Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa 9/2022

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan syyskuussa 2022

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi edelleen suhteellisen rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Pohjois-Karjalan rajavartiosto tutkii yhden henkilön epäiltyä luvatonta rajanylitystä 29.9. Venäjältä Suomeen Kiteellä. Henkilö on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Rajavartiosto on aloittanut esitutkinnan epäillystä valtionrajarikoksesta ja ollut yhteydessä Venäjän Suojärven alueen rajavaltuutettuun.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa syyskuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä ja metsästystä maastossa sekä vesiliikennettä ja kalastusta vesistöillä. Samalla suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa sekä yleisen järjestyksen turvaamistehtäviä syrjäseuduilla.   Lisäksi rajavartiosto osallistui kahdelle kiireelliselle ensivastetehtävälle rajan läheisellä alueella.

Rajatarkastukset

Valtioneuvoston periaatepäätöksellä (UM/2022/199) alettiin 30.9. alkaen rajoittamaan Venäjän kansalaisten maahantuloa Suomen kansainvälisten suhteiden turvaamiseksi. Päätöksen keskeisenä sisältönä on turismitarkoituksessa matkustavien venäläisten maahantulon rajoittaminen. Tämän ulkopuolelle jää kuitenkin perusteita muun muassa työntekoon, opiskeluun ja perheenjäsenten tapaamiseen liittyen. Päätöksessä mainittujen perusteiden täyttyessä venäläisten matkustaminen Suomeen on edelleen mahdollista.

Periaatepäätöksen löydät osoitteesta:

https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f807e2ad3.

Lisätietoa venäläisten maahantulon rajoituksista löydät osoitteesta:

https://raja.fi/maahantulon-rajoitukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin syyskuussa 29 318 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2021 syyskuuhun (16 867) verrattuna noin 74 prosenttia. Vuoden 2022 alusta lähtien rajanylittäjiä on ollut Niiralassa 199 291. Vuoden 2021 vastaavalla ajanjaksolla tammikuusta syyskuuhun ylittäjämäärä oli 123 239, joten nousua on ollut noin 61,7 prosenttia alkuvuoden osalta.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli syyskuussa 11 214 (noin 38 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 17 523 (noin 60 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 581 (noin kaksi prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 syyskuussa suomalaisten osuus oli noin 19,5 prosenttia (3 278) ja venäläisten osuus noin 77,5 prosenttia (13 068).

Siun Sote ei enää tee maahan saapuvien henkilöiden tartuntatautilain mukaisia terveystarkastuksia.

Syyskuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantulo edellytysten vuoksi kymmeneltä henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla suoritettiin syyskuussa 495 rajatarkastusta.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna syyskuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Syyskuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin edellä mainitun valtionrajarikoksen lisäksi kaksi lievää valtionrajarikosta, kaksi vaarallisen esineen hallussapitoa, yksi ulkomaalaisrikkomus, kaksi liikennerikkomusta, kaksi ajoneuvorikkomusta ja yksi paljastinlaiterikkomus.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin kuusi sakkoa ja neljä huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania järjesti syyskuussa neljä suurempaa sotaharjoitusta. Saapumiserä 2/22 osallistui kuun alussa ensimmäiseen ampumaharjoitukseensa. Lisäksi saapumiserä osallistui kahteen perusharjoitukseen. Ampumaharjoituksen jälkeen koulutuksessa siirryttiin erikoiskoulutusjaksolle.

Aliupseerikurssilla aloitti 54 aliupseerioppilasta, joista neljä komennettiin aliupseerikurssille Kainuun prikaatiin.  Aliupseerikurssi osallistui kuun lopussa ampumaharjoitukseen. Lisäksi Rajajääkärikomppania järjesti syyskuussa reserviläisten kertausharjoituksen Onttolan lähialueilla.

Muut asiat

Tiedoksi medialle, että tiedotusvälineiden edustajille ei lähtökohtaisesti enää järjestetä vierailuja rajavyöhykkeelle. Mikäli on kiinnostusta vierailla itärajalla, suosittelemme vierailua rajanylityspaikalle. Ennen vierailua rajanylityspaikalle pyydämme olemaan yhteydessä rajavartioston esikuntaan. Vierailla voi myös Ilomantsin itäpisteellä, jossa rajan tuntumaan pääsee kulkematta rajavyöhykkeen kautta.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

Terveisin,

Milla Ignatius

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *