MMM-kirja

MMM-kirja/ Uutisia ja sattumuksia/Vuoden 2013 kertaus

Mitä Missä Milloin 2014, Otava 2013

Jo kirjan kansi provosoi lukijan. Siinä nimittäin näkyvimmällä paikalla levittelee Elop vahingoniloaan peittämättä käsiään.

Kun alkaa selata opusta, joka anopillani oli tapana lahjoittaa vävypojilleen joululahjaksi, niin löytyyhän siitä yhtä ja toista.

Mm. näyttelijä Depardieu, joka tuli tunnetuksi mm. Obeliksin roolistaan Asterix-elokuvissa, päätti ottaa Venäjän kansalaisuuden, että verotaakka helpottaisi. Tietysti hän sai luvan asua missä hyvänsä, mutta kansalaisuuden myöntäminen, joka oli Putinille läpihuutojuttu, oli tietysti poliittinen skandaali. Myös Brigitte Bardot, joka tunnetaan paitsi kurveistaan myös eläinten suojelinana, uhkasi ottaa Venäjän kansalaisuuden, jos kahta eläintarhan norsuvanhusta ei säästetä. No norsut tietysti säästettiin.

Uutisissa on Thatcherin kuolemaa, prinsessa Madeleinen kihlautumista, Helsingin Sanomien päätoimittajan erottamista, Suosikki-lehden lopettamista, paavin eroa, Obaman riemujuhlaa, Snowdenin paljastuksia USA:n verkkourkinnasta, Tarja Halosen kissauutisia, pääministeri Kataisen Himas-gatea, jne…

Olihan se melkoinen uutinen sekin, että asteroidi räjähti maan ilmakehässä Uralin alueella, lähellä Tseljabinskin kaupunkia vaurioittaen 3000 rakennusta. Tuhat ihmistä loukkaantui.

Itselleni MMM-kirja liittyy jouluun yhtä napakasti kuin lapsena ollessa Fogelin piirtämät Pekka Puupää – albumit ja Pecos Bill – pelikortit, joissa oli ne oikeat ”maat” kuten aikuisten pelikorteissa.

Kirjassa on uutiskatsauksen ohella laajempia osastoja ulkomaisista uutisista, Suomesta ja suomalaisista, taloudesta, historiasta, luonnosta ja ympäristöstä, kulttuurista, urheilusta, jne…

Hyvä arvostelu sisältää tietysti myös kritiikkiä. Mielestäni tämä vanha ja arvostettu ”sapluuna”, joka on säilynyt vuosikymmenestä toiseen kaipaisi vähän uudistumista. Itse alan jo nukahtaa kirjaa selatessa. Siinähän sitä olisi nuorille kustantamon innovaattoreille hommia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *