Koulu tärkeä kylälle

Yllekirjoittaneelle oli vastikään ilo olla tapahtumassa, jota en ole kokenut 55 vuoteen: kyläkoulun kevätjuhlassa. Yhtä mieliinpainuva ja herkkä se oli kuin muinoin. Osa kunniasta kuuluu tietenkin keväälle, joka on omanlaisensa vuodenaika, mutta koulun juhlassa on aina muitakin tekijöitä.

Oppilaitten tuntoja en osaa enää tulkita. Muistelen puolen vuosisadan takaa siihen liittyneen todistuksen sisällön tuomaa jännitystä, haikeutta talven aherruksen jälkeen ja alkavan kesän vapauden tunnetta.

Värtsilän kevätjuhlassa aisti selvästi, miten tärkeä oma koulu on kyläläisille. Se koetaan läheiseksi, ovathan monet vanhemmatkin käyneet samaa opinahjoa. Se tunnetaan turvalliseksi paikaksi lasten kehityksen kannalta.

Siispä näpit irti Värtsilän koulusta Tohmajärven vallanpitäjät, niin kauan kuin siellä on siedettävä määrä oppilaita.

Kyläkoulun oppilaat kiintyvät yhä opettajiin ja päinvastoin. Silmät kostuivat, kun pitkäaikainen opettaja jäi eläkkeelle. Värtsi yhtyy moniin onnentoivotuksiin, joita Päivi Kivivuori sai tänä keväänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *