Pohjois-Karjalan rajavartioston tiedote heinäkuun toiminnasta

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan heinäkuussa 2022

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi edelleen suhteellisen rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Kaksi henkilöä ylitti maastorajan luvattomasti 13.7. Venäjältä Suomeen. Henkilöt hakivat turvapaikkaa Suomesta. Tapahtuman johdosta rajavartiosto on ollut yhteydessä Venäjän Suojärven alueen rajavaltuutettuun.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa heinäkuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä sekä vesiliikennettä ja kalastusta vesistöillä. Samalla suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa sekä yleisen järjestyksen turvaamistehtäviä syrjäseuduilla.   Lisäksi rajavartiosto osallistui kahdesti kiireelliselle ensivastetehtävälle rajan läheisellä alueella.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin heinäkuussa 29 976 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2021 heinäkuuhun (18 729) verrattuna noin 60 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkaneet rajanylitysliikenteen rajoitukset koronapandemiaan liittyen päättyivät 1.7. alkaen Suomen ulkorajoilla.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli heinäkuussa 10 851 (noin 36 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 18 470 (noin 62 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 655 (noin 2 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 heinäkuussa suomalaisten osuus oli noin 25,5 prosenttia (4 790) ja venäläisten osuus noin 72 prosenttia (13 434).

Siun Sote ei tehnyt enää maahan saapuvien henkilöiden tartuntatautilain mukaisia terveystarkastuksia heinäkuussa. Kaikkien rajanylittämistä koskevien muutosten myötä rajavartiosto kehottaa tutustumaan ajantasaisiin määräyksiin ja ohjeisiin osoitteessa: www.raja.fi.

Heinäkuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi kolmelta henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu heinäkuussa Schengen-alueen sisä- tai ulkorajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna heinäkuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Heinäkuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin edellä mainitun valtionrajarikoksen lisäksi maahantulokiellon rikkominen, liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, vesiliikennerikos, kaksi lievää ampuma-aserikkomusta, neljä paljastinlaiterikkomusta ja kaksi kalastusrikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin 11 sakkoa. Epäiltyjen valtionrajarikosten ja maahantulokiellon rikkomisen osalta aloitettiin esitutkinta.

Sotilaallinen maanpuolustus

04.07.2022 Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppaniaan palvelukseen saapui yhteensä 149 henkilöä, joista naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen kahdeksan henkilöä. Uuden saapumiserän koulutus on sujunut hyvin, komppanian lähialueilla on harjoiteltu paljon sotilaan perustaitoja. Alokkaiden lisäksi johtajille on järjestetty erikoiskoulutuksen mukaista jatkokoulutusta.  

Muut asiat

Tiedoksi medialle, että tiedotusvälineiden edustajille ei lähtökohtaisesti enää järjestetä vierailuja rajavyöhykkeelle. Mikäli on kiinnostusta vierailla itärajalla, suosittelemme vierailua rajanylityspaikalle. Ennen vierailua rajanylityspaikalle pyydämme olemaan yhteydessä rajavartioston esikuntaan. Vierailla voi myös Ilomantsin itäpisteellä, jossa rajan tuntumaan pääsee kulkematta rajavyöhykkeen kautta.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

———————————————————————————————————————-

Tiedote löytyy myös internetistä: www.raja.fi.

Terveisin,

Liisa Vattulainen

Tutkinta- ja toimistosihteeri

—————————————

Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Esikunta/Rajatoimisto/RITO

PL 5 (Onttolantie 20), 80510 Onttola

Puh. 0295 423 015

liisa.vattulainen@raja.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *