Tuleeko itärajan tilanne näkymään kuinka arjessamme?

Viime päivien uutisointia ovat hallinneet itärajan tapahtumat. Valtioneuvosto päätti pari päivää sitten että Itä-Suomen neljä raja-asemaa, Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra sekä Niirala suljetaan kokonaan kolmeksi kuukaudeksi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Tosin Niiralassa raja suljettiin jo neljää tuntia aiemmin eli klo 20. Hallitus perustelee itärajan osittaista sulkemista kansallisen uhkan torjumisella, mutta tarkempi arvio tilanteesta on salassa pidettävää tietoa. Taustalla ovat Suomen, nyt nopealla aikataululla käyttöön ottamat, järeämmät toimet Venäjältä tänne Suomeen kohdistuvaa hybridivaikuttamista vastaan.

Yksi näistä Venäjän käyttämistä keinoista on ollut viime päivien paperittomien turvapaikkahakijoiden päästäminen raja-alueille. Pääasiassa tulijat ovat tulleet polkupyörillä, tämän päivän uutisoinnin mukaan Vartiuksessa jopa potkilaudoilla. On vahva epäily siitä että toiminta on ollut organisoitua.

Esimerkiksi eilen julkisuudessa nähtiin kuva jossa bussi oli tuonut ryhmän turvapaikanhakijoita Venäjän Värtsilän puoleiselle raja-asemalle, aivan raja-asemapuomin välittömään läheisyyteen. Kuvassa näkyy kuinka bussin perässä kulkeneesta pakettiautosta nostetaan ulos polkupyöriä näitä odottaville bussimatkalaisille.

Venäjän puolella rajavyöhyke on huomattavasti leveämpi kuin täällä Suomessa. Tähän saakka Venäjän rajaviranomaisten kontrolli on pitänyt hyvin eikä vyöhykkeelle ole päässyt ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Tämän tietävät hyvin kaikki rajan takana reissanneet. Puikkolassa, vajaan parinkymmenen kilometrin päässä rajasta on sijannut tälläinen tarkastuspiste jossa jokainen matkaaja on pysäytetty ja matkaa kohti rajaa ei ole voinut jatkaa puutteellisin paperein. Viime päivien tapahtumat osoittivat ettei kulkukontrolli enää toiminut ja kohti rajaa alkoi valumaan paperittomia, pääasiassa kolmansien maiden kansalaisia.

Perjantaina tilanne Niiralassa oli ollut koko päivän rauhallinen. Rajanylittäjiä oli tosin tuplamäärä normaaliin mutta kaikki oli sujunut päivän kuluessa hyvin. Ilta seitsemältä, tunti ennen rajan sulkeutumista Suomen puolelle oli saapunut polkupyörillä noin kolmenkymmenen turvapaikan hakijan porukka. Tässä joukossa oli ollut mukana tällä kertaa myös naisia sekä lapsia. Tulijat olivat “ryntäysmäisesti” ylittäneet rajan jolloin rajavartiosto oli joutunut reagoimaan tilanteeseen kovemmin keinoin. Porukka pysäytettiin mutta yksi rajan yli pyrkineistä oli saanut kasvoilleen kaasua yritettyään juosta vartijoiden ohi. Asiasta uutisoi eilen YLE.

Piikkilanka-aitaa Rajantien varressa

Torstain ja perjantain kuluessa rajalle johtavalle tielle alettiin rakentaa myös erilaisia esteitä; betoniporsaita ja piikkilanka-aitaa. Mm. Niiralan risteyksestä rajalle päin johtava tie kavennettiin yksikaistaiseksi ja suljettiin sitten kokonaan klo 20. Tänään lauantaina esteellä oli pysäköitynä Rajavartiolaitoksen partioauto.

Tie katkaistiin kokonaan eilen

Tuleeko itärajan tilanne sitten näkymään kuinka arjessamme?

Raja-alueiden valvonta on silmin nähden tehostunut. Rajan partioautoja näyttää liikkuvan aiempaa runsas lukuisemmin. Täällä Värtsilässä silti ei tarvitse olla huolissaan. Tekninen valvonta ja rajaviranomaisten osaaminen ovat huippuluokkaa ja tilannekuva varmasti reaaliaikainen. 

Surullista tilanteessa tosin on se että jälleen kerran tavalliset ihmiset rajan molemmin puolin joutuvat kärsimään tästä maailman poliittisesta tilanteesta. Esimerkiksi monella Suomeen integroituneella venäläisellä maahanmuuttajalla saattaa olla iäkkäitä omaisia rajan toisella puolella joista on pidetty huolta, mutta nämäkin sukulaisvierailut loppuvat nyt toistaiseksi. 

Vaikka huolissaan tilanteesta ei siis tarvitse olla, silmät ja korvat auki kannattaa kuitenkin kulkea. Epäilyttävistä kulkijoista tai muista poikkeavista asioista rajan läheisyydessä tulee ilmoittaa välittömästi Pohjois-Karjalan Rajavartioston esikunnan johtokeskukseen, puh. 0295 412 300.

Kuvat: Timo Koljonen

5 comments for “Tuleeko itärajan tilanne näkymään kuinka arjessamme?

  1. Tod.näk. Rajavartiolaitoksen helikopteri lensi viime yöllä klo noin 2 aikoihin. Herätti äänellään. Eivät ennen yöllä ole lennelleet täällä

  2. Hyvä kun sytkyttelevät koptereillaan ja ajelevat autoillaan – ehtivät poimimaan jäätyneet turistit talteen ennen metsäneläviä.

  3. Venäjän rajaviranomaispellet esittävät kornia teatteria pakolaisnäyttelijoillä Sallassa. Illan kymppi uutisissa oli pakolais ryhmä pyörineen tulossa Suomeen. Huvittavan naurettava kuva, jossa raavas mies talutta pikkuista lasten pyörää jossa oli apupyörätkin paikoillaan. Tiedä häntä, voihan se olla niinkin, ettei ollut velä koskaan oppinut pyörällä ajamaan.

  4. Tuo ”polkupyöräteatteri” juontaa juurensa jostain sodan jälkeen tehdystä sopimuksesta Suomen ja Neuvostoliiton kanssa. Eli se on ihan parakraafien mukaista vaikkakin huvittavaa. Selvää kesäteatteriaineistoa siis.

    Tätä pyöräilyasiaa sivuttiin myös silloin (1989) kun Suomen ja SNTL:n kanssa opeteltiin ystävällisen kanssakäynnin aakkosia ja järjestettiin yhteinen matka Suomen Valamosta Neuvostoliiton Valamoon polkupyörillä. Jos muistan oikein, niin ne venäläiset, joilla oli polkupyörä, saapuivat Vaalimaan kautta, mutta ne joilla ei ollut pyörää tulivat Nuijamaan kautta ja heille piti ostaa pyörät Suomesta.

    Omakohtainen kokemuskin on samalta vuodelta.. Kun mentiin niinikään ystävyysmatkalle Petroskoihin, niin oma bussi oli jätettävä Niiralassa Suomen tullin kohdalle, ja venäläinen bussi veisi rajalta eteenpäin. Ongelmana oli ettei tällä raja-alueella saanut kulkea jalkaisin. Tätä ongelmaa selvitettin aika kauan. Lupa meidän bussilla rajan takana käymiseen lienee saatu Moskovasta asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *