Post navigation

16 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 1/2013

 1. Kun jotkut jaksavat yrittää, suotakoon heille mainosta myös täällä;

  Tiistaina 31.12. klo 20 alkaen : Uusi Vuosi Joessa
  Tunnelmaa, tarjouksia, tinoja, naposteltavaa ja rentoa, irkkuhenkistä musisointia. Ota raketit ja mahdolliset omat soittopelit mukaan ja liity joukkoon iloiseen! Vapaa pääsy.

  http://www.hotellijoki.com/p/tapahtumat.html

 2. Eira on tehnyt upean työn Värtsilän hyväksi, niin Värtsilän Pitäjäyhdistyksen kuin verkkolehti Värtsin hyväksi ja ennen muuta meidän värtsiläisten ja toivon mukaan myös yhä useamman Värtsilään matkansa suuntaavan hyväksi. Lämmin kiitos!!!

 3. Savumestarille kiitokset kalasta! Saimme lahjaksi myös toisen savulohen,joka oli kaupallista tuotetta. Tehtiin vertailevaa tutkimusta. Ei ollut pahaa kaupallinenkaan tuote, mutta savumestrin kala oli ylivoimainen.

 4. Kiitos Irenelle palautteesta!

  Olen yrittänyt selittää kovasti miksi savukalani on maksanut 21,90€/kg, nyt markettien halpatuotteiden takia jouduin myymään savufileeni jouluna 17,90€/kg.

  Marketkala käy läpi ketjun kasvattaja-tukkuri-keskusliike-market. Kala on jo viikon vanhaa tulleessaan marketiin. Sen jälkeen siihen annetaan vielä peräti 2 viikkoa myyntiaikaa! Sen mahdollistaa filekäsittely jossa lisätään säilyvyysaineet! Useimmiten vielä halvat tarjouskalat ovat edellisen vuoden pakaste-erää. Eli tuoreus on hyvin kyseenalainen.

  Käyn itse kalan suoraan kasvattajalta, tiedän että se on otettu lammesta samana aamuna tai edellisenä päivänä. Savustan sen samoin tein.

  Savustan ainoastaan pieniä eriä kerrallaan, 10kg, perinteisesti puulla lämmittettävässä uunissa. Yhden erän tekeminen kestää n. 2h joten siitä voi laskea tuntipalkkaani!

  Teolliset savustamot tekevät sähkövastusuuneissa, savu-esansseilla maustettuina tuhansia kiloja kerrallaan, itäsuomalaisetkin kalafirmat jokainen vähintään 400kg sähkövastusuuneissa.

  En käytä mitään lisä-/säilyvyysaineita, siksi Savumestarin kalat ovatkin aina käsintehdyn makuisia.

 5. Savumestari oikein kirjoitat kalan tuoreudesta ja säilyttämisetä sekä tukkumyynnistä.
  Jos haluaa eltaantunutta kirjolohen rasvaa sitä kalaa löytyy marketeista.
  Jos haluat tuoretta ja hyvää sitä löytyy pieniltä toimijoilta ja omasta savulaatikosta.

  En ole päässyt talviverkkoja virittelemään. Kävin joulun savulohet (kassikalat) Puruveden savustamolta. Sinänsä syötävää, mutta eltaantuneen rasvan makua ei voi piilottaa minnekkään.

  En minä yleensä verkoistani ole lohikaloja saanut mutta tuore hauki, made tai ahven on aivan erinomaista syötävää.

 6. Mukavia ja hyödyllisiä kirjoituksia tuossa edellä,päätin minäkin sanoa jotakin kala-asiaa.Olen harrastanut pienimuotoista kalastusta,olen pilkitellyt jonkinverran syksynmittaan sekä paria koukkua pidellyt pyynnissä.Saalista jonkunverran.Kissoille pikkuahvenia,syötiksi särkiä koukkuun.Vimevuoden viimeinen päivä oli aika kiva saalispäivä.Koukusta sain 2,2kg hauen ja pilkillä 950g:sen,ahvenia ja särkiä yhteensä 30kpl,kissoille muutama tuore kala-ateria.Hauet ovat nyt sitruunamarinaadissa oottamassa kypsentämistä,ehkä jauhotusta ja voissa pannulla paistamista.Kiitokset Luojalle siitä saaliista.
  Hyvää Uutta Vuotta 2014
  tiov:Kalle

 7. Jossakin on nyt purnattava. Liekö tämä sopiva paikka. Joka tapauksessa katsoin Värtsilän Pitäjäyhdistys ry:n välittämästä kohdasta Tohmajärven esittelyvideon. Onhan se omalla tavallaan ihan ammattitaidolla tehdyn makuinen. Mutta olihan siinä voinut esitellä myös Arppeen pihan, kylätalon, kesäteatterin, Värtsilän kirkon. Vaan ei!!! Jälleen esimerkki siitä, että Värtsilä ei näytä merkitsevän Tohmajärven asioista päättäville mitään.

  Ilmiö on toisaalta valtakunnallinen. Esimerkiksi tänään radiossa useaan kertaan kerrottiin rajaliikenteesta Kaakkois-Suomessa, nimeltä mainiten Vaalimaa, Imatra ja Nuijamaa. Niirala olisi sopinut tilastojensa puolesta mukaan. Vaan ei!!!

  Onkohan seuraava median anti se, että Kuopion ja Tohmajärven Niiralat sekoittuvat toisiinsa?

 8. Kiinnitinn huomiota samaan asiaan. Eipä ollut muistakaan pohjoisemmassa olevista rajanylityspaikoista mainintaa. Suomea on vain Etelä-Suomi.

 9. Onkohan tämä Tohmajärven pimeä kohta kun ei yllä median uutisointiin muuten kuin ikävissä asioissa.Pitänee kyläyhistyksen nimiin perustoo Lottorinki pienellä panoksella vapaaehtoisin voimin.Mahollista voittoo ei jaettas Värtsilän pitäjän alueen ulkopuolelle.Järjestettäs kylätalolla alustava Lottokinkeri mukaan lähtijöihen kesken ja sovittas pelikuvot ja säännöt.Ei tähän laillista estettä ole.Hyöty ois yhteistä hyvää.
  Toisinajattelija itärajalta rotestois tällä tavalla.

  Esko N.

 10. Tulen, Esko mukaan, jos kokoat porukan. Meitä ”kylähulluja” varmastikin riittää monia. Hyvä ajatus! Ei kysytä mistään lupaa.
  Ierikka

 11. Olen pienellä panoksella mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *