Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa 8/2022

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan elokuussa 2022

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi edelleen suhteellisen rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Suomalainen mieshenkilö ylitti maastorajan Suomesta Venäjälle 25.8. Ilomantsissa. Kyseisen luvattoman rajanylittäjän henkilöllisyys on selvitetty. Asia on tutkinnassa ja sitä on käsitelty rajavaltuutettujen kesken.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa elokuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä ja metsästystä maastossa sekä vesiliikennettä ja kalastusta vesistöillä. Samalla suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa sekä yleisen järjestyksen turvaamistehtäviä syrjäseuduilla.   Lisäksi rajavartiosto osallistui yhdelle kiireelliselle etsintätehtävälle rajan läheisellä alueella.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin elokuussa 31 571 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2021 elokuuhun (17 875) verrattuna noin 76,6 prosenttia. Vuoden 2022 alusta lähtien rajanylittäjiä on ollut Niiralassa 169 967. Vuoden 2021 vastaavalla ajanjaksolla tammikuusta elokuuhun ylittäjämäärä oli 106 372, joten nousua on ollut noin 60 prosenttia alkuvuoden osalta.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli elokuussa 11 521 (noin 36,5 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 19 336 (noin 61 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 714 (noin 2,5 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 elokuussa suomalaisten osuus oli noin 21 prosenttia (3 677) ja venäläisten osuus noin 76 prosenttia (13 647).

Siun Sote ei enää tee maahan saapuvien henkilöiden tartuntatautilain mukaisia terveystarkastuksia. Kaikkien rajanylittämistä koskevien muutosten myötä rajavartiosto kehottaa tutustumaan ajantasaisiin määräyksiin ja ohjeisiin osoitteessa: www.raja.fi.

Elokuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi viideltä henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu elokuussa rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna elokuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Elokuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin edellä mainitun valtionrajarikoksen lisäksi yksi rattijuopumus, yksi lievä valtionrajarikos, yksi vaarallisen esineen hallussapito, kolme ulkomaalaisrikkomusta, kaksi liikennerikkomusta, kaksi ajoneuvorikkomusta, yksi lievä ampuma-aserikkomus, kolme paljastinlaiterikkomusta ja kolme muuta rikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin yhdeksän sakkoa ja neljä huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania järjesti elokuussa kaksi taisteluharjoitusta Onttolan lähialueilla. Taisteluharjoitusten lisäksi varusmiehet saivat koulutusta rajavartiontiin liittyvissä aiheissa. Alokkaat vannoivat sotilasvalan tai antoivat vakuutuksen Kiteellä 12.8.2022. Samalla Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja eversti Marko Turunen nimitti alokkaat rajajääkäreiksi.

Rajajääkärikomppanian koulutuksessa siirryttiin valan ja rajajääkärinimityksen myötä alokasjaksolta koulutushaarajaksolle. Maasotakoulun toimeenpanema Reserviupseerikurssi päättyi 14.8.2022 ja Onttolaan saapui 20 upseerikokelasta jatkamaan palvelusta johtajakaudelle. Onttolaan palannut upseerikokelas Eetu Sillanpää palkittiin reserviupseerikurssin priimuksena.

Muut asiat

Tiedoksi medialle, että tiedotusvälineiden edustajille ei lähtökohtaisesti enää järjestetä vierailuja rajavyöhykkeelle. Mikäli on kiinnostusta vierailla itärajalla, suosittelemme vierailua rajanylityspaikalle. Ennen vierailua rajanylityspaikalle pyydämme olemaan yhteydessä rajavartioston esikuntaan. Vierailla voi myös Ilomantsin itäpisteellä, jossa rajan tuntumaan pääsee kulkematta rajavyöhykkeen kautta.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

——————————————————————————————————

Tiedote löytyy myös Internetistä osoitteesta www.raja.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *