Pieni ele – suuri vaikutus

Äänestyspaikoilla on kerätty kotimaan vammais- ja terveystyön hyväksi vuodesta 1907. Keräyksen aikaisempi nimi oli vaalikeräys ja nimen muutos sai alkunsa gallup kyselyn vastauksista, joissa ilmeni ihmisten yhdistävän keräyksen poliittiseen varainhankintaan. Sitä se ei ole koskaan ollut vaan ensimmäinen keräys keräsi rahaa tuberkuloosin vastustamiseen ja siitä se alkoi. Nimi PIENI ELE otettiin käyttöön 2010 edellä mainitusta syystä ja ajatuksella, että jokainen voi pienellä käytännön teoilla auttaa lähimmäistään ja apua tarvitsevaa. Keräys toteutettiin vaalipaikoilla yksinomaan lipaskeräyksenä 2000 luvulle saakka.

PIENIELEKUKA JÄRJESTÄÄ KERÄYKSEN
Keräyksen järjestää seuraavat 18 vammais- ja terveysjärjestöä paikallisyhdistyksineen. Allergia ja Astmaliitto, Epilepsialiitto, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Hengitysliitto, Invaliidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuuloliitto, Kuurojen liitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais-ja maksaliitto, Neuroliitto, Näkövammaisten Keskusliitto, Psoriasisliitto, Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen reumaliitto ja Suomen Sydänliitto.

MITEN KERÄYS JÄRJESTETÄÄN
Pieni ele perustuu laajaan 18 järjestön yhteistoimintaan. Yksi palkattu projektityöntekijä koordinoi keräyksen valtakunnallisesti. Jokaisessa kunnassa järjestöjen paikallisyhdistykset toteuttavat keräyksen vapaehtoisvoimin. Vapaaehtoisia on mukana yli 12000 ympäri Suomen. Tohmajärvellä Pieni ele keräyksen suorittavat Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Reumaliitto ry, Sydänliitto ry ja Kuuloliitto/ Tinnitusyhdistys ry. Ilman vapaehtoista lipaskerääjää ei keräystoiminta olisi mahdollista tässä laajuudessa.

KUINKA KERÄYKSEEN VOI OSALLISTUA
Lipaskeräystä suoritetaan Tohmajärvellä lipaskerääjien toimesta vain varsinaisena vaalipäivänä 19.4.2015 kaikilla äänestyspaikoilla. Lipaskeräys on keräystoiminnan tärkein muoto. Siinä lahjoittaja ja lahjoituksen saajan edustaja kohtaavat toisensa kasvokkain.

Lahjoittamalla verkkopankin kautta tilinumeroon FI98 554 2820 0220 11
Tekstiviestillä LAHJOITA 5 numeroon 16301 lahjoitussumma 5€
Soittamalla lahjoitusnumeroon 0600550146 puhelun hinta 5€ + (PVM/MPM)
Netissä verkkomaksupalvelussa
Otto ja käteisautomaateissa.

MITEN LAHJOITUKSET JAETAAN
Lipaskeräyksen lahjoitustuotto jaetaan Tohmajärvellä siten, että puolet tuotosta jaetaan keräystä suorittavien paikallisten toimijoiden kesken ja toinen puoli tilitetään Pienen eleen tilille ja siitä osuudesta vähennetään keräyskulut ja vasta sen jälkeen jaetaan tuotto keräykseen osallistuvien valtakunnallisten keskusjärjestöjen kesken.

Keräyskulut ovat pienet noin 10% tuotosta ja ne koostuvat keräysmateriaalin hankinnasta, postituskuluista, markkinointiviestinnästä kuten TV mainonnasta ja yhden työntekijän palkkamenoista.
Vuoden 2014 EU vaalien aikana suoritettu keräys tuotti miljoona euroa vammaistyöhön.

MITÄ KERÄYSTUOTOLLA TEHDÄÄN
Järjestöt ja paikallisyhdistykset käyttävät varat kotimaiseen vammais- ja terveystyöhön. Järjestöt mm. tarjoavat hoitoa, tiedottavat, tukevat yhdistystoimintaa ja rahoittavat tutkimusta. Paikallisyhdistykset käyttävät varat sääntöjensä mukaisesti esimerkiksi vertaistukeen, virkistystoimintaan ja neuvontaan.

Lipaskerääjänä mukana Kalevi Tikka

3 comments for “Pieni ele – suuri vaikutus

  1. Hyvin tarpellinen selvitys Pieni ele keräyksestä, senkin vuoksi, että kävi ilmi, miten keräykseen voi osallistua ennakkoon äänestäneetkin.

  2. Hyvä asia. Toivottavasti rahat käytettäisiin syrjäytyneiden nuorten leiritoimintaan.
    Syrjäytyminen on vakava ongelma lasten- ja nuorten keskuudessa. Myös monet
    aikuiset kärsivät yksinäisyydestä. Joku on sanonut: Jos on työtön, on arvoton.

  3. Muista keskusjärjestöistä eli Liitoista en tiedä, mutta Kuuuloliitolla on nuorten kuulovammaisten toiminta järjestetty nimellä Moottorikorvat. Moottorikorvat saavat toimintaansa tukea kaikilla nuorten elämän osa-alueilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *