Eläkeläisen viikon kauppa- ja Master Chef lista

Korona-aika, bensan ja sähkön hinta korotukset ökyosakeomistajien voittojen avustamiseksi toivat eläkeläisen päivittäis- ja viikkorytmiin uudenlaiset aikataulut.

Vaikka meilläkin on lähin marketti ihan kulman takana, tosin sinne marketin kulmalle on kaksikymmentä kilometriä niin autoajeluistakin piti ruveta karsimaan. Niinpä kauppareissutkin karsittiin minimiin ja kun lähdettiin kaupoille niin kierrettiin kerralla sitten kaikki K-, S-, R- ja A- marketit yksin tein puutelistan kanssa. Onneksi paperia löytyy vielä eläkeläistaloudesta, että on mihin puutelistakin kirjoittaa. Eikä vessapaperiakaan tarvitse säännöstellä tai uusiokäyttää pesemällä ja narulla kuivaten.

Pienelle lapulle se viikon puutelistakin mahtuu.

Selälleen suolattua lohta, kyljelleen suolattua lahnaa tai ihan vain perussilliä.

Suosittuja perinneruokia joita voidaan käyttää pitkin viikkoa milloin minkin croissantin, munavoipiirakan tai pitsan koristeina. Tai ihan pääruokana, keittona, uuni- tai hiilloskalana, ja Essolta pilkkitoukkia – niistä saa maukkaan houkuttelevan näköiset katkarapu-välipalaleivät. Ja tietenkin voit, jauhot, maidot ja saunajuomia missään tapauksessa unohtamatta.

Aurinkokuivattua lahnaa ennen vanhaan kuivateltiin itsekin, se oli erinomaisen maukas suolakala. Koskaan en ole kuullut, että olisi joku kuivatellut kuutamolla lahnaa. Norjalaiset tiettävästi turskat kuivattavat kuutamolla kapakalaksi.

Suomalaiseen perinteeseen suolalahnalla on ollut tietty tarkoitus tietenkin. Aina kun suolaista rupesi mieli tekemään niin laitettiin sahti eli kilju käymään tai päinvastoin. Se oli hyvä syy sitten juoda ihan reilummin sahtia janon sammuttamiseksi.

Eräs vanha tuttu naapuri sattui kassalle samaan aikaan, ja ilmeisesti nähdessään meidän ostoskärryn sisällön kysyi parkkipaikalla: Teillä on suolakalaillalliset näköjään tänään, saisinkos ihan kiljua jos tulisin pistäytymään? Johon sanoin et missään tapauksessa saisi kiljua tänä iltana, kun lapsen lapset ovat tulossa yökylään, on oltava kiljumatta ihan hiljaa.

A-marketistakin löydettiin luomujuomaa pitkän etsiskelyn lopuksi raikkaan herkullista karpalomehua ja lisäksi ihan tavallista kirkasta juomaa. Josta voi loihtia vaikka minkälaisia linimenttejä, tai käyttää vaikka kurkun kurlaukseen.

Nykysuomalaisten pääruoka – lenkkimakkara

Joka kodin hätävararuoka jollaisena lenkkimakkara voi pitää, löytyy jääkaapista ja pakastimestakin. Se sopii monenlaisiin kattauksiin, oli arki tai pyhä. Siitä voi loihtia monenlaista ateriaa. Suosituin tietysti on pyttipannu. Perusteellisesti käristettynä, ruskistetussa voissa sipuli ja kananmuna koristuksella.

Tai sitten erämiesten suosikkina, kranaattimakkarana. Tällöin lenkinpätkään tehdään viillot ympäri poikittain sentin välein ja sama pitkinpäin. Ja sitten ei kun polttamaan se nuotiolla kunnes alkaa mustumaan ja viillot aukeamaan jolloin se muistuttaa munakäsikranaattia.

Siitä voisi krilli-iltaan loihtia oman kilpailullisen ohjelman. Makkaroiden valmistuttua pidetään kranaatinheitto -kisat niin kuin armeijassa aikoinaan. Jokainen heittää oman kranaattinsa ja pisimmälle heittänythän on voittaja. Pitää vain huomioida ettei seurueessa tai lähistöllä ole koiria tai kissoja jolloin joku voi jäädä ilman tulosta ja makunautintoja.

Terveisin,

No velli kirjailija Hemppa Turunen

Ps. Toimituksen lisäys:

Värtsiläpäiville voitaisiinkin järjestää ”Kranaattimakkaraheiton MM-kisat”. Kisojen avauksena suoritetaan haastekisa vanhojen keihäsmiesten välillä. Kunnanjohtaja Löppönen vs. Seppo Räty. Ex. kunnanjohtaja Riikonen töräyttää trumpetillaan avajaisfanfaarina pätkän Katri-Helenaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *