritoiminnalle!

 3. Ilme, jota ei voinut nähdä peräpenkeille asti, mutta todellisuutta kuitenkin näytelmän korkeasta teatraalisesta tasosta. Ks. kuva n:o 13. Ei ole Kuisman tarvinnut teatterikorkeakoulua käydä. Hanurin soitto on antanut tulkinnan pohjaa, ja tietenkin luonnonlahjakkuus. – Muistakin kuvista voi saada näytteitä siitä, ettei navetan vintillä nähty – ja kuultu – mitä tahansa näyttelemistä, vaan ihan oikeaa teatteritaidetta!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *