Onko tulevaisuutta?

116

Onko kirjalla tulevaisuutta, kysytään säännöllisin väliajoin. Sitä sietääkin kysyä. Mutta miksi ei yhtä hyvin: Onko leivällä tulevaisuutta? Entä ruusu, ja lastenlaulu ja toukokuun sade, miten niiden laita on, onko niillä tulevaisuutta? Toinen kysymys on yhtä turhanpäiväinen kuin toinenkin. Kysykää sen sijaan: Onko ihmisellä tulevaisuutta? Sitähän voi epäillä alakuloisimpina hetkinään.

Mutta jos ihmisellä on, on kirjallakin. Jos me kerran olemme tottuneet etsimään iloa ja lohtua kirjoista, me emme tule toimeen ilman niitä. Kaikki ihmiset eivät halua lukea, mutta monille, monille kirjat ovat yhtä välttämättömiä kuin leipä ja suola ja pysyvät sellaisina, niin paljon nokkelia kasetteja ja tv-kojeita ja muita korvikkeita kuin ikinä keksimmekin.

Astrid Lindgren

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *